Eveniment-Social

Razboi de culise! Cine va pune mana pe banii pentru modernizarea scolilor?

Publicat: 06 mart. 2014
1

@ Investitiile municipalitatii in dotarile din invatamantul preuniversitar sunt infime, acestea vizand in principal intretinerea @ Zeci de promisiuni lansate in campaniile electorale au ramas la stadiul de schite pe hartie sau, mai rau, investitiile incepute nu au mai primit bani de ani de zile @ Fondurile europene ramase neutilizate ar putea aduce o gura de oxigen, ISJ urmand sa arbitreze repartizarea unor fonduri europene

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) se pregateste sa arbitreze o adevarata batalie pentru cateva milioane de euro pe care primaria le promite pentru lucrari la scoli si gradinite. In fapt, sumele pentru investitii vor fi mult mai mici. „Cateva zeci de milioane de euro vor fi disponibile pentru continuarea unor lucrari incepute si nefinalizate, la scoli, gradinite si asa mai departe”, a declarat ieri Constantin Apostol, seful Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. Potrivit acestuia, fondurile din cadrul Programului Operational Sectorial (POS) de Transport si POS de Mediu, ramase neutilizate, ar urma sa fie redirectionate pentru finantarea unor obiective care ar putea deveni eligibile in cadrul Programului Operational Regional (POR).

Astfel, oficialii ADRNE au precizat ca cele sase judete din zona Moldovei, care pot depune proiecte, au alocate circa 29 de milioane de euro. Practic, o medie pe judet ar fi de aproximativ 5 milioane de euro. Municipalitatea ieseana intentioneaza sa depuna o serie de proiecte pentru continuarea lucrarilor la mai multe obiective. Desi numarul lucrarilor incepute si ramase nefinalizate este foarte mare, cine si cum va prioritiza aceste proiecte pentru a beneficia de finantare, nu a fost deocamdata stabilit.

„Foarte important este ca lucrarile inscrise in concursul de proiecte sa aiba deja contracte incheiate, cu firme de lucrari, furnizori… Vor exista 4-5 etape de examinare pe care va trebui sa le comprimam in doua – trei luni de zile, pentru ca deja au finalizata documentatia tehnica. Per total, ar putea fi depuse pe regiune 70 – 80 de proiecte, in diverse stadii de executie. Este posibil ca in unele zone, sa nu se atraga toate fondurile si de aceea noi trebuie sa fim pregatiti pentru a atrage si acei bani”, a declarat Constantin Apostol.

Cine cu cine se bate

In conditiile in care fiecare judet ar putea beneficia de 5 milioane de euro, acestea urmand a fi impartite intre municipii, orase si comune, municipiul Iasi ar putea prinde jumatate din aceasta suma, in conditiile in care necesarul ar fi de zece ori mai mare. Pe lista scurta a municipalitatii se afla in acest moment o serie de obiective cum ar fi: Grupul Scolar „Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Liceul Teoretic de Informatica „Grigore Moisil”, Scoala Primara „Gheorghe Asachi”, Scoala nr. 12 „Carol I”, Colegiul „Costache Negruzzi, dar si doua gradinite din Iasi. „Avem in vedere circa 12 obiective. Sunt mult mai multe lucrari care sunt incepute, dar nefinalizate. Am avut intalniri cu directorii, vom mai avea si altele. Incercam sa gasim cea mai buna varianta. Cu siguranta nu vom putea aloca fonduri pentru toate obiectivele pe care ni le dorim. Numai investitia de la Scoala Gheorghe Asachi, unde se doreste si realizarea unei sali de sport, dar si a altor dotari, este de 2,5 milioane de euro”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Comentarii
  • Dar in localitatile rurale nimic….Sunt copii care invata in foste crasme sau in trei schimburi.SAu ei sunt de la tara nu conteaza ca au rezultate bune la invatatura,unii chiar sunt olimpici.Ei si cadrele didactice ,trebuie sa se chinuie in constructii improvizate si sa fie condamnati in continuare la conditii greu de imaginat in secolul nostru.Politicieni,mai aplecati/va si in aceaste zone rurale ca si aici cereti voturi si nimic in schimb.

Adauga un comentariu