International

Razboi civil in Bulgaria: Romii in alerta maxima

Publicat: 29 sept. 2011
1
Populatia roma din intreaga tara se asteapta la noi atacuri si s-ar fi inarmat cu lopeti, topoare, bate si chiar arme. O forma moderna de razboi civil se desfasoara in unele tari est-europene, impotriva romilor, iar autoritatile stau deoparte si privesc in „Estul Salbatic”, comenteaza Der Spiegel, citat de Mediafax.
Romii bulgari sunt in alerta maxima in intreaga tara, dupa protestele marcate de violente din ultimele zile si dupa ce noi incidente sau zvonuri ii fac sa se teama ca represiunile vor continua, relateaza Sofia News Agency, citata de NewsIn.
Peste 300 de persoane s-au adunat in Stolipinovo, in Plovdiv, cel mai mare cartier din Bulgaria locuit de romi, dupa ce un localnic, de origine roma, a murit in primele ore ale zilei de miercuri. Politia spune ca barbatul a murit intr-un accident de masina, dar romii suspecteaza ca nu acesta e adevarul, relateaza Radio Darik.
Circa 100 de romi s-au adunat si la Ruse, potrivit agentiei BGNES. Dupa ce cateva dintre locuintele lor ar fi fost atacate marti seara, ei au decis sa infiinteze „echipe de urgenta”.
Un zvon ca niste copii romi au fost batuti in orasul Sliven, din sud-estul tarii, i-a facut pe localnicii romi sa se adune in curtea unei scoli, miercuri.
Marti seara, romii au iesit pe strazile din Dimitrovgrad, tot in sud-est, unde oamenii pareau inspaimantati de un zvon ca vor fi atacati de grupuri de extrema-dreapta.
Moartea recenta a unui tanar bulgar, Anghel Petrov, care ar fi fost calcat cu masina in mod deliberat de un microbuz condus de o ruda a unui celebru lider al romilor, Kiril Raskov, zis „tarul Kiro”, a dus la proteste masive din partea populatiei bulgare in satul Katunita, din sudul tarii. Protestele au culminat sambata noaptea cu incendierea proprietatilor lui Raskov de catre suporterii extremisti de fotbal din Plovdiv. Miercuri, autoritatile au anuntat ca Raskov a fost retinut.
Luni si marti noapte au avut loc proteste in mai multe orase bulgare importante, inclusiv la Sofia. În total, au fost arestate aproape 300 de persoane.
De la inceputul protestelor, populatia roma din intreaga tara se asteapta la noi atacuri si s-ar fi inarmat cu lopeti, topoare, bate si chiar arme, potrivit Sofia News Agency.
Ministrul bulgar de interne, Tvetan Tvetanov, care este si vicepremier, nu considera ca trebuie sa-si intrerupa concediul ca urmare a escaladarii tensiunilor interetnice dupa incidentul de la Katunita, relateaza FOCUS News, citat de NewsIn.
Aflat in statiunea Kazanlak, el a fost intrebat de jurnalisti daca intentioneaza sa-si suspende vacanta, dar a spus ca ministerul pe care il conduce este bine pregatit si are personal de conducere competent. Tot ceea ce se decide este in coordonare cu autoritatile judiciare, a mai spus ministrul. Tvetanov a repetat ca au fost luate masuri adecvate pentru a restrictiona si reduce protestele.
O forma moderna de razboi civil se desfasoara in unele tari est-europene, impotriva romilor, iar autoritatile stau deoparte si privesc, desi violentele contra romilor ar putea fi evitate prin combaterea infractionalitatii in „Estul Salbatic”, comenteaza Der Spiegel in editia electronica, citat de Mediafax.
Acest razboi este purtat in parte de organizatii paramilitare de extrema-dreapta sau teroristi de extrema-dreapta, de huligani si in parte de cetateni furiosi, altfel respectabili. Tarile din regiune au insa o problema grava de autoritate. Institutiile lor sunt slabe si corupte. În „Estul Salbatic”, oamenii se descurca daca au relatiile corecte si sunt dispusi sa ofere mita, comenteaza publicatia germana.
In aceste conditii, romii devin cu usurinta tapi ispasitori. Ei se afla la nivelul de jos al societatii, nu dispun de lobby si sunt slab organizati politic. Împotriva lor exista un rasism la nivel de societate, iar acesta este legitimizat de o majoritate a elitei conducatoare, potrivit Der Spiegel.
Viata comunitatilor de romi se caracterizeaza prin saracie, conditii precare, analfabetism, lipsa asistentei sanitare, somaj, dependenta de ajutorul limitat al statului, prostitutie, infractionalitate.
Nici un stat est-european si nici Uniunea Europeana nu au propus o strategie cuprinzatoare pentru a ajuta romii sa iasa din aceasta situatie. Desi unele tari si UE aloca ajutoare de milioane de euro pentru aceasta comunitate, banii sunt cheltuiti de autoritati, pentru studii sau conferinte, si chiar de organizatiile pentru romi.
Lipsa de perspectiva in estul Europei a determinat zeci de mii de romi, in special din Romania si Bulgaria, sa plece spre vest. Refugiati romi au venit in Italia, Spania, Franta, Marea Britanie si, recent, chiar si in marile orase ale Germaniei, unde muncesc pentru cativa euro sau cersesc, iar unii fura. În functie de statutul legal, unii primesc ajutoare sociale.
Pentru multi, este mai mult decat si-ar fi putut imagina in tarile lor de origine. Dar vestul Europei nu poate rezolva problemele sociale vechi de decenii din Europa de Est, ci este necesara o strategie coerenta la nivel european, conchide Der Spiegel, notand ca succesul va veni dupa mai multi ani.



Comentarii
  • tigani trebuie izolati asta e viitorul lor ,dusi int-o zona si acolo sa traiasca numai ei nu au ce cauta in lumea civilizata,bravo bulgarilor nu ca noi daca un ***** sare la bataie pt el sar 3 pt romani nici unul ,afara din tara cu ei..

Adauga un comentariu