Local

RATP Iasi, in faliment cu datorii mai mari decat valoarea patrimoniului

Publicat: 11 aug. 2014
1

Regia locala de transport in comun a solicitat oficial insolventa in momentul in care a atins un prag al datoriilor istorice de aproape 190 milioane de lei. Este greu de crezut ca toti creditorii care au colaborat de-a lungul timpului cu RATP Iasi isi vor putea recupera prejudiciul tinand cont de faptul ca patrimoniul societatii nu acopera nici macar jumatate din pierderile de aproape 40 milioane de euro.

Citeste si: Se defiinteaza RATP si apare CTP Iasi, din toamna

Creditorii se pot inscrie la masa credala pana la jumatatea lunii septembrie, iar cea mai mare parte a datoriilor, adica de aproape 170 milioane de lei, reprezinta restantele catre bugetul de stat. Sefii din Palatul Roznovanu au inceput deja o serie de jonglerii pentru a se eschiva de la executarea silita a regiei si au infiintat deja o firma care va prelua serviciul public de transport in comun. Astfel, Compania de Transpot Public (CTP) Iasi a fost infiintata deja, iar alesii locali cauta solutii pentru a transfera cea mai mare parte din patrimoniul RATP Iasi catre noua societate. „RATP va ramane cu o parte din activitatea de transport public, dar intra in insolventa. Noua societate va actiona pur si simplu ca un nou operator”, au precizat reprezentantii RATP Iasi.

Citeste si: A murit RATP! Compania de Transport Public a inviat

Inca din februarie 2007, cand RATP a preluat SC Autobuzul SA, au inceput problemele financiare. La acea vreme, regia a preluat toate activele, respectiv circa 120 de tramvaie, troleibuze, peste 1.000 de autobuze, microbuze, o scoala de soferi, laboratorul de testare psihologica, un atelier de restaurare vagoane de epoca si o statie ITP. Tot la acea vreme, cei aproape 30.000 de pensionari din Iasi au primit gratuitati in transportul public din partea Primariei Iasi, insa municipalitatea nu a decontat aceste abonamente, ceea ce a pus RATP-ul in situatia de a nu-si mai putea plati obligatiile financiare catre stat sau furnizori.




Comentarii
  • Pai acelasi scenariu este si a fost la CET cand datoriile erau mai mari decat patrimoniu, deci asta inseamna furt.
    Stiti cumva cine este de vina pentru asta, ia cititi art.68 din Legea 215 – Legea Administratiei Publice Locale si va edificati ca sa ne dam seamna ce manager a avut Iasul peste 12 ani.

Adauga un comentariu