International

Rasturnare de situatie in cazul avionului doborat in Ucraina. Se schimba tot ce stiam

Publicat: 27 oct. 2016
1

Rusia i-a transmis Olandei date radar cu privire la zona unde avionul care asigura zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines a fost doborat in iulie 2014, deasupra estului separatist al Ucrainei, a confirmat joi diplomatia rusa.

„I-am predat partii olandeze datele radar pe care le-am gasit in urma cu o luna”, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

Aceasta declaratie intervine dupa ce ministrul de externe olandez, Ard van der Steur, a anuntat, in fata parlamentului, ca Parchetul rus a transmis „o serie de informatii ambasadei Olandei la Moscova„.

Armata rusa a prezentat la sfarsitul lui septembrie ceea ce ea sustine ca sunt noi date radar si care ar demonstra ca nicio racheta nu a fost trasa in ziua catastrofei din zonele aflate sub controlul rebelilor prorusi in estul Ucrainei.

Aceste date au fost prezentate cu doua zile inainte de publicarea primelor rezultate ale anchetei penale internationale asupra cauzelor doborarii avionului Boeing si care stabileau ca lansatoarele de rachete BUK au fost aduse din Rusia si ca lansarea de rachete a avut loc dinspre o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi din Ucraina.

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului care asigura ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, pasageri si membri ai echipajului, majoritatea de nationalitate olandeza, au murit.

Publicarea acestor rezultate a provocat o criza diplomatica intre Haga si Moscova, prima acuzand Rusia ca nu colaboreaza pe deplin la ancheta si cealalta denuntand ‘rezultatele deformate’ ale anchetei.

Autoritatile ruse au propus mai multe teorii dupa tragedie, in care sa explice cauzele catastrofei, printre care si implicarea unui avion de vanatoare ucrainean.
Adauga un comentariu