International

Raport ONU: Statul Islamic se extinde in Libia

Publicat: 02 dec. 2015
1

Statul Islamic are in Libia aproximativ 3.000 de luptatori si vede aceasta tara ca o zona de retragere pentru persoanele recrutate care nu reusesc sa ajunga in Siria, potrivit unui nou raport al ONU.

Asadar, ONU sustine ca jihadistii vor sa construiasca in Libia un punct strategic unde sa se retraga luptatorii straini. Expertii spun ca expansiunea rapida a gruparii teroriste in Libia a fos alimentata de notorietatea de care se bucura ISIL in Siria si Irak, precum si de structurile slabe de securitate din statul african, scrie The Telegraph.

Citeste si Rusia afirma ca detine dovezi care l-ar putea incrimina pe Erdogan

De asemenea, se crede ca mai multi lideri de top ai Statului Islamic au ajuns in Libia in ultimul an, iar amenintarea este deja vizibila. Atacatorul care a ucis zeci de turisti in Tunisia, in luna iunie, a fost antrenat de jihadisti in Libia.

„Comandamentul central al ISIL din Irak si Republica Araba Siriana vede in Libia cea mai buna oportunitate de a-si extinde asa-numitul califat”, se arata in raportul ONU.

In prezent, gruparea terorista are intre 2.000 si 3.000 de luptatori in Libia, dintre care circa 1.500 se afla in Sirte, orasul natal al lui Muammar Gaddafi si ultimul oras important care a cazut in mainile rebelilor in 2011.

Citeste si Rusii deschid inca o baza aeriana in Siria: Vor sa trimita 100 de avioane

„ISIL este in mod evident o amenintare pe termen scurt si lung in Libia”, mentioneaza specialistii ONU.

„ISIL si-a demonstrat clar intentia de a controla teritorii aditionale in Libia. Este o ingrijorare, avand in vedere localizarea strategia a acestei tari, fiind un punct de tranzit in regiune”, au mai spus expertii, adaugand ca, daca jihadistii pun stapanire pe zona, acest lucru ar putea influenta diversele conflicte din Africa de Nord si ar constitui un nou punct strategic in afara teritoriilor controlate de Statul Islamic in Orientul Mijlociu.
Adauga un comentariu