National

RAPORT: Nava Crisana, comandata de Mircea Basescu, a fost reparata cu costuri umflate si a luat foc in timp ce se verifica decontul reparatiilor

Publicat: 28 sept. 2014
1

Un raport mai vechi al Comisiei parlamentare de ancheta privind actele de coruptie, din luna mai 1994, contine informatii extrem de interesante despre fratele presedintelui Traian Basescu, Mircea Basescu, scrie lumea Justitiei. In capitolul „Flota maritima comerciala romaneasca”, subcapitolul „Reparatii si retehnologizari efectuate la navele flotei maritime”, nava Crisana comandata de Mircea Basescu este data ca exemplu negativ atunci cand se vorbeste despre asocierile in scopul modernizarii flotei, incheiate cu firme straine in conditii vadit dezavantajoase pentru companiile maritime romanesti.

Aflam astfel din acest Raport ca reparatia Crisanei, desfasurata pe un santier din Japonia, a costat de doua ori mai mult decat prevedea contractul, iar lucrarile au fost efectuate atat de prost, incat a fost necesara o noua reparatie, la Constanta: „Este cunoscut cazul navei Crisana, comandant Mircea Basescu, reparata pe un santier din Yokohama la pretul de 7,2 milioane dolari SUA, cu toate ca in contractul incheiat dupa negocieri de 8-9 luni se prevedea un cost in suma de 3,5 milioane de dolari SUA… La 6 luni dupa repararea navei Crisana, membrii noului echipaj care a preluat nava au reclamat calitatea necorespunzatoare a lucrarilor si chiar neefectuarea unor operatii cuprinse in deviz, precum si defectiuni in functionarea normala a instalatiilor, ceea ce a necesitat introducerea navei din nou in reparatie pe santierele romanesti”.

Citeste si Ascensiunea si topirea flotei comerciale romane

Mai mult, Crisana a luat foc in Portul Constanta in momentul in care Corpul de control al premierului Nicolae Vacaroiu verifica acele reparatii facute de mantuiala: „In noiembrie 1993, in timp ce Corpul de control al prim-ministrului verifica situatia acestor reparatii, nava Crisana a luat foc in Portul Constanta”. Incidentul aminteste de un episod mult mai cunoscut, petrecut cu 12 ani mai devreme in Portul Rouen, in care nava Arges, comandata de Traian Basescu, a fost incendiata inainte ca autoritatile franceze sa urce la bord pentru a face verificari.

De altfel, numele Traian Basescu nu lipseste din capitolul „Flota maritima comerciala romaneasca” al Raportului Comisiei parlamentare, semnat de deputatii Ioan A. Muresan, Iulian Nistor, Emil Cojocaru, Ilie Gatan, Ioan Muresan, Nestor Calin, Dorel Coc si Ioan Ghise, alaturi de senatorii Mircea Mancia, Gheorghe Rizescu, Gabor Kozsokar si Mihail Ladaru.

In document, din care prezentam in continuare cateva pasaje, mai apar vestitul Calin Marinescu, alias „Shogunul„, Constantin Bosanceanu, precum si alte persoane ale caror destine sunt strans legate de flota maritima romaneasca.

Citeste si Ponta: Traian Basescu va trebui sa raspunda in fata legii dupa ce nu va mai fi presedinte

„In perioada 1990-1993, s-au reparat ori sunt in curs de reparatie 255 nave (5.351.491 tdw), dintre care 203 nave pe cele 7 santiere romanesti si 52 nave in strainatate. (…) Este fara indoiala un efort financiar foarte mare, care a determinat reducerea veniturilor companiilor. Cheltuielile mari se datoreaza si costului exagerat al reparatiilor pe santiere straine. (…) Este cunoscut cazul navei Crisana, comandant Mircea Basescu, reparata pe un santier din Yokohama la pretul de 7,2 milioane dolari SUA, cu toate ca in contractul incheiat dupa negocieri de 8-9 luni se prevedea un cost in suma de 3,5 milioane de dolari SUA. (…) Se mentioneaza ca, la 6 luni dupa repararea navei Crisana, membrii noului echipaj care a preluat nava au reclamat calitatea necorespunzatoare a lucrarilor si chiar neefectuarea unor operatii cuprinse in deviz, precum si defectiuni in functionarea normala a instalatiilor, ceea ce a necesitat introducerea navei din nou in reparatie pe santierele romanesti. I noiembrie 1993, in timp ce Corpul de control al prim-ministrului verifica situatia acestor reparatii, nava Crisana a luat foc in Portul Constanta. Corpul de control a sesizat Parchetul. (…)”, se arata in raportul comisiei parlamentare.

Asocieri paguboase, propuse de Traian Basescu

Acelasi document se refera si la constituirea unor societati mixte cu strainii, fiind considerata  “dezavantajoasa prin pierderi serioase pentru companiile romanesti, rezultate din contractele incheiate. Acest lucru se datoreste modului abuziv si fraudulos in care au fost negociate conditiile de asociere, lipsei de garantie si relei-credinte a unora dintre parteneri”.

“C.N.M. PETROMIN S.A. Constanta, cu aprobarea fostului prim-ministru Petre Roman, la propunerea fostului ministru al Transporturilor Traian Basescu si a directorului general al C.N.M. PETROMIN S.A., Calin Marinescu, la data de 12 martie 1991, a incheiat cu firma ERMIS MARITIME CORPORATION, inregistrata in Monrovia – Liberia, cu sediul de operare in Pireu – Grecia, un contract pentru infiintarea societatii mixte MINERVA SHIPPING COMPANY pe 15 ani, cu sediul oficial in La Valleta – Malta, cu un capital de 182 milioane dolari SUA, in cote de cate 50% avand ca scop exploatarea in comun a urmatoarelor 7 nave petroliere si mineraliere (…) Aceste nave se aflau in diferite stadii de reparatii in portul grecesc Pireu. (…) Anterior incheierii acestui contract, Calin Marinescu, fostul director al C.N.M. PETROMIN, a inaintat la Ministerul Transporturilor un memoriu de fundamentare privind necesitatea acestei societati mixte care “ar putea aduce companiei romanesti avantaje printre care un beneficiu anual de 16,2 milioane dolari SUA”.

Citeste si Kovesi anunta cand vor fi investigate dosarele lui Basescu

Pe langa contractul de joint venture, s-a incheiat si un contract de management pentru care S.C. PETROMIN S.A. si S.C. MINERVA au suportat o alta cheltuiala. Prin contractul de management s-a prevazut sa se plateasca firmei ERMIS o taxa de management de 500 de dolari SUA/ zi si nava.

“Societatea MINERVA s-a constituit cu incalcarea normelor legale in vigoare privind societatile mixte cu capital roman in strainatate. Traian Basescu, ministrul Transporturilor, a inaintat memoriul de fundamentare la Guvern pentru un proiect de hotarare insotit de o expunere de motive semnata de el si de urmatorii ministri: Fota Constantin – ministrul Comertului; Florian Bercea – ministrul Economiei si Finantelor si Misu Negritoiu – presedintele A.R.D. Victor Babiuc, ministrul Justitiei, nu a semnat expunerea de motive… Petre Roman, in calitate de prim-ministru, si-a insusit acest punct de vedere si a aprobat documentatia inaintata de ministrul Transporturilor(…)”, se mai arata in raportul comisiei parlamentare de ancheta.

Citeste mai multe pe jurnalul.ro




Adauga un comentariu