National

RAGCL Pascani – o vaca de muls pentru unii salariati

Publicat: 25 aug. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:5114;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Cheltuielile legate de salarii, deplasari, convorbiri telefonice, de comisionul de angajament au diminuat profitul RAGCL cu peste 500 milioane de lei •Acoperirea acestor cheltuieli s-a incercat prin incadrarea intr-un cont de „cheltuieli exceptionale privind operatiile de gestiune” •Proiectul TERP, finantat de BERD, principalul afectat de aceasta „manevra” •Dumitru Ciornei, contabil-sef, este principalul raspunzator pentru aceste nereguli

In urma controlului efectuat de catre Camera de Conturi a judetului Iasi, prin Compartimentul de Control Financiar, Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa (RAGCL) Pascani s-a dovedit a fi o veritabila „vaca de muls” pentru unii angajati. Proasta gestiune a banilor populatiei, precum si a celor proveniti dintr-un credit acordat de BERD a dus la pierderi uriase ale regiei, fiind incalcate numeroase prevedri legale, punind in pericol, in acelasi timp, desfasurarea unui proiect finantat din exterior.

Verificarea cheltuielilor inregistrate in contul 671, destinat „cheltuielilor exceptionale privind operatiile de gestiune”, legat in principal de proiectul TERP (un proiect de conservare a energiei termice in municipiul Pascani) a dus la constatarea faptului ca, printr-o incadrare gresita a unor cheltuieli (legate de comisionul de angajament, salarii, convorbiri telefonice, audit, deplasari), regia a fost pagubita cu suma de 512.596.237 de lei. Inregistrarea in contul 671 a unor cheltuieli de natura investitiilor a condus la diminuarea drastica a profitului regiei pe anul 1998. Pe de alta parte, tot in acest cont a fost inregistrata suma de 191.832.276 lei, reprezentind TVA aferenta alocatiilor bugetare pentru investitiile primite in cursul anului 1997 si restituita la bugetul de stat in luna ianuarie a anului 1998. Aceasta inrgistrare a TVA-ului in contul 671 a condus la majorarea nejustificata a cheltuielilor, cu implicatii directe in diminuarea profitului regiei. Raspunzator pentru aprobarea inregistrarii pe cheltuieli exceptionale privind operatiile de gestiune a unor cheltuieli aferente lucrarilor de investitii si a TVA aferenta alocatiilor bugetare pentru investitii, restituita la bugetul de stat, se face contabilul-sef al regiei, Dumitru Ciornei. Conform explicatiilor date de Ciornei, aceste cheltuieli, inregistrate in contul 671, nu sint de natura investitiilor, ci sint exceptionale, ceea ce contravine flagrant Planului de finantare a Proiectului de conservare a energiei termice (TERP), conform acordului de imprumut incheiat intre Romania si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. Cheltuielile efectuate pentru un obiectiv de investitii, indiferent de sursa, trebuiau inregistrate intr-un cont special, destinat „imobilizarilor corporale in curs”. Nerespectarea acestor prevederi a dus la majorari considerabile ale costului investitiei. (va urma)
Mihai ANDREI
Adauga un comentariu