National

Raed Arafat despre dezastrele din tara: „Nimeni nu poate garanta ca drama din clubul Colectiv nu se poate repeta oriunde in tara”

Publicat: 09 oct. 2016
1
Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat ca nimeni nu poate garanta ca drama din clubul Colectiv nu se poate repeta oriunde in tara. Intrebat daca sistemul de prevenire a situatiilor de urgenta s-a imbunatatit dupa aceasta tragedie, Raed Arafat a raspuns afirmativ, dar a adaugat ca „o prevenire suta la suta” nu exista nicaieri in lume. 

Citeste si: Avertismentul facut de Raed Arafat: Romanii sa isi faca provizii de hrana si apa. Ce ne asteapta este CRUNT

„Astfel de dezastre din pacate nimeni nu poate garanta ca nu se pot intampla. Orice situatie poate sa se intample, oriunde in tara. Se pot cumula anumiti factori favorizanti care sa duca la aparitia unui incident sau a unui dezastru. Rolul nostru este sa facem tot posibilul sa prevenim acest lucru. O prevenire suta la suta nu exista, nimeni nu va garanta ca un dezastru nu poate sa aiba loc. Orice drama se poate repeta, dar intr-o alta forma, nu va fi o copie identica. Daca ne uitam in lume, in SUA, Belgia, Olanda au avut drame similare cu cea de la noi, iar unii au avut drame repetate. Masurile de prevenire luate in ultima perioada sunt in masura sa reduca acest risc si aceasta probabilitate”, a declarat Raed Arafat. 
Totodata, Raed Arafat a spus ca in cazul unei calamitati majore, de tipul unui cutremur, in urma caruia apar victime multiple, se ia in calcul transferarea pacientilor in alte judete care nu au fost afectate de seism. 

Citeste si: Raed Arafat, mesaj de ultima ora pe Facebook

„Daca vrem sa luam multiplele victime care pot sa apara in Bucuresti este posibil sa fie nevoie, in caz de calamitate majora iar o parte din spitalele sa nu functioneze, sa muti bolnavii in alte spitale din zonele care nu sunt afectate. Acesta este modul in care se lucreaza oriunde. Nu te bazezi doar pe orasul care este afectat ci pe orasele neafectate si unde poti transfera pacientii. Orice situatie de dezastru este o provocare. Pregatim sistemul pentru aceste provocari. Exista proiecte de pregatire a spitalelor sa faca fata nu din punct de vedere al consolidarilor, ci din punct de vedere inclusiv al fixarii echipamentelor in spitale. Pregatim un proiect pilot la Bucuresti pe doua spitale, impreuna cu primariile. Continuam pregatirea ca sistemul sa faca fata la un dezastru. Acest lucru nu se va opri, nu putem spune ca suntem perfect pregatiti. Intotdeauna trebuie facut ceva in plus”, a declarat Raed Arafat. Adauga un comentariu