National

Radu Mazare: Traian Basescu isi apara milionarii din port

Publicat: 09 mai 2014
1

Primarul Constantei, Radu Mazare, sustine ca presedintele Traian Basescu nu doreste ca municipalitatea sa primeasca mai multe actiuni la Portul Constanta deoarece milionarii din port, apropiati de seful statului, si-ar pierde privilegiile.

„Eu v-am spus de la bun inceput ca Basescu isi apara milionarii din port. El spunea ca s-ar putea ca Mazare, si nu e Mazare, e Consiliul Local si Primaria, ca Mazare nu e vesnic, ii era teama ca o sa se asocieze cu Fondul Proprietatea si va deveni majoritar acolo impotriva statului. De fapt, cred ca temerea lui este ca Mazare o sa se asocieze cu americanii de la Fondul Proprietatea, ca niste americani administreaza Fondul Proprietatea si ca vor obtine mai mult profit pentru Primarie si pentru privat, nu cum este acum cand milionarii care-l sustin pe Basescu platesc zero bani la stat”, a declarat, vineri, Radu Mazare.

Citeste si Basescu: In urma transferului unui pachet de actiuni catre Primarie, statul va pierde pachetul

El a sustinut ca este interesat de cresterea profitului portului, iar banii care revin municipalitatii sa fie folositi pentru a subventiona incalzirea.

„Mazare este interesat, intr-adevar ca si cei de la Fondul Proprietatea, ca portul sa scoata un profit mai mare si banii care vin la Primarie sa creasca subventia la caldura. Asta e interesul lui Mazare, al lui Basescu este ca milionarii din port sa plateasca cat mai putin la stat, asa cum au platit in ultimii 20 de ani. (…) Frica lui Basescu este ca milionarii in euro, miliardarii din port, o sa piarda privilegiile si banii pe care i-au adunat timp de 20 de ani si cu care l-au si sustinut in campanie”, a mentionat Radu Mazare.

Primarul a fost prezent, vineri, la Clubul Persoanelor cu Handicap din zona Tomis III, unde a premiat castigatorii unei competitii de darts si a stat de vorba cu participantii la un concurs de rummy.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca „ultima aventura pe care se pregateste sa o livreze premierul Ponta” este o hotarare de Guvern de transfer al unui pachet de actiuni ale Portului Constanta catre Primaria condusa de Radu Mazare, calificand demersul drept o „o ilegalitate majora”.

El s-a referit la „transferul unui pachet de actiuni catre Primaria Constanta, in asa fel incat statul sa piarda pachetul majoritar”, in conditiile in care in momentul de fata statul detine 60% din aceste actiuni, Consiliul Local 20%, iar Fondul Proprietatea alte 20%.

Citeste si Basescu: Daca Ponta va ajunge presedintele tarii, Romania va fi condusa de baroni si de

„Prin proiectul unei Hotarari de Guvern care este trimisa spre avizare, Victor Viorel vrea sa transfere catre clanul de la malul marii 13% din actiunile statului, ceea ce inseamna ca domnul Mazare va detine 33% din actiuni, Fondul Proprietatea 20%, iar statul roman pierde pachetul majoritar ajungand la 47%. Acest lucru este interzis de legislatia in vigoare”, a comentat seful statului.

El a spus ca Portul Constanta este declarat de mai multe acte nomative ca fiind infrastructura strategica, iar in legislatia care reglementeaza activitatea regiilor se specifica faptul ca nu exista transfer gratuit de actiuni si nu se poate pierde pachetul majoritar de 51%.

„Nu pot sa fac apel la premier, pentru ca in marasmul decizonal in care se afla in legatura cu interesul statului roman, cu certitudine in mintea lui vor prevala interesele si amenintarile lui Radu Mazare”, a spus Basescu.

Presedintele a anuntat ca face apel la toti cei care trebuie sa avizeze aceasta hotarare. „Nu luati ca pe o amenintare, ii atentionez ca foarte probabil vor trebui sa raspunda in fata legii, riscul este foarte mare”, a mai declarat Basescu, precizand ca Fondul Proprietatea poate oricand sa vanda cele 20 de procente sau sa faca o alianta cu Radu Mazare si sa puna statul roman in dificultate, atunci cand are de derulat operatiuni de securitatea nationala prin Portul Constanta.

El a mai spus ca face un avertisment public la adresa celor care vot fi impinsi sa semneze si sa dea avize, fie ca e vorba de Ministerul Justitiei, de Ministerul Transporturilor sau Mnisterul Economiei si a adaugat ca se va face jocul semnarii de catre secretarii de stat, ministrii fiind plecati sau neavand timp sa semneze.

Citeste si Mazare: Nu mai sunt cercetate fapte, aici eu sunt vanat

„Ilegalitatea este majora si sfatul meu catre cei care vor fi impunsi sa semneze si sa avizeze aceasta hotarare este sa nu o semneze. Eventual sa il lase pe Victor Viorel sa o semneze singur”, a spus, in incheiere, presedintele Basescu.
Comentarii
Adauga un comentariu