Actualitate

Puscarie pentru demolarile de la Palatul Culturii

Publicat: 29 ian. 2012
1

@ Ministerul Culturii si procurorii anticoruptie au finalizat ancheta penala demarata la Palatul Culturii privind acoperirea sau demolarea ilegala a vestigiilor vechii Curti Domnesti @ Capul afacerii, patronul Iasicon, Titel Sinescu, va raspunde in fata judecatorilor pentru ca i-a mituit pe istorici ca sa inchida ochii la golaniile pe care le facea firma sa in timpul lucrarilor de consolidare @ Vor da socoteala si istoricii si proiectantii care au fost complici la abuzuri

Ministerul Culturii si procurorii anticoruptie au finalizat ancheta penala demarata la Palatul Culturii. Verificarile au vizat in special faptul ca firma care se ocupa de consolidarea si renovarea Palatului, SC Iasicon SA, condusa de controversatul afacerist Titel Sinescu, a acoperit sau demolat in mod abuziv vestigiile vechii Curti Domnesti. Culmea, complici au fost chiar unii istorici care aveau cel putin obligatia morala sa se asigure ca firma va conserva zidurile vechi, unele datand din perioada domniei lui Alexandru cel Bun. In loc sa-si faca datoria, istoricii si inginerii proiectanti, adica cei care au schitat plansele de renovare, au inchis ochii. Procurorii DNA Iasi au aflat ca istoricii au fost „motivati” pentru acest lucru. Este vorba in special despre proiectantul Viorica Frunza, de la firma SC Impex Romcatel SA, si de istoricul si arheologul Maria Voica Puscasu, fost arheolog principal la Directia Monumentelor Istorice, fost presedinte al Sectiunii de Evidenta a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice etc. Toti acestia, Titel Sinescu, Viorica Frunza si Maria Voica Puscasu, vor merge in fata judecatorilor pentru faptele de coruptie savarsite. Sinescu va raspunde pentru ca a dat mita si i-a indemnat pe complicii sai sa nu-si faca treaba, iar istoricul va fi acuzat de luare de mita si abuz in serviciu. Viorica Frunza va fi acuzata de dare de mita deoarece o parte din banii care-i erau destinati arheologului Maria Voica Puscasu au trecut prin firma Impex Romcatel.

Ministerul Culturii urmeaza sa transmita in perioada urmatoare ultimele concluzii in urma controlului efectuat la Palat. Prin urmare, nu va mai trece foarte mult timp pana cand dosarul va ajunge in fata judecatorilor.

Cum s-a dat spaga

Arheologul Maria Voica Puscasu a luat bani atat de la firma lui Sinescu, SC Iasicon SA, cat si de la SC Impex Romcatel SA. Firma din urma i-a platit in anul 2008, inainte de a incepe propriu-zis lucrarile de renovare, suma de 5.000 lei Mariei Voica Puscasu. Initial, cele doua parti au vrut sa ascunda colaborarea, astfel ca s-a incheiat un contract de „consultanta istorica” intre SC Impex Romcatel SA si Sorina Mititelu, sora Mariei Voica Puscasu. Insa firma reprezentata de proiectantul Viorica Frunza a platit pe data de 7 mai 2008 suma de 5.000 lei intr-un cont administrat de Maria Voica Puscasu. De asemenea, Sinescu a platit-o pe Maria Puscasu cand lucrarile de renovare erau in derulare. In martie 2009, intre SC Iasicon SA si Maria Puscasu s-a incheiat un contract individual de munca. Conform actului, Maria Puscasu trebuia sa realizeze „cercetare arheologica preventiva” la Palatul Culturii, bineinteles in beneficiul SC Iasicon SA. In decembrie 2009, SC Iasicon SA i-a platit Mariei Puscasu suma de 7.000 lei. Anchetatorii au considerat ca s-a dat mita prin aceste transferuri de bani.

Vestigii de pe vremea lui Alexandru cel Bun

Potrivit unor istorici, vestigiile de la Palatul Culturii au o valoare arheologica desosebita. Unele dateaza inca de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Dupa cum rezulta din lucrarile unor topometri din secolul al XVII-lea, Curtea Domneasca avea forma generala de pentagon, cu varful orientat spre oras. Cu ocazia sapaturilor arheologice s-a putut stabili ca cea mai veche faza de constructie a Curtii Domnesti apartine primei jumatati a secolului al XV-lea. In perioada domniei lui Alexandru cel Bun, zidurile aveau o grosime de 1 m la baza. In a doua jumatate a secolului al XV-lea, în vremea lui Stefan cel Mare, Curtea Domneasca a fost extinsa. Din aceasta perioada dateaza un bastion patrat, care avea functie defensiva. Ulterior, Curtea Domneasca a devenit resedinta a lui Alexandru Lapusneanu. Ea a atins apogeul dezvoltarii în vremea lui Vasile Lupu (1634-1653).
Comentarii
 • Oare cineva de la DNA,,nu se sesizeaza prin faptul ca Dascalu Iulian,ia facut cadou un apartament fostei sefe de la cooperativa care detinea spatiul de langa rc star,unde se afla acum administratia financiara.

 • puneti pariu ca nu vor pati nimic ??? la mijloc sunt multi banii si el este stapinul tuturor.Cum credeti ca unul din sponsorii principali al lui jiji in an electoral va face puscarie??? nimic mai fals.Spor la infractiuni dragi politicieni ,vechi si noi,este anul cind va faceti cartile pt patru ani,iar pt fraierii de ieseni multa mu…zica!!

 • Daca tot ne doare ca nu avem grija de patrimoniul nostru istoric si cerem bagarea in puscarie a unora sau altora, de ce nu ne pasa si de ruinele, aflate la vedere, a unor vestigii istorice si care sunt lasate in voia sortii?! Va dau doar doua exemple: biserica ctitorita de Alexandru cel Bun in prima capitala a Moldovei = Baia, si ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare de la Dobrovat. Si ca acestea mai sunt cu sutele in Moldova si Romania. Pe cine ar trebui sa bagam in puscarie pentru aceasta nepasare, cind, din bani publici, se fac statui pentru a fi plasate in alta tara?!

 • TERENUL pentru „fezandarea” Palatului Culturii a fost pregatit prin aducerea actualei „DIRECTOARE” la aceasta constructie istorica – reprezentativa a IASI-ULUI CULTURAL. JAFUL NATIONAL impotriva PATRIMONIULUI ROMANIEI a inceput din 9* – dar INSTITUTIILE STATULUI au ajuns niste „CARPE” in mana MAFIOTILOR. NEFIRESC este ca un „constructor” – aceasta firma Iasicon sa aiba peste tot in Iasi santiere deschise cu bani de la bugetul statului – fara a finaliza nici unul de zeci de ani. Cine este acest „patron” care isi bate joc de IESENI si carui CLAN apartine ? „CATAFALCUL” incropit lanaga Teatrul National „V.Alecsandri” ca valoare materiala – ar fi acoperit costurile sa fie gata lucrarile la cladirea teatrului. Insa JAFUL NATIONAL exista in forma organizata in Romania si deocamdata NIMENI NU se arata dispus a-l condamna- dimpotriva.

 • Domnule Demeter, mai informeaza-te inainte de a vorbi prostii. PalatulCulturii beneficiaza de o investitie importanta pt restaurarea lui. Dar stiai ca nici un leu nu trece prin contabilitatea palatului. Asa ca…poate mafiotii sunt in alta parte daca tot tara-i plina de ei!

 • RAZESII MEI V-AM LASAT UN PLAT CA O ****** SI O GRADINA MARE IN SPATE SA AVETI UNDE VA DUCE COPIII SA POATA INVATA ISTORIA SI SA STIE CA AM DAINUIT PE ACESTE MELEAGURI SI AM FACUT BINE. DAR! CE VAD VOI RAZESII MEI DORMITI SI ISCOADELE AU DEMOLAT TOT , VOI CE CREDETI -E BINE? EU ZIC CA NU CACI ACESTA ESTE LOCUL IN CARE A MAI RAMAS CREDINTA MOLDOVEI . A.* VOI DORMITI…

  — VA PORUNCESC TREZITIVA SI PUNETI PE ROATA SI PE TEAPA PE TOTI TRADATORIII…

  ACEST DOCUMENT VINE DE LA AL VOSTRU VOIEVOD STEFAN CARE NU DOARME CI SE ROSTOGOLESTE IN MORMANT…

 • IARTA-NE MARIA TA! OSTASII DE VEGHE CAZUT IN SOMNUL CEL GREU SI ACUM VICLENELE ISCOADE NE-AU MACINAT DIN INTERIOR. TREZESTE-TE TE ROG SI CONDUNE SPRE MARETIA DE ALTADATA SI SALVEAZA OSTIREA DE CRUNTA BOALA A LASITATII! DUSMANII NE DOVEDESC SI NU MAI STIM CE SA FACEM! AM AJUNS SA URLAM CA NISTE BIETE POTAI IN JURUL STATUILOR MARILOR EROI SI NE AMAGIM CU GANDUL CA PROTESTAM… ADEVARUL E CA SUNTEM BOLNAVI MARIA TA! IARTA-NE SI VINO PRINTRE NOI!

 • Ei asa da raspuns! Mii de multumiri ca ne-a lamurit blonda de la palat ca banii nu trec prin contabilitate. De parca asta este o noutate! O stie toata toata lumea! Important este ce faci atunci cand stii ca lucrurile nu sunt corecte si taci. Dar aste este o palarie mult prea mare pentru un cap de la Bacau!

 • Nu va mai luati degeaba de el.
  Dupa ce a tras tabla aia ZN pe palat , de „moare” toti tiganii cand „vede” ce palat si-au tras romanii.A lui Stanescu nu masi doarme de * an de cand a vazut tabla aia. Nici el nu putea s-o potriveasca mai bine : Si ieftina si „bengoasa”.

 • dar unde se afla,,blonda”,distinsa d-na director al cnmm iasi,nu stia ce se petrece in bucataria ei,sau s-a lins si ea putin cu mierea lui sinescu?

 • Mey,”blonda”[bine puse glimelele,ca blonde natur nu prea pe la paralela *5]distinsa/de Papa, remember „Inalta Doamna”-2***;ah,dar nu singura ci la pachet cu al ei „Cavaler”/poate fi in cateva locuri-la cursuri de apicultura/trebuie sa invete temeinic cum sta treaba cu mierea/, la coafor/ca nu se poate arata lumii orisicum/,la shoppingarit si cam atat. Glumesc,dar e atat de trist sa vezi cum se distruge aceasta emblema a Iasului,Palatul Culturii! De fapt,totul e trist si cenusiu, doar tabla zincata rade in soare,precum odinioara macaralele/cum zicea cantecul-„macarale rad in soare argintii…..”

 • Arheologii gen Cheptea si Puscasu merita puscaria pentru descarcarile de sarcina semnate din birou contra miilor de lei/euro….si distrugerea unuor bunuri demne de patrimoniul national.

 • De ex. in Franta daca gasesc o singura piatra din epoca baroca sau a renasterii o ilumineaza din toate partile si o transforma in monument arheologic.In Italia lucrau la pavimentul unei biserici si in urma sapaturilor au descoperit mai multe vestigii romane,au blocat lucrarile,inginerii si arhitectii studiind un paviment transparent din sticla.Super.Asa ar trebui facut si la noi,sa se gaseasca solutii,nu sa ingropam istoria pt.un pumn de bani

 • Nu mai fiti rai cu biata „blonda”, ca-i vai de capul ei! A venit din anonimatul Bacaului in buricul targului Iesilor sa distruga ce mai era nefinalizat de altii. Ca doar obrazul fin, cu cheltuiala se tine!!!

 • Ziarul aservit lui Dascalu… rusine…. de vestigiile de la Palas de ce nu spuneti nimic… DNA-ul nu se autosesizeaza… aceeasi spaga pentru acelasi scop

Adauga un comentariu