Local

PTIR vine in ajutorul tinerilor intreprinzatori

Publicat: 16 sept. 2015
1

@ Mestesugurile sunt la mare cautare @ Agricultura, domeniul cel mai cautat de catre tinerii afaceristi

Ideea de constituire a Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR) s-a nascut ca urmare a nevoilor specifice cu care se confrunta astazi tinerii intreprinzatori, precum lipsa de capital, de informare, existenta unui mediu ostil de afaceri, sau lipsa unor programe corespunzatoare pentru stimularea acestora. Indiferent de domeniul de activitate pe care si l-au propus, ei pot opta pentru una din cele doua ramuri de finantare.

Sprijinul pentru investitii în crearea si dezvoltarea de activitati neagricole presupune stimularea mediului de afaceri din zona rurala, precum si diversificarea activitatilor economice ale fermierilor, sau membrilor gospodariilor agricole, prin practicarea de activitati neagricole, în vederea cresterii veniturilor si crearii de alternative ocupationale. Se pune accent pe activitatile mestesugaresti pe cale de disparitie, cum ar fi olaritul, brodatul, prelucrarea manuala a fierul, a lanii, a lemnului, sau a pielii. Alte activitati de productie la acest capitol includ fabricarea de produse textile, articole de marochinarie, a produselor chimice sau farmaceutice, prelucrarea produselor lemnoase, precum si servicii agroturistice de cazare, de alimentatie publica si de productie a peletilor si brichetelor din biomasa. Beneficiarii acestui program sunt micro-intreprinderile si intreprinderile mici existente si nou înfiintate din spatiul rural. Sprijinul public nerambursabil se acorda pe o perioada de maxim 3 ani si nu va depasi 200.000 de euro pentru fiecare intreprindere mica.

Pentru investitiile în exploatatii agricole, se urmareste îmbunatatirea performantelor generale ale acestora, prin cresterea competitivitatii, a diversificarii productiei agricole si a calitatii produselor obtinute. In acest caz, fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor, pentru constructia, extinderea sau modernizarea fermei, amenajarea si dotarea spatiilor de desfacere si comercializare, precum si alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lant alimentar integrat. Aici finantarea difera de la caz la caz. Daca pentru un proiect care prevede achizitii simple se pot aloca pana la 500.000 de euro, respectiv 100.000 pentru fermele mici, sumele pot ajunge si pana la 2.000.000 de euro pentru proiectele care prevad crearea de lanturi alimentare integrate la nivel de exploatatie agricola. In cazul cooperativelor si a grupurilor de producatori sprijinul va fi de 50%, fara a depasi suma de 2.000.000 de euro, indiferent de tipul investitiei.




Adauga un comentariu