National

PSD a dat mandat propriilor parlamentari sa sustina alegerea presedintilor CJ intr-un singur tur

Publicat: 30 ian. 2015
1

Comitetul Executiv National al PSD a mandatat parlamentarii partidului sa sustina in comisia de cod electoral alegerea presedintilor de Consilii judetene prin vot direct, dintr-un singur tur, a declarat vineri presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

„O candidatura ca si la primar. Vot direct dintr-un singur tur de scrutin. Acesta este mandatul pe care il avem din partea Comitetului Executiv National. (…) In ceea ce priveste comisia de cod electoral, noi ramanem la aceste drepturi castigate si care sunt un bonus pentru democratie – mentinerea candidaturilor celor care sunt alesi ca primari intr-un singur tur, vot pe liste la consiliile locale, inclusiv consiliile judetene si la fel pentru presedintele Consiliului Judetean – intr-un singur tur. Dar, bineinteles, noi avem doar 5 voturi si cu UNPR 6 voturi in cadrul comisiei de cod electoral, si ne trebuie 10 voturi pentru a trece un punct de vedere coerent si care se poata sa modifice legea. Vom discuta cu celelalte partide politice si vom stabili o majoritate care sa ne permita sa schimbam legea, asa cum au recomandat AEP si BEC”, a precizat Zgonea intr-o conferinta de presa sustinuta la Sinaia.

In ceea ce priveste revenirea la vot pe lista, Zgonea a aratat ca exista doua abordari ale PSD: votul mixt, cel german, „care favorizeaza Romania in acest moment”, si votul pe lista.

„Din pacate, votul mixt are o problema pe care nici Germania nu a reusit sa o rezolve – aceea ca nu avem un numar fix de parlamentari. Redistribuirea in functie de prezenta la vot poate sa duca la un numar foarte mare de membri ai parlamentului, asa cum avem astazi, si atunci aceasta este problema pe care o avem. Trebuie sa discutam cu celelalte partide politice. Credem oportun intoarcerea la lista daca votul mixt nu va strange 10 voturi, atunci putem sa mergem pe votul pe lista, acolo bineinteles partidele vor redeveni creuzetul selectarii resurselor umane si transmiterea lor catre Parlament. Sustinem mai departe si reducerea numarului de parlamentari si asteptam sa vedem care sunt propunerile celorlalte grupuri politice parlamentare, astfel incat sa avem o lege care sa dea un parlament mult mai suplu”, a precizat presedintele Camerei Deputatilor.
Comentarii
Adauga un comentariu