National

Protestele Rosia Montana continua: 10.000 de oameni in strada – FOTO

Publicat: 30 sept. 2013

Aproape 5.000 de manifestanti au protestat in Bucuresti fata de proiectul Rosia Montana si de exploatarea gazelor de sist. Manifestantii si-au dat intalnire duminica dupa-amiaza in zona statiei de metrou Titan din Capitala, de unde au pornit in mars spre Piata Universitatii, traseul fiind Metrou Parc Titan – Bd. Nicolae Grigorescu – Bd. Camil Ressu – Dristor – Bd. Mihai Bravu – Str. Dristorului – Str. Delea Noua – Calea Calarasi – Bd. Corneliu Coposu – Bd. Ion C. Bratianu – Piata Universitatii. (8.1 km).

Este a cincea duminica in care oamenii care nu sunt de acord cu inceperea exploatarii de la Rosia Montana protesteaza in Bucuresti si in mai multe orase din tara. 5000 de persoane au protestat si la Cluj Napoca, cateva la sute la Timisoara, iar proteste mai mici s-au inregistrat in alte mari orase. In acelasi timp, dute de persoane au protestat, pentru a sasea oara si in centrul Londrei.

Spre deosebire de marsurile zguduitoare din duminicile trecute, multimea anti-cianura la Rosia Montana a semanat de data aceasta cu o masinarie cu bateriile terminate pe jumatate, ale carei melodii si versuri sunau la relanti, parca in reluare. Oamenii au indurat ploaia si frigul patrunzator, insa mesajele lor erau amestecate si fara vlaga. Gaze de sist, minerit cu cianuri, ba chiar si cateva bannere in cinstea maidanezilor, toate ofurile zilei si-au gasit loc in marsul pentru Rosia Montana, scrie gandul.info.

Ca si in alte dati, multimea nu a strigat nicio lozinca politica si nu a gasit niciun responsabil pentru situatia proiectului Rosia Montana. O singura data s-a strigat, la modul impersonal, Demisia. Vreo 5 rockeri cu pletele siroind au incercat de cateva ori ceva mai radical: „Jos Basescu!”. Cand au vazut ca nimeni nu se prinde in hora, au largit gama: „Jos Basescu, Ponta si-Antonescu!”. S-au lasat pagubasi, cand nici aceasta atotcuprinzatoare stigma nu a induplecat pe nimeni in jur.

Revendicarile „oficiale” ale protestului s-au aflat doar pe flyere, care au fost impartite constiincios privitorilor de pe margine, fie din curtile saracacioase de pe Calea Calarasilor, fie la scari de bloc de la Dristor.

Pe drum spre Universitate, s-au gasit si cativa amatori de saorma la Dristor, insa coloana nu si-a pierdut echilibrul. Nu acelasi lucru se poate spune despre lozincile strigate, care uneori se incalecau: ba atacau gazele de sist, ba salvau uniti.

In ploaia grea, la Universitate, s-a infiintat brusc un cor de barbati la vreo 50 de ani, care au cantat cu voci profesioniste melodii patriotice, cu iz stramosesc si naíonalist ortodox, precum „Sus inima, romani!”. Replica nu s-a lasat asteptata, un tanar dand drumul la portavoce celebrului cover al lui Guess Who, „Noi in anul 2000”, chiar in coasta patriotilor.

Asa cum promisesera pe Facebook, cativa protestatari au incercat sa umple asfaltul din rondul de la Universitate cu mesaje scrise cu creta. Desenele au rezistat, pentru cateva zeci de minute, sub insistentele ploii: „Revolutia incepe cu noi” sau „Nu cedati Rosia Montana”.

In urma lor si sub privirile plictisite si nerabdatoare ale jandarmilor, au mai ramas doar cateva nuclee dure: „Dacii n-au murit, tocmai i-ati trezit”, sustinut de un rocker cu geaca de piele si doi soricei de biblioteca, precum si gandirea pozitiva a Pietei, sustinuta mai mult de jandarmi decat de doi pustani murati pana la piele: „Fie ploaie fie vant, nu ne pierdem din avant”.
Comentarii
  • De ce nu publicati si SURSA acestei PA.NA.RA.ME de relatari? La ploaia si frigul de aseara din Bucuresti, 5000 de oameni, fie ei „mosnegi patrioti, „rockeri pletosi in geci de piele” sau „soricei de biblioteca” inseamna cu mult mai mult decat ce au scos Felix, Copy-paste-Ponta si Floricel Antenescu iarna trecuta in strada. Bag seama ca filonul de aur de la Rosia Montana si-a intins tentaculele si mai mult. SURSA??????

  • in bucuresti au fost mai mult de 5000 de oameni. inapoierea mintala a voastra din moldova nu este agreata de bucuresteni si nici de romanii din celelalte orase civilizate din tara si din afara tarii. treziti-va la realitate!!! coborati din copacul comunismului si calcati totusi pe pamant. de asta saracia la voi in moldova este la cote maxime

Adauga un comentariu