Local

Protest de amploare la Iasi: Conditiile inumane de munca au scos in strada sute de postasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 12 oct. 2016

@ Angajatii Postei Romane au iesit in strada din cauza salariilor de mizerie cuprinse intre 700 – 1.000 lei, dar si a conditiilor vitrege de lucru, acestia fiind nevoiti sa acopere o lipsa drastica de personal din sistem @ Postasii, care merg in fiecare zi pe jos zeci de kilometri pe ploaie, vant sau ninsoare, revendica o majorare salariala si imbunatatirea conditiilor de munca

Ieri, inca de la primele ore ale programului de lucru, angajatii Posteri Romane din Iasi au intrat in greva spontana, nemultumiti fiind de conditiile dificile de munca, dar si de faptul ca majorarile salariale promise nu au fost aplicate. Din aceste motive, aproape 200 de postasi din Iasi au decis ca e timpul sa se faca ascultati si au iesit in fata Oficiului Postal nr. 4 din strada Aurel Vlaicu.

„Am iesit in strada in primul rand pentru cresterea salariala si imbunatatirea conditiilor de munca, dar prioritara este cresterea salariala. Dupa 30 de ani de serviciu si 18 ani in sistem am 1.100 de lei salariu. Dar sunt colegi in mediul rural, unde conditiile de munca sunt mult mai vitrege si au un salariu de 600 sau 800 de lei si fac cate 3 sau 4 sate. Unii au iesit la pensie, multi au plecat din sistem. Iasul s-a extins, nu mai este orasul celor 7 coline, este orasul celor 10 coline. Am ramas cativa oameni si nu reusim nici macar sa ne luam concediile. Desfacem sectoare ca sa reusim sa luam concediu doar cateva zile. Conditiile sunt foarte vitrege, niciodata nu a fost o situatie mai cumplita asa cum este acum in Posta Romana”, spune Constantin Iftimie, angajat al Postei Romane.

Angajatii Postei au cerut majorarea cu 200 lei, in suma fixa, a salariilor, imbunatatirea conditiilor de munca si obligarea conducerii Companiei de catre actionarul majoritar, Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, de a creste veniturile companiei.

„Eu am cerut sa imi mareasca salariul cu 200 de lei, atat am cerut. Vrem si imbunatatirea conditiilor de munca, vedeti si voi in ce conditii lucram. Mergem pe jos pe teren, in orice conditii, pe ploaie, pe vant sau pe ninsoare. Trebuie sa se faca si o normare pertinenta. Degeaba face sefa de la Iasi normarea, daca cei de la Bucuresti fac o reanaliza la aceasta normare. Problema nu este numai de la centru, pentru ca Posta este 75 la suta in Ministerul Comunicatiilor si 25 la suta in Fondul Proprietate. Problema este ca noi suntem pasati ca o minge de ping-pong, ba companie, ba Fondul Proprietatea, ba Ministerul Comunicatiilor. Mai nou, avem si un inamic in persoana lui Bogdan Chiritoiu, de la Consiliul Concurentei, care ne amendeaza pentru orice speta. Cred ca 30 la suta din gaura neagra de la Posta Romana o reprezinta numai amenzile venite de la Consiliul Concurentei”, a spus Constantin Iftimie.

Peste 10.000 de salariati au plecat din Posta Romana in ultimul an

Negocierile cu Compania Nationala Posta Romana au inceput din luna aprilie, insa nimic nu s-a schimbat de atunci. La Iasi exista 750 salariati, iar circa 200 dintre acestia au iesit ieri in strada.

„Nu a fost o actiune organizata, ci a fost o actiune spontana a postasilor. Practic, ei au refuzat sa iasa astazi la lucru, motivat de faptul ca nu au fost negociate inca salariile. Este o actiune spontana la care ne-am solidarizat, de un an de zile incercam sa negociem salariile si inca nu am ajuns la un consens. Speram ca astazi, in Consiliul de Administratie, sa se hotarasca ceva pentru angajatii din Posta Romana. Salariile variaza intre urban si rural, media lor fiind intre 700 si 1.100 net. Suntem salariati saraci care vom intari randurile pensionarilor saraci. Este foarte mare volumul de munca, avand in vedere ca personalul nostru s-a redus cu aproximativ 10.000 de salariati in ultimul an. Concret, un factor face doua distante, un factor in rural face trei sau patru sate, adica totul este inuman. Activitatea lor se masoara si in cantitate, dar si in numar de kilometri”, a spus Elena Barleanu, liderul de sindicat al Companiei Regionale Posta Romana Iasi.
Comentarii
   • Dar macar le gasesti. Cand le aduceau ei le gaseai la sefu de scara pe oala cu smantana, dupa o luna. Pt. facturi mai nou exista cont online. Si orice pensionar din colt de tara are un nepot cu acces la internet.

 • Asa zisa lidera de sindicat Nuti Barlescu a tacut chitic cand s-au inchiriat spatiile din Tatarasi cu 55000 de euro pe luna !!! cand posta avea spatiile proprii la gara !! La Bucuresti individul de Matei Bratianu care deja devalizase Posta Romana prin contracte CRIMINALE cu G4 S si alte firme prejudiciu de o jumatate de miliard de euro a tacut si la acesta golanie a mafiei iesene !! Iar voi dragi colegi ati tacut ! Acum e tarziu !!

  • La puscarie cu Mironeanu, Ursanu, Limbau, Serseniuc si Barlescu !
   CE PARERE AVETI DOMNULE FOST DEPUTAT MARIU SPANU ?
   E CORECT CA ACESTI INDIVIZI SA FACA PUSCARIE ?

    • Cred ca ati tras la masea pt. ca am auzit ca sunteti un mare be.tiv !
     L-ati impins pe Mironeanu in 3 ani de la director de regionala pana la al treilea om din posta romana pentru a va aduce multi bani ! A declarat si el si Ursanu ca tu esti capul rautatilor in aceste furturi !! De ce aceste spete nu s-au judecat la DNA ci la parchete de pe langa tribunale si s-au spalat!! o sa fac demers la Kovesi ! Postasi aici bateti aici e cauza nenorocirilor pa care le traiti nu va lasati pacaliti de 200 de lei aruncati ca la cersetori !!

    • parsivule care ai semnat cu marius spanu ai vrut sa-i deschizi gura oficiantului, asa sunteti marea majoritate duplicitari de aceea politicienii ne fura unii sunteti idioti si ceilalti parsivi duplicitari mai bine zis cur.ve !! profilul tau e ori de cuzist ori de pnl ist care vrea sa-i faca rau acestui mi.ze.ra.bil de individ !
     MARIUS SPANU TREBUIE SA AJUNGA URGENT LA DNA A SANTAJAT GUVERNAREA EMIL BOC PENTRU A NUMI IN FUNCTII DE DIRECTORI ADUCATORI DE SPAGI PE MISU ARCANA LA VAMA SI PE MIRONEANU LA POSTA !!

     • NU TE MAI DA POSTASEL SI NENATIV! L-AI UITAT PE IVAN SA-L ENUMERI CA HOT…CA A FURAT SI EL .DOAR A FOST SI EL DIRECTOR.

   • Dragos Serseniuc are doua dosare penale, unul pentru uciderea unei persoane cu autoturismul fiind depistat in stare de ebrietate la volan si trafic de tigari cu Republica Moldova !! Bravo DNA Bravo ANI !! Bravo postasi mai faceti acum greva cand posta e terminata !!

  • La posta mai sunt si hoti precum fostul director GRECU si seful serviciului aprovizionare FLOREA ! Fratilor au furat astia de au rupt, dar din pacate pentru ei nu au impartit castigul cu Limbau si Barlescu !!

 • Da când aruncați facturile la gunoi nu e inuman?
  Da când ajunge un colet de la Iași la Suceava după 10 zile ( asta dacă mai ajunge ) nu e inuman?
  Ar trebui sa băgați capul în pământ nesimțiților!!!

Adauga un comentariu