Actualitate

Protest de amploare la Barlad! Peste 4000 de persoane au iesit in strada!

Publicat: 22 mart. 2012
1
La aceasta ora, in fata Primariei Barlad are loc o ampla actiune de protest. Peste 4000 de persoane au iesit in strada pentru a se opune exploatarii gazelor de sist
Potrivit Adevarul de Vaslui, societatea civila se revolta impotriva exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica. La aproximativ o saptamana de cand Primaria Barlad a demarat o campanie prin care a cerut ca barladenii sa isi dea sau nu acordul in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, peste 10.000 de cetateni au semnat ca nu vor ca cei de la Chevron sa foreze pe aceste meleaguri.
Actiunea vine la aproape doua luni de cand o astfel de petitie a fost lansata si prin intermediul internetului. La protest participa si localnicii din comunele invecinate. Anuntul a fost facut si pe retelele de socializare, sub sloganul „Barladul spune NU exploatarii prin fractionare a gazelor de sist”, pana acum peste 1.500 de utilizatori dandu-si acordul sa participe la aceasta actiune.
In Romania, doar un perimetru are avizele necesare pentru extractia gazelor de sist, respectiv cel detinut de Chevron in zona Barlad si cumparat de la Regal Petroleum, potrivit jurnalul.ro. Pe langa acestea, in 2010 compania a mai castigat la o licitatie a ANRM inca trei perimetre in Dobrogea. Oficialii gigantului american au facut recent un adevarat tur de forta, intalnindu-se atat cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, cat si cu ministrii Economiei, Lucian Bode, si Dezvoltarii, Cristian Petrescu.
Pe langa Chevron, au mai castigat alte patru perimetre Avere Energy (Tria, Baile Felix, Periam si Biled), situate in vestul tarii, la care se adauga alte trei ale MOL (Voivozi, Adea si Curtici), in aceeasi zona. Acestea din urma nu au trecut prin Guvern, fiind blocate pe lantul de avizare la ministerele Transporturilor si Justitiei. Oficialii de la Transporturi trebuie sa se asigure ca nu trec viitoarele autostrazi peste zonele respective. De asemenea, si detinatorii altor perimetre, precum Petrom, Romgaz si Sterling Resources, si-au declarat intentia de a exploata gaze neconventionale.
Fractionarea hidraulica este un procedeu care disloca gazul din roci. Dupa ce se foreaza vertical, urmeaza foraje orizontale pana la sist, dupa care se detoneaza mici explozii care fractureaza roca. Ulterior, se injecteaza mari cantitati de apa amestecata cu nisip si diverse substante chimice la presiuni uriase, care sa mentina fractura deschisa. In final, gazul curge pana prin conducte din sist. Mai multe state au intezis procedeul deoarece este riscant, iar o serie de organizatii de protectia mediului militeaza pentru interzicerea fracturarii din cauza pericolelor pentru populatie.
„Nu suntem de acord cu folosirea fracturarii hidraulice in Romania. (…) Consumul urias de apa, degradarea terenului, precum si injectarea in sol si in panza freatica a unor amestecuri ce includ sute de substante toxice sunt doar cateva dintre neajunsurile acestor tehnici de exploatare, suficiente, totusi, pentru a le exclude din orice scenariu energetic viitor. Consideram ca folosirea fracturarii hidraulice trebuie interzisa complet in Romania, neexistand modalitati de eliminare a riscurilor de mediu asociate acesteia”, a declarat pentru Jurnalul National Ionut Cepraga, coordonator de campanii la Greanpeace Romania.
Exista foarte multe accidente pe care organizatiile de mediu le citeaza in privinta riscurilor. In 2007, un put din Ohio insuficient izolat a permis gazului sa iasa la suprafata, cauzad o explozie in subsolul unei gospodarii, arata GreenPeace. In 2009, in Pennsylvania, in urma operatiunilor de foraj a fost contaminata panza freatica. Gazul a migrat cateva mii de metri de la zona de exploatare, afectand alimentarea cu apa pe o zona de 9 kilometri patrati. In plus, fractionarea a mai cauzat cutremure in zona Blackpool din Marea Britanie.
De asemenea, un studiu din decembrie 2011 al Environmental Protection Agency (EPA), agentia americana pentru protectia mediului a confirmat ca metoda fractionarii este responsabila pentru poluarea apei potabile in statul american Wyoming. De asemenea, un studiu realizat de Universitatea Cornell a evidentiat ca fractionarea hidraulica poate duce la degajarea mai multor gaze cu efect de sera chiar decat exploatarea carbunelui. Un studiu facut public acum doua zile arata ca exploatarea gazelor de sist poate provoca probleme de sanatate populatiei care locuieste langa exploatari. Cercetatorii de la Colorado School of Public Health au descoperit benzen, un element cancerigen, la 800 de metri distanta de puturile de forare.

 
Comentarii
  • flory nu-ti bate capul cu prostanacii astia sunt manipulati de un parlamentar psd pe nume solomon care vrea sa se dea el mare si tare acolo,asta dupa ce tot PSD a semnat contractul cu aia care o sa exploteze zona….asta e…oamenii snt usor de prostit..

Adauga un comentariu