•Prin aplicarea acestui proiect asociatiile de locatari ar putea dispune de fondurile incasate •Administratorii sint inspaimintati de responsabilitatile suplimentare care le revin
Consilierul liberal Dan Cirlan si-a prezentat ieri, in Sala Mare a Prefecturii, programul de restructurare al Regiei Autonome de Termoficare. Asistenta a fost scazuta, fiind formata, in afara de reprezentantii presei, de 20 de reprezentanti ai asociatiilor de locatari. De mentionat prezenta conducerii RA Termoficare, cu exceptia directorului Ion Zlavog si a reprezentantului sindicatului.
Timp de mai multe ore, Dan Cirlan a incercat sa ii convinga pe presedintii asociatiilor de locatari si de proprietari ca varianta sa este cea mai buna, lasind o marja de manevra, din punct de vedere financiar, mult mai mare decit in prezent. Locatarii au fost, in primul rind, interesati sa afle daca punerea in practica a variantei „Cirlan” ar conduce la scaderea pretului pe care consumatorii il platesc pentru energia termica. Consilierul a recunoscut ca acest lucru nu este posibil, cel putin in actualele conditii legislative. „In schimb, asociatiile de locatari vor avea posibilitatea sa dispuna de fondurile incasate asa cum doresc, pentru investitii in reteaua de termoficare si pentru reparatii”, a precizat Cirlan.
Succint, planul propus prevede transformarea actualei regii in 15 societati comerciale (TERMO), create pe actuala structura teritoriala a formatiilor de lucru ale regiei. Consiliul local ar urma sa concesioneze fiecarei TERMO punctele termice si retelele termice aferente; societatea are rolul sa exploateze punctele termice, sa le asigure mentinerea in functiune si sa execute lucrarile curente de reparatii. Separat, Consiliul local (care nu are drept de instrainare a punctelor si a retelelor) ar urma sa concesioneze dreptul de gestiune financiara a serviciului de furnizare al energiei termice, detinut in prezent de RA Termoficare. Concesionarea serviciului de furnizare al energiei s-ar face prin concurs si la licitatie ar avea prioritate asociatiile de proprietari deservite de punct. Titularul serviciului de furnizare are dreptul sa incheie contracte cu furnizorii de materii prime necesare prepararii apei calde si a agentului termic secundar (CET, RAJAC, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice, ROMGAZ), plateste catre TERMO transportul energiei termice, intretinerea si reparatia instalatiilor termice, urmareste incasarea contravalorii serviciilor publice de la asociatiile de locatari deservite de punctul termic.
„In acest mod, tariful de distributie practicat acum de regie, de 64.000 lei/Gcal, si subventia acordata de Primarie ar ramine in punctul termic si va fi utilizat asa cum cred locatarii de cuviinta. Pina acum, asupra investitiilor regiei nu a existat nici un control si nimeni nu l-a intrebat pe locatar, de exemplu, daca doreste sau nu un sediu matusalemic pentru RAT„, a mentionat Cirlan.
Desi acesta a fost argumentul hotaritor al planului propus, administratorii prezenti s-au aratat mai curind inspaimintati de responsabilitatile suplimentare care le-ar reveni intr-o asemenea eventualitate. „Nu vad o imbunatatire in privinta pretului si asta il intereseaza pe locatar. Pentru a gestiona banii de care s-a spus aici, avem nevoie de persoane specializate, de contabili, pe care nu ne permitem sa ii angajam”, a precizat Ion Rata, administrator la o asociatie din cartierul Alexandru cel Bun.
Dupa cum era de asteptat, punctul de vedere al celor de la RA Termoficare a fost mai curind rezervat. „Regia nu se poate imparti in 15 societati comerciale. In cel mai rau caz putem vorbi de patru, cel mult cinci succesoare ale RA Termoficare: centralele pe gaz metan, punctele termice din municipiu, cele din Lunca Cetatui, Dancu si Tomesti, ascensoarele si Administratia de Cladiri. Pe de alta parte ar fi injust ca retelele inlocuite cu banii unui locatar din Cantemir sa revina unui locatar din Tatarasi”, a mentionat Romeo Mistreanu, inginer sef la RA Termoficare.