National

Proprietarul Castelului Bran vrea 110 hectare de padure

Publicat: 31 iul. 2008
1

• Castelul Bran a fost retrocedat in data de 26 mai 2006 lui Dominic de Habsburg • Primarul Branului, Gheorghe Hermeneanu, a declarat ca stie de existenta acestei cereri de restituire, dar nu poate da detalii • Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana, a dobandit Castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara

Dominic de Habsburg, proprietarul Castelului Bran, revendica o suprafata de circa 110 hectare de padure in zona localitatii Bran, in momentul de fata dosarul de restituire depus la Primaria Bran fiind in curs de solutionare, a declarat Corin Trandafir, avocatul familiei Habsburg. Potrivit avocatului, dosarul a fost intre timp completat, in prezent asteptandu-se decizia Primariei Bran, care trebuie sa se pronunte in acest caz. „Cererea a fost depusa in baza Legii 1 din 2000 (pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere – n.r.). Noi speram ca cererea referitoare la paduri sa fie solutionata in cursul acestui an. Cand am avut ultimele discutii la primarie, in urma cu o luna – doua, am fost asigurati ca daca dosarul de restituire este complet, se va da curs solicitarii. Din perspectiva noastra, dosarul este complet, deci asteptam restituirea”, a explicat avocatul Corin Trandafir, de la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, reprezentantul intereselor familiei Habsburg in Romania. Avocatul a mai precizat ca Dominic de Habsburg mai are de revendicat o serie de terenuri mai mici, tot in zona Bran.
Pe de alta parte, primarul Branului, Gheorghe Hermeneanu, a declarat ca stie de existenta acestei cereri de restituire, dar nu poate da detalii intrucat este in concediu. Nici Laurentiu Modiga, secretarul primariei, nu a putut oferi detalii despre solicitarea celor 110 hectare de padure, intrucat nu era la birou. Totusi, a declarat ca suprafata respectiva de padure este pe teritoriul administrativ al orasului Zarnesti, la granita cu comuna Bran.

Retrocedarea

Castelul Bran a fost retrocedat in data de 26 mai 2006 lui Dominic de Habsburg. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp. Decizia de restituire a fost contestata de deputatul PD Dumitru Puchianu, anul trecut in Parlament formandu-se o subcomisie de ancheta parlamentara care a analizat legalitatea restituirii Castelului Bran. Potrivit raportului alcatuit de subcomisie, adoptat in septembrie 2007 de Camera Deputatilor, restituirea castelului nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar actele prin care s-a facut retrocedarea sunt lovite de nulitate absoluta. Guvernul a stabilit insa ca retrocedarea Castelului Bran a fost legala, deoarece unii dintre mostenitori (Alexandra Baillou si Jerrine Habsburg Lothringen – n.r.) au renuntat la castel prin acte notariale, iar trecerea in proprietate privata a imobilului nu este neconstitutionala. Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana, a dobandit Castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand avea doar zece ani. Retrocedarea in natura a avut loc dupa aproape sase luni de negocieri intre Ministerul Culturii si Cultelor si avocatii noului proprietar, ca urmare a modificarii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunisti. In forma initiala, legea nu le-a permis urmasilor principesei Ileana sa reintre in posesia castelului in natura, chiar daca au facut o notificare in acest sens inca de acum patru ani, ci urmau sa fie despagubiti in bani. Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 milioane dolari americani. Legislatia ulterioara din domeniul proprietatii i-a indreptatit insa pe mostenitori sa solicite retrocedarea in natura.

Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. Castelul atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula – faima ce i se trage de la romanul Dracula al lui Bram Stoker. In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia ei la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987 a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Prin documentul de retrocedare, proprietarii trebuie sa pastreze destinatia de muzeu a Castelului Bran timp de trei ani. Dupa expirarea acestui termen, proprietarii vor analiza posibilitatea ca Branul sa ramana muzeu.

Tags:Adauga un comentariu