Actualitate

Proprietarii culturilor distruse de seceta ar putea primi bani de la Guvern

Publicat: 20 iul. 2015
1

@ Zeci de mii de hectare de culturi agricole au fost afectate in ultimele luni de seceta @ Zeci de comune afectate, kilometri de drumuri, culturi si locuinte au avut de suferit de pe urma calamitatilor din aceasta vara @ La nivelul judetului situatia este disperata, fiind nevoie de un munte de bani pentru refacere

Zeci de mii de hectare de teren arabil au fost afectate in ultimele luni de zile in judetul Iasi din cauza secetei. Peste 20.000 de hectare de teren au fost compromise in totalitate in intreg judetul din cauza secetei care s-a abatut asupra zonei. In plus, si furtuna de acum cateva zile a distrus o parte din recolte in unele localitati ale judetului Iasi. Conform estimarilor autoritatilor judetene au fost afectate 20.493 hectare, dintre care 19.456 hectare din cauza secetei si alte 1.037 din cauza furtunii care s-a abatut asupra Iasului in urma cu cateva zile. Calamitatile au facut ca Iasul sa devina una din cele mai afectate zone din intreaga tara, pagubele fiind de ordinul milioanelor de lei. Din cauza secetei, in 25 de localitati au fost compromise hectare de grau, porumb, floarea-soarelui sau soia. Printre cele mai afectate localitati sunt Ipatele, Deleni sau Horlesti. Peste 6.500 hectare de grau au fost afectate, peste 4.600 hectare de porumb nu mai pot fi folosite. Au mai fost compromise peste 4.500 hectare de floarea-soarelui si 1.900 hectare de soia.

„Centralizam in continuare datele pe care le primim din teren, iar toate aceste detalii vor fi trimise la nivel central. Ulterior, Guvernul va decide ce obiective sunt prioritare pentru a fi finantate”, a spus subprefectul Bogdan Abalasi. Si grindina care s-a abatut asupra judetului acum cateva zile a distrus peste o mie de hectare de tren. Cele mai afectate localitati au fost printre altele municipiul Iasi si comunele Romanesti si Helesteni, unde s-au inregistrat si pagube insemnate. Circa 370 hectare de porumb au fost compromise, alte 300 hectare de grau fiind complet distruse. Peste 110 hectare de floarea-soarelui au cazut sub furtuna care a lovit Iasul. In plus, in mai multe localitati, comisia de evaluare a luat la puricat si starea unor drumuri care au fost distruse de furtuna respectiva. In localitati precum Ipatele, Draguseni, Scheia, Ciohorani si Stolniceni-Prajescu au fost constatate pagube insemnate pe portiunile de drumuri.

„Au fost constituite comisii formate din reprezentanti ai Inspectoratului de Stat in Constructii, Apele Romane, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Drumurile Judetene si de la fiecare primarie in parte pentru evaluarea pagubelor. Au fost facute o serie de constatari care se centralizeaza in momentul de fata. Se va intocmi un raport ce va fi inaintat la Guvern, dupa care vom putea vedea daca vom primi fonduri”, a mentionat Daniel Minciuna, directorul Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iasi.
Adauga un comentariu