National

Proiectul legii Sanatatii va fi dezbatut dupa alegeri

Publicat: 04 dec. 2012
1

@ Consilierul premierului a spus ca va exista un pachet de baza de servicii medicale, care va include si unul social pentru cazurile ce nu isi pot permite sa plateasca, ce vor fi definite de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, si un pachet suplimentar in cadrul asigurarilor facultative

Proiectul legii Sanatatii este in curs de perfectionare si ar urma sa fie terminat pana la sfarsitul acestui an, dar va fi dezbatut dupa alegerile parlamentare de catre viitorul Guvern, si trimis ulterior Parlamentului, a anuntat marti ministrul Sanatatii, Raed Arafat.
„Comisia coordonata de domnul doctor Vasile Cepoi lucreaza si acum si pot sa va spun ca ieri (lunii – n.r.) a avut o intalnire. A mai fost reprezentantul Comisiei Europene, care urmeaza sa trimita raportul sau despre proiectul de lege, care a fost discutat cu Colegiul Medicilor, Ministerul Finantelor. (…) Comisia care lucreaza la lege mai corecteaza, completeaza pana ce legea va fi discutata in Guvern, dupa care va fi decizia Guvernului cand si cum ajunge la Parlament. Acest lucru cred ca este normal, fiindca vine un Parlament nou. Dupa alegeri se decide care va fi situatia Guvernului, dupa care legea va fi depusa la Parlament in forma agreata pentru a fi dezbatuta, dar acolo ar putea suferi si alte modificari”, a estimat Raed Arafat, la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern.
Presedintele Traian Basescu i-a spus ministrului Sanatatii, Raed Arafat, la inceputul lunii noiembrie, la ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functie, ca are o singura rugaminte la el referitoare la legea Sanatatii, punctand ca spera ca aceasta sa fie depusa la Parlament pana in luna decembrie.
Conf. dr. Vasile Cepoi, consilier al prim-ministrului, preciza luni ca, in prezent, se lucreaza la proiectul de lege al Sanatatii la corelari tehnice si armonizari ale punctelor de vedere.
Potrivit acestuia, conform noilor prevederi, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate urmeaza sa se transforme intr-un fel de comisie de supraveghere a asigurarilor.
„Asigurarile suplimentare vor fi controlate de comisia de supraveghere a asigurarilor, cele obligatorii vor fi controlate de CNAS reorganizata. CNAS nu mai este ordonator de credite, ci reglementeaza si supravegheaza asigurarile”, a explicat dr. Cepoi.
El a adaugat ca va exista un pachet de baza de servicii medicale, care va include si unul social pentru cazurile ce nu isi pot permite sa plateasca – cazurile defavorizate care vor fi definite de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale – si un pachet suplimentar in cadrul asigurarilor facultative.

Diplomele obtinute in strainatate, recunoscute la noi

Medicii care au titluri oficiale de calificare eliberate in Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA, vor putea profesa in Romania, Guvernul aproband marti o ordonanta de urgenta privind echivalarea acestora, a anuntat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.
„Pana acum, medicii trebuiau sa dea concurs la rezidentiat impreuna cu studentii, dupa ce lucrau zece-douazeci de ani in tarile respective. Cand veneau inapoi, trebuiau sa dea admitere la rezidentiat si dupa ce obtineau postul de rezidentiat, trebuiau sa-si echivaleze stagiile, apoi sa dea examen, iar acum va fi mai simplu pentru absolventii in aceste cinci tari”, a explicat Arafat.
Astfel, calificarile obtinute de catre medici in cele cinci tari se vor echivala cu certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sanatatii, cu conditia ca formarea de medic specialist pentru care se solicita echivalarea sa se fi efectuat in conditii de studiu si practica medicala care asigura competenta profesionala a acestuia, similara cu cea pe plan national. De asemenea, o alta conditie vizeaza ca titlurile oficiale de calificare ca medic specialist sa fie eliberate de autoritatea desemnata in statul pe teritoriul caruia a avut loc formarea.
„Castigul pentru noi este dublu: unu – pentru medicii romani care stau in aceste tari – sa facilitam revenirea lor in Romania si sa intre direct in practica medicala in specialitatile pe care le-au dobandit, avand si experienta mare in domeniile lor. Al doilea aspect – cand avem programe de colaborare cu colegi din tarile respective, efectuarea acestor colaborari sa fie mult mai usoara in Romania”, a spus Arafat.
El a precizat ca in fiecare an sunt cateva zeci de medici romani cu specializari in state membre UE sau din afara Uniunii, care solicita sa fie acceptati sa practice meseria in Romania.
Comentarii
  • Va rog frumos sa-mi spuneti daca, eu fiind persoana cu handicap, atunci cand merg, lunar,la medicul de familie, programata fiind, trebuie sa dau cinci lei pt.asa-zisa consultatie si un leu pt.reteta, in total sase lei. Pentru mine este mult. Va multumesc

    • Sase lei nu-i n imic, sa vezi ce-i la dispensarul de la Sipote, se ia douazeci de lei fara sa dea chitanta. Si asa doctorii jupuiau populatia, acuma ii decapiteaza, nu se gandesc, ca banii adunati cu atata usurinta pe suferinta unor oameni, o sa-i usture?!

      • La fel procedeaza si dr.SDI, daca esti programat platesti 6.lei, iar daca nu esti programat dai1* lei, astia ii baga in buzunar d-ra C-asistenta, ne storc de tot, atunci pentru ce mai platim impozitul la sanatate? Eu sunt inca tanr si nu ma duc la dr.SDI, dar mama mea, care e pensionata pe caz de boala, da lunar 6 lei. Unde-i dreptatea, e normal sa plateasca?

Adauga un comentariu