Actualitate

Proiect revolutionar pentru invatamantul preuniversitar la Universitatea Cuza Iasi – UPDATE FOTO

Publicat: 20 dec. 2013
UPDATE 14:44 – „Profesorii din invatamantul preuniversitar vor putea absolvi o a doua facultate in trei sau patru semestre, datorita unui program de conversie profesionala organizat la Iasi de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Inspectoratul Scolar Judetean si Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP).
Cele trei parti au semnat, saptamana aceasta, un protocol de colaborare pentru organizarea si promovarea acestor programe de studiu. Astfel, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar vor putea obtine o a doua diploma de licenta dupa minim 3 semestre daca studiaza la o facultate din acelasi domeniu fundamental cu prima facultate absolvita, respectiv minim 4 semestre daca domeniul fundamental de studiu difera. La sfarsitul studiilor de conversie profesionala, incheiate cu un examen de absolvire, profesorii vor putea preda in scoli si licee noua disciplina studiata.
Diplomele  vor fi recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale, care a stabilit cadrul legal al organizarii acestor cursuri in anul 2012, iar Inspectoratul Scolar Judetean va asigura conditiile pentru realizarea practicii pedagogice. Programele de  conversie profesionala pentru profesorii din preuniversitar vor avea doar locuri cu taxa, dar USLIP s-a angajat, prin protocolul incheiat saptamana aceasta, sa gaseasca surse de finantare suplimentare pentru organizarea studiilor.
„Calitatea inseamna si investitie in resursa umana, iar cursurile de reconversie organizate de UAIC vor reprezenta un pas calitativ, dar si o centura de siguranta pentru angajatii din invatamantul preuniversitar”, a declarat presedintele USLIP, prof. Laviniu Lacusta.  Acesta a precizat ca 2400 de profesori din Judetul Iasi si-au exprimat interesul de a urma un program de conversie in cadrul Universitatii.
Senatul UAIC a aprobat deja un regulament de organizare  a programelor de conversie profesionala. Acesta prevede organizarea cursurilor doar pentru acele programe de studii care sunt deja acreditate si faptul ca acestea vor putea fi urmate si la distanta, acolo unde forma de studii ID este acreditata. 
Pana in prezent, opt facultati si-au exprimat intentia de a organiza astfel de programe incepand cu anul academic  viitor. Facultatile vor propune o oferta educationala si urmeaza ca planurile de invatamant sa fie supuse aprobarii Senatului  si transmise Ministerului Educatiei Nationale.
Admiterea la programele de conversie profesionala va avea loc in vara anului 2014, odata cu admiterea la studii de licenta. Pe parcursul studiilor, profesorii din preuniversitar vor avea la dispozitie toate facilitatile oferite studentilor: acces in laboratoare, sali de lectura, biblioteci, precum si posibilitatea de a participa la evenimente stiintifice organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. La programele de conversie profesionala se pot inscrie numai cadrele didactice incadrate in sistemul de invatamant preuniversitar, cu diploma de licenta sau echivalenta”, spun reprezentantii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”.
STIRE INITIALA – Astazi, de la ora 12:00, in Sala Senat a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi va fi lansat oficial unul dintre cele mai importante proiecte de reconversie profesionala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar romanesc. Este vorba despre o initiativa care apartine Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi si care presupune dobandirea unei a doua specializari pentru dascali in doar un an si jumatate.

Acest lucru este posibil printr-un parteneriat realizat cu universitatea ieseana. Deja, pana la acest moment, sunt peste 2.000 de angajati care au optat pentru a fi inclusi in acest program. La eveniment vor participa Laviniu Lacusta, presedinte USLIP, alaturi de prof.univ.dr. Vasile Isan, rector UAIC, cat si prof.dr. Camelia Gavrila, inspector sef in cadrul ISJ Iasi. Concret, este vorba despre un demers al USLIP, initiat acum mai bine de un an si jumatate si care a avut sprijinul fostului ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu, actualul vicepresedinte al Comisiei de Invatamant din Senat.
Vom reveni cu imagini filmate 
Comentarii
  • Mi se pare adevarata prostitutie. Asa ceva poate duce la cresterea calitatii in invatamant? Regret ca UAIC face asa ceva. Acesti profesori „reciclati” imi vor invata copiii? Ei vor avea aceleasi drepturi cu cei care au facut 5 ani de facultate la zi la o universitate de prestigiu?

Adauga un comentariu