National

Programul candidatului Radu Terinte pentru rezolvarea problemelor sociale

Publicat: 27 nov. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:52924;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Candidatul Uniunii PSD + PUR la Senat spune ca se va impune o reducere a taxelor pentru sanatate •Tinerii vor fi sprijiniti pentru a cumpara o locuinta si a deschide o afacere

Programul candidatului Uniunii PSD + PUR la Senat, Radu Terinte, implica o serie de masuri pentru rezolvarea unor probleme sociale. Candidatul umanist propune, in primul rand, acordarea unei autonomii mai mari Caselor Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS), si impunerea unor criterii de eficienta in aceasta directie, precum si adoptarea unor masuri pentru accesarea mai facila a programelor de finantare cu caracter regional. Autonomia CJAS implica si recuperera fondurilor cheltuite pentru tratatea bolnavilor veniti din alte judete.
„Nu trebuie uitate si Casele de Asigurari de Sanatate in Regim Privat. Acest lucru va duce la aparitia concurentei in domeniu si la finantarea unitatilor medicale din surse multiple. Cred ca se impune si o reducere a taxelor pentru sanatate avand in vedere ca sunt prea mari fata de calitatea serviciilor oferite”, a declarat Radu Terinte.
Tot in domeniul medical, Radu Terinte propune si tranformarea Policlinicii cu Plata din Iasi in Centru de tratament al bolii Altzheimer. „In ultima vreme s-a observat o crestere a pacientilor care sufera de aceasta boala. Proiectul meu se bazeaza pe faptul ca Policlinica cu Plata este ineficienta, dotata modest, nu face fata concurentei cu sistemul privat iar personalul este format din medici pensionati si reangajati in aceasta institutie. Ingrijirea bolnavilor de Altzheimer este foarte dificila si este absolut necesara infiintarea unui centru pentru ingrijirea persoanelor care sufera de aceasta boala. De foarte multa vreme s-a pus in discutie infiintarea unui astfel de centru”, a mai afirmat Terinte. De asemenea medicul iesean considera ca este absolut necesara infiintarea unor sectii de manageriat in sanatate in cadrul facultatilor cu profil economic. Acest lucru nu poate duce decat la imbunatatirea managementului unitatilor sanitare.

Propuneri pentru tineri

Candidatul umanist la Senat din partea Uniunii PSD + PUR, Radu Terinte propune o serie de masuri pentru imbunatatirea situatiei tinerilor din Romania. Medicul Radu Terinte crede ca o serie de probleme majore cu care se confrunta in prezent Romania, cum ar fi pierderi masive de inteligenta prin plecarea tinerilor in strainatate, imbatranirea populatiei, schimbarea raportului intre populatia activa si pensionari, trebuie rezolvate urgent. De aceea, Terinte propune un program coerent pentru sustinerea tinerilor. In primul rand este vorba despre sustinerea marilor companii pentru a oferi burse tinerilor pentru perioada studiilor dupa care acestia vor fi angajati in societatile comerciale care i-au sustinut. Un alt proiect se refera la stimularea colaborarii intre institutiile de invatamant superior cu firme private pentru realizarea unor programe de invatamant integrat cu practica in firma la program cu jumatate de norma daca este posibil. „Este necesara sprijinirea reala a tinerilor care vor sa-si deschida o afacere si de interventia statului cu fonduri pentru acest domeniu”, a declarat candidatul umanist.
Radu Terinte crede ca statul va trebui sa ia o serie de masuri speciale si sub aspect social pentru sustinerea tinerilor. Medicul iesean crede ca este necesara acordarea unor facilitati tinerilor pentru a cumpara sau inchiria o locuinta iar alocatia de stat pentru copii trebuie marita substantial. Pentru mediul rural medicul iesean crede ca statul ar trebui sa suporte o parte din costurile construirii unor locuinte de catre tineri. In plus tinerii din mediul rural trebuie sustinuti pentru dezvoltarea unor microferme prin credite pe termen lung cu dobanzi mici si consiliere.
De mentionat ca in ceea ce priveste batranii, Radu Terinte va milita pentru infiintarea unei Agentii guvernamentale pentru a-i ajuta. Agentia se va ingriji ca batranii sa beneficieze de asistenta medicala la domiciliu, de furnizarea tot la domiciliu persoanelor in varsta a produselor alimentare de baza si nu numai. De asemenea batranii vor fi ajutati sa plateasca utilitatile si vor fi protejati de persoane care vor sa-i insele pentru a le lua prin metode ilegale locuintele.
Constantin MAZILU
Adauga un comentariu