Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva ar putea incheia anul 2014 cu un profit brut de peste 150 milioane de lei, cu 50% mai mare decat estimarile, si cu o cifra de afaceri de 1,27 miliarde de lei, aceste cifre fiind sustinute in principal din vanzarile de masa lemnoasa la preturi cu 40% mai mari fata de anii trecuti.
„Regia a avut un an bun din punct de vedere financiar. Prin masurile pe care le-am luat a fost o transparenta totala pe licitatiile de masa lemnoasa, unde am obtinut un adaos destul de substantial. In doar doi ani, am reusit sa obtinem un plus de 40%, iar in unele zone chiar si de 50%. Daca in 2012 vorbeam despre un profit de 30 de milioane de lei, acum avem in program 100 de milioane de lei, dar cred ca vom termina anul cu un profit brut de peste 150 de milioane de lei, in conditiile in care am vandut mai putina masa lemnoasa decat in anii trecuti”, a declarat directorul general al RNP – Romsilva, Adam Craciunescu.
Citeste si Judecatorii din dosarul retrocedarilor scapa de CONTROLUL JUDICIAR
Potrivit sursei citate, vanzarea lemnului reprezinta principala sursa de venit pentru regie, iar restul provine din actiuni de vanatoare si din vanzarea fructelor de padure, plantelor medicinale, ciupercilor si vanatului.
„Lemnul reprezinta 85% din veniturile noastre, dar am avut incasari si din sectorul de vanatoare, desi fondurile s-au redus la jumatate. Am avut o crestere a veniturilor in aceasta perioada pentru ca ne-am concentrat pe zonele de vanat cu traditie, pe partea de nord a judetului Arges, pe Dambovita, Ialomita, unde sunt patru fonduri, toate rentabile, dar si pe Mures. De asemenea, la fructe de padure, principiul a fost clar: nu recoltam decat daca vanzarile sunt eficiente si acest lucru l-au inteles si partenerii care achizitioneaza fructe de padure. Nu a fost un an foarte bun din punct de vedere al climei, dar am avut preturi care ne-au avantajat si la fructe de padure, dar si la plante medicinale”, a spus directorul general al regiei.
Citeste si Doina Pana NU il va suspenda din functie pe directorul general al Romsilva
Seful Romsilva a adaugat ca, pentru administrarea parcurilor nationale si cresterea cailor de rasa, Romsilva a alocat si in 2014 fonduri importante din bugetul regiei.
„La ‘cai de rasa’ am reusit sa facem investitii suplimentare in acest an, sa luam utilaje si sa imbunatatim infrastructura privind adapostul cabalinelor”, a afirmat Craciunescu.
RNP – Romsilva functioneaza din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului si Padurilor si administreaza 3.266.494 hectare de padure aflata in proprietatea statului cu circa 18.000 de angajati, asigurand servicii silvice pentru o suprafata de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau privata a proprietarilor privati.
Citeste si Povestea necenzurata a unei mega-afaceri! Cel mai mare scandal de coruptie al momentului
Din totalul suprafetei administrate, 586.214 hectare se gasesc in arii protejate si cuprind inclusiv ultimele paduri virgine din Europa.
AGERPRES