Eveniment-Social

Profesorii sint inca in greva!

Publicat: 15 iul. 1999
9

•Acesta este raspunsul lui Catalin Croitoru la acuzele USLIP Iasi •Sindicalistii ieseni sustin ca acordul incheiat intre federatiile nationale sindicale din invatamint si guvern nu ajuta cu nimic profesorii •USLIP Iasi se retrage din FEN si se intoarce la „Spiru Haret” •Profesorii nu-si primesc salariile la timp pentru ca pe linia de finantare in Ministerul Educatiei Nationale este un haos total

De la 1 august 1999 Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar Iasi va renunta la afilierea sa la Federatia Educatiei Nationale. Hotarirea a fost luata de Consiliul Judetean a USLIP Iasi, cauza principala fiind atitudinea FEN in negocierile cu guvernul din timpul grevei profesorilor din iunie. „Atitudinea FEN din timpul grevei generale din invatamint a nemultumit total profesorii ieseni. FEN a premeditat sistarea grevei si acuzam conducerea acestei federatii de lipsa de loialitate fata de sindicalistii pe care ar fi trebuit sa-i reprezinte, dar carora nu le-a sustinut interesele. Acordul incheiat cu guvernul garanteaza drepturile salariale, chiar daca aceste drepturi sint asigurate prin lege. Si oricum acest punct nu a fost respectat, lichidarea pe luna iunie intirziind cu 5 zile. In ceea ce priveste acordarea diferentelor la legea 154, situatia nu este clarificata nici acum la nivel de tara”, ne-a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele USLIP Iasi. Acesta considera ca greva profesorilor ar fi trebuit sa schimbe optica politicienilor fata de invatamintul romanesc. „Iasul nu a aprobat acordul incheiat cu guvernul si ar fi dorit continuarea grevei. Saptamina trecuta a avut loc o intilnire la Bucuresti, in care Catalin Croitoru ne-a spus ca dorinta Iasului de a continua greva reprezenta o actiune sinucigasa. Daca greva ar fi continuat, ar fi cazut guvernul sau unii ministri. Pe noi insa ar trebui sa ne preocupe interesele oamenilor, nu ale guvernului”, a mai spus Gheorghe Isvoranu.

Un divort cu cintec

USLIP Iasi se va afilia Federatiei Sindicale Independente din Invatamintul Preuniversitar „Spiru Haret”. „Ne-am orientat spre xSpiru Hareta pentru ca aceasta federatie a avut cea mai radicala pozitie in negocierile cu guvernul. De asemenea, noi am fost cei care am infiintat aceasta federatie si chiar daca am renuntat cindva la afilierea cu Spiru Haret consideram ca acum este cea mai potrivita federatia la care ne putem afilia si speram ce va reprezenta mult mai bine interesele sindicalistilor din invatamintul iesean”, a mai precizat Gheorghe Izvoranu. Acesta a mai adaugat ca FEN a blocat alocarea tuturor biletelor de tratament care trebuiau sa ajunga la profesorii ieseni. „Ar fi trebuit sa primim 90 de bilete de tratament in statiuni, dar FEN a blocat trimiterea acestora catre Iasi. De asemenea, Catalin Croitoru a spus ca va da in judecat ULSIP Iasi pentru ca toate hotaririle sindicatului iesean sint ilegale. Aceasta a fost reactia conducerii FEN cind a aflat ca USLIP Iasi intentioneaza sa paraseasca federatia”, a mai spus Gheorghe Isvoranu.

„In Ministerul Educatiei Nationale este un adevarat haos!”

Cel incriminat, Catalin Croitoru – presedintele FEN – sustine ca profesorii ieseni sint manipulati de Gheorghe Isvoranu:”Regretam plecarea din FEN a ULSIP Iasi. Imi pare rau pentru profesorii ieseni care sint manipulati de Gheorghe Isvoranu, om ce i-a purtat prin diferite federatii sindicale. Dar nu regret plecarea liderului iesean”, ne-a declarat Catalin Croitoru. In legatura cu biletele de concediu acesta ne-a spus ca „au fost unele probleme la Ministerul Muncii, dar s-au rezolvat. Insa, daca domnul Isvoranu vrea bilete n-are decit sa ceara de la federatia la care intentioneaza sa se afilieze”. In ceea ce priveste intirzierea salariilor profesorilor pe luna iunie, Catalin Croitoru spuna ca vina apartine Ministerului Educatiei Nationale:”Am fost ieri la Guvernul Romaniei. Ni s-a dovedit cu acte ca Ministerul Finatelor a trimis la timp fondurile pentru lichidarea profesorilor pe luna iunie. Deci, vina apartine MEN. Pe linie financiara la Ministerul Educatiei Nationale este un haos total. Persoanele vinovate de acest haos vor fi sanctionate pentru ca ori nu-si fac treaba din prostie, ori nu au interesul ca sa fie haos”, a mai spus Catalin Croitoru. Referitor la faptul ca acordul incheiat in iunie cu guvernul pentru sistarea grevei din invatamint nu este in interesul profesorilor, Catalin Croitoru ne-a declarat: „Sa fie foarte clar. Acordul prevedea ca profesorii sa respecte programul desfasurarii examenelor si bacalaureatului. Acordul nu spune ca greva din invatamint se incheie. Profesorii sint inca in greva, pentru ca nimeni nu a semnat nici un acord prin care sa se incheie greva generala”.
Simona RELEA
Adauga un comentariu