Eveniment-Social

Profesorii ieseni solicita ca in noul Cod de Etica sa fie sanctiuni si pentru elevi

Publicat: 19 ian. 2014
1

@ „Nimeni nu vorbeste de miile de profesori care sunt jigniti si agresati, fizic sau verbal, de catre elevi si nici despre faptul ca multe cadre didactice au salarii foarte mici, de mizerie si ca raman fara bani, chiar daca isi fac datoria cu prisosinta”, a comentat prof. Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) – filiala Iasi

Finalizarea si aprobarea, pana la mijlocul acestui an, a unui nou Cod de Etica pentru profesorii din invatamantul preuniversitar provoaca o serie de nemultumiri. Reprezentantii celui mai important sindicat educational din judetul Iasi sustine ca, in mod normal, documentul ar trebui sa prevada sanctiuni si reguli si pentru elevi sau parinti.

Citeste si: Profesorul din Iasi care cerea spaga elevilor CERCETAT PENAL

„Daca este sa vorbim de acest Cod de Etica sau mai bine zis, de asa-zisul Cod, ce ar trebui realizat la nivelul invatamantului preuniversitar, atunci acesta ar trebui sa stipuleze clar si reguli pentru elevi! Eu nu inteleg de ce, mereu, se simte nevoia ca profesorii sa fie pusi la colt? Eu nu am vazut ca societatea civila sa puna problema faptului ca, in Romania, sunt aproximativ 1.200 scoli care nu au sursa de apa potabila. Nimeni nu vorbeste de miile de profesori care sunt jigniti si agresati, fizic sau verbal, de catre elevi si nici despre faptul ca multi dintre ei au salarii foarte mici, de mizerie si ca raman fara bani, chiar daca isi fac datoria cu prisosinta”, a comentat prof. Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) – filiala Iasi.

Citeste si: Cod de Etica la o institutie de cultura ieseana

Pe de alta parte, prof. dr. Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), a precizat ca le-a cerut directorilor de scoli si licee sa realizeze un model ce tine de Codul de Etica, pliat pe fiecare institutie educationala. „Acesta va fi elaborat ca urmare a unei analize facute in cadrul Consiliului de Administratie si al celui Profesoral din fiecare unitate de invatamant”, a precizat Gavrila.

Citeste si: Ministrul educatiei somat sa rezolve codul de etica in invatamant

Conform Codului, principalele obligatii ale profesorilor in raport cu elevii sunt: de ocrotire a sanatatii fizice, psihice si morale a acestora prin: a) supravegherea permanenta a lor pe tot parcursul activitatilor in scoala, cat si in cadrul celor organizate de unitatea scolara in afara acesteia, in vederea asigurarii depline a securitatii tuturor celor implicati in aceste actiuni; b) interzicerea agresiunilor fizice si tratamentelor umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor si c) asigurarea protectiei fiecarui elev, prin denuntarea formelor de violenta fizica exercitata asupra acestora, a oricarei forme de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor, se arata in document.
Comentarii
  • Daca nu se trece nicio sanctiune pentru elevii indisciplinati,atunci noul cod este egal cu zero.Trebuie sa fie un echilibru,ceea ce e dezeechilibrat nu poate rezista.Iar consecintele nefaste vor aparea repede.

  • Sunt perfect de acord ca fiecare are drepturi si obligatii: profesori, elevi, parinti.
    As dori sa stiu care sunt sanctiunile pentru elevii din invatamantul obligatoriu care frecventeaza sporadic scoala si care intentionat / permanent deranjeaza orele spre disperarea colegilor (nu mai vorbim si de profesori), care ameninta / injura profesorul daca i se cere sa isi revizuiasca atitudinea sau care isi agreseaza psihic si verbal colegii (nu violenta fizica). Le scadem nota la purtare si ii mentinem in colectiv fiindca nu pot fi exmatriculati, ii mutam disciplinar la clase paralele sau raman repetenti si atunci nenorocesc alte colective de elevi?

  • Cum anume raspund parintii, in viziunea noului Cod de Etica, atunci cand li se comunica fapte precum cele relatate mai sus si acestia nu iau nici o masura cu proprii lor copii? Ba mai mult, isi acopera odraslele prin minciuna, tentative de mituire sau amenintari mai mult sau mai putin voalate.
    Cum este protejat cadrul didactic onest, care vrea sa isi faca treaba corect, in liniste, chiar daca il apasa lipsurile cauzate de salariul de mizerie?

Adauga un comentariu