National

Profesorii bucuresteni de pictura si studentii lor expun la Iasi

Publicat: 10 apr. 2011
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:215800;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Vernisajul expozitiei „Unarte 011” are loc astazi, la Galeriile „Dana” si „Tonitza” din str. Lapusneanu si la Galeriile Universitatii de Arte din Iasi. Pe simeze sunt expuse peste 100 de lucrari, semnate de corpul profesoral al catedrei de Pictura din Bucuresti si studentii de la Arte.
 
Treisprezece profesori de la catedra de pictura a Facultatii de Arte Plastice din cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, impreuna cu studentii lor, vor expune, incepând de astazi, peste 100 de lucrari in doua locatii distincte din Iasi: profesorii – la cele doua galerii „siameze” de pe str. Lapusneanu, despartite / unite de un perete comun, „Dana” si „Tonitza„, expozitie al carei vernisaj va avea loc la ora 18.00; studentii – la Galeria Universitatii de Arte „George Enescu” din str. Sarariei, cu vernisajul la ora 13.00. Expozitia cuprinde circa 70 de lucrari semnate de studenti si peste 40 de lucrari apartinand grupului celor 13, toti profesori de pictura, remarcabile valori individuale, ce predau la Facultatea de Arte din Bucuresti: Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Catalin Balescu, Traian Boldea, Marcel Bunea, Alexandru Chira, Ion Lazar, Petru Lucaci, Marian Maria, George Moscal, Horea Pastina, Alexandru Radvan, Mihai Sârbulescu
 
Arta este teritoriul libertatii
 
Atât profesorii, cât si studentii lor ofera publicului viziuni personale asupra acestui atât de vechi si inca nou mod de exprimare: pictura. „Pictura nu a murit, revine ciclic in central atentiei. Aceste 13 discursuri ale profesorilor sunt reprezentative pentru câteva dintre cele mai importante directii care definesc pictura contemporana româneasca. De la variante noi ale figurativului la retete abstracte, de la complexe ipostazieri ale artei conceptuale de «fibra» locala pâna la «strigatul» neoexpresionist, de la imagistica hranita de spiritul «Prologului» pâna la repercusiunile structurale ale vizualului digital asupra reprezentarii realului, de la punerea in relatie a unor materialitati diferite la reactualizarea inspirata a unor tehnici si repere iconografice traditionale de amintire medievala”, scrie in prefata catalogului editat cu acest prilej criticul de arta Adrian Guta.

Unarte 011 este o expozitie colectiva de exceptie care ofera un spectacol vizual incitant. ”Cei 13 reprezinta mai mult decât generatii diferite si viziuni stilistice distincte: ei ne ofera tot atâtea modele de biografii artistice si de optiuni existentiale. Din aceasta perspectiva, dorinta lor de a expune impreuna trebuie citita ca o demonstratie cu privire la rostul si rolul picturii in lumea artelor vizuale contemporane. Pe de alta parte, prezenta lor impreuna trebuie privita ca un fapt demn de lauda, deoarece presupune modestia de a sta alaturi de ceilalti si acceptarea unui dialog in care fiecare se confrunta cu un altul”, afirma prof. dr. Ruxandra Demetrescu, rectorul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.

Numele din distributia acestei expozitii de amploare, realizata si cu sprijinul UAPR filiala Iasi, sunt deja incluse in istoria recenta ori se inscriu in cea in plina constituire a artei românesti. Sunt repere care nu pot fi eludate, care provoaca dezbateri. Cu un astfel de proiect expozitional se prezinta la Iasi pictorul Petru Lucaci, ce are ca tema Clarobscurul. ”Incarcatura metaforica, mistica, sociala a termenilor transcende granitele artei, relevând umbrele si luminile vietii noastre. O lume fara linii de contur, o lume doar a contrastelor. Oare nu aceasta este lumea in care traim? Translatata in spatiul cotidianului, tehnica clarobscurului – sugerarea contrastanta a luminii, umbrelor, intunericului, trece pe planul doi, potentialul de semnificatii oferit de ea fiind de maxima actualitate”, spune Petru Lucaci, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din România.
Curatorul acestui expozeu, conf. dr. Marcel Bunea, seful catedrei pictura, rezuma proiectul sau in câteva cuvinte: „Arta este teritoriul libertatii”. Sunteti asteptati sa-l descoperiti. (S.M.)     

Tags:



Adauga un comentariu