Eveniment-Social

Profesor din Spania, Doctor Honoris Causa al Universitatii ” Al. I. Cuza” din Iasi

Publicat: 02 dec. 2018
1

Joi, 6 decembrie 2018, la ora 10:00, în Aula Magna "Mihai Eminescu" va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi profesorului universitar doctor Ricardo Antonio Garcia Mira de la Universitatea din La CoruñaSpania.

Specialist în Psihologie, profesorul Garcia Mira s-a remarcat în domeniul cercetarii aplicate si al implementarii solutiilor identificate prin cercetare.

Teme reprezentative pentru cariera sa academica sunt, de exemplu, modelele predictive ale comportamentului proenvironmental, preocuparea environmentala si atitudinile proenvironmentale, dezvoltarea (locala) sustenabila, perceptia sociala asupra riscurilor environmentale sau evaluarea impactului psihosocial al dezastrului cauzat de vasul "Prestige".

Citeste si: Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Cuza pentru unul dintre cei mai renumiti specialisti in urbanism din Franta

De reamintit ca, la 19 noiembrie 2002, aproximativ 63.000 de tone de combustibil au ajuns in mare, inundand coastele spaniole de la Atlantic, dar ajungand si la cele franceze si portugheze. Naufragiul navei grecesti "Prestige", care transporta 77.000 de tone de combustibil, a fost provocat de vremea rea care a facut navigarea foarte dificila.

Citeste si: EXCLUSIV! Andrei Plesu, Doctor Honoris Causa al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Unul dintre rezervoarele navei s-a crapat, iar Ministerul spaniol al Dezvoltarii a decis indepartarea petrolierului de coastele galiciene. La 246 de kilometri de localitatea Fisterra, nava s-a rupt in doua si s-a scufundat, provocand astfel cea mai mare catastrofa ecologica din istoria Spaniei. De mentionat ca nava nu mai avusese nicio revizie tehnica din 1999. Procesul navei "Prestige" a intrat pe rol impotriva capitanului Apostolos Mangouras, ulterior fiind implicat si directorul general al marinei comerciale, Jose Luis Lopez-Sors.

De asemenea, guvernul spaniol a depus o plangere si impotriva American Bureau of Shiping, compania care a certificat starea navei drept buna.
Adauga un comentariu