Nelipsite din toaleta zilnica a femeilor, produsele cosmetice le pot provoca acestora, uneori, mari neplaceri. Din cauza diferitelor substante aflate in compozitia rujurilor, cremelor, fardurilor sau parfumurilor, pielea poate suferi reactii alergice cum ar fi dermatitele iritative sau dermatitele alergice de contact. Barbatii nu sunt scutiti nici ei de probleme si pot suferi reactii alergice la lotiuni dupa ras, parfumuri, deodorante sau alte produse cosmetice. Medicii alergologi avertizeaza populatia asupra alegerii in mod adecvat a produselor cosmetice, recomandand persoanelor alergice sa mearga imediat la spital dupa primele semne. „Produsele cosmetice pot da reactii de dermatita iritativa sau dermatita alergica de contact. Reactiile se manifesta prin mancarime la nivelul pielii, usturime, inrosirea pielii. Asta din cauza substantelor prezente in compozitia produselor, cum ar fi coloranti sau conservanti. Clinic, dermatita alergica se manifesta prin eritem, altfel spus piele rosie, mancarimi la tegumentul aplicat, edem, vezicule. Zonele cutanate sunt cel mai frecvent implicate”, a declarat dr. Gianina Ciobanu, medic specialist alergologie-imunologie in cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.
Ochiul este expus la farduri, sampoane, parfumuri, fata este expusa la creme si lotiuni, la fel si mainile, prin expunere directa sau prin expunere profesionala, cum este cazul coafezelor, care lucreaza cu diferite solutii.
Pentru stabilirea diagnosticului, mai intai se face anamneza, care presupune cunoasterera istoricului pacientului, apoi este efectuat examenul fizic, prin testarea cutanata PATCH. „Anamneza este importanta pentru stabilirea unui scurt istoric al pacientului, apoi se trece la testarea cutanata, pentru diferentierea intre o dermatita iritativa si una alergica de contact”, a mai spus dr. Gianina Ciobanu.
Tratamentul consta, in primul rand, in evitarea produsului la care pielea este alergica, dar medicii pot prescrie si terapie cu preparate topice. „Din pacate, nu exista un tratament de desensibilizare, care sa ne fereasca toata viata de reactii posibile la urmatoarele contacte cu substanta respectiva. Evitarea produsului in cauza este definitoriu in dermatitele alergice de contact”, a punctat dr. Gianina Ciobanu.