National

Procurorii Ion Irimie si Gheorghe Mota si-au depus candidaturile pentru sef al DNA si Parchet

Publicat: 02 oct. 2012
1

Procurorii Gheorghe Mota, de la Parchetul Gorj, si Ioan Irimie, de la Serviciul DNA Cluj, si-au depus candidaturile, pana marti, la Ministerul Justitiei, pentru functiile de procuror general al Romaniei, respectiv procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, afirma surse judiciare.

Gheorghe Mota a detinut functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj pana in mai 2007, cand plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a revocat.

El fusese revocat din oficiu de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, apoi Plenul a confirmat hotararea.

Potrivit legii, „revocarea din functia de conducere a procurorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a conducatorului parchetului (…) in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale”.

In cursul lunii iulie anul acesta, procurorul gorjean Emil Mota a fost reclamat de procurorul general al Romaniei la Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce a criticat faptul ca judecatori de la Tribunalul Golj nu au arestat trei persoane, puse sub acuzare de el. Mota sustinea intr-un interviu ca judecatorii Tribunalului Gorj sunt lipsiti de curaj in privinta aprobarii cererilor sale pentru arestarile de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate, cercetate de el.

Ministerul Public preciza ca procurorul Mota Gheorghe Emil nu se afla la prima abatere de acest gen de la deontologia si rigoarea profesionala, in cazul sau Inspectia Judiciara a CSM mai fiind sesizata anterior tot pentru acest gen de abateri.

Cea de-a doua candidatura depusa la Ministerul Justitiei este cea a lui Ioan Irimie, care a fost seful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, el fiind revocat din aceasta functie in 2005 de catre procurorul sef al Directiei, Daniel Morar.

Irimie a detinut apoi functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, in prezent fiind procuror DNA la Cluj.

Termenul pentru depunerea cererilor de inscriere pentru functia de procuror general, sef DNA sau pentru ambele functii este miercuri, 3 octombrie, iar cel pentru depunerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiilor de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie este 15 octombrie.

Lista procurorilor care indeplinesc conditiile legale de participare la selectie, cu mentionarea celor care au optat pentru ambele functii de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii (nedepunerea inscrisurilor, neindeplinirea conditiei de vechime, etc.), precum si programarea interviurilor se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina de internet a institutiei la data de 5 octombrie.

Interviul care va fi sustinut de procurorii care participa la selectie va avea loc in perioada 23-25 octombrie. Rezultatele selectiei se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina internet a acestuia in 1 noiembrie.

La interviu, ministrul Justitiei este sprijinit de: un procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie; un procuror de la Directia Nationala Anticoruptie; un procuror specialist in management judiciar, de pe lista Institutului National al Magistraturii; un psiholog recomandat de Institutul National al Magistraturii.

Procurorii din comisie sunt selectati de ministrul Justitiei dintr-o lista de cate cinci propuneri formulate, la cererea acestuia, de catre procurorul general al Romaniei, respectiv de catre procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dar care trebuie sa aiba si calitatea de formator in cadrul Institutului National al Magistraturii.

Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse in fisele individuale de evaluare, se realizeaza de catre ministrul Justitiei, punctajele astfel obtinute de catre procurorii participanti fiind utilizate ca un reper in formularea propunerilor de numire in functie, pe care ministrul Justitiei le va inainta Presedintelui Romaniei, ministrul avand un drept exclusiv si suveran in actul decizional.

Ministrul Justitiei formuleaza propunere motivata de numire pentru fiecare dintre functiile de conducere, pe baza aprecierilor proprii, in urma evaluarii inscrisurilor depuse de catre procurorii participanti la selectia pentru functia respectiva si a indeplinirii de catre fiecare procuror participant la selectie a standardelor de evaluare a interviului.

Sursa: rtv.net




Adauga un comentariu