Eveniment-Social

Procurorii impiedica infaptuirea justitiei

Publicat: 03 mai 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:69490;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Pe baza Codului de Procedura Penala, conducerea Judecatoriei Iasi a somat toti procurorii care au luat dosare de la instanta si au uitat sa le mai aduca inapoi sa le restituie, in caz contrar vor fi amendati •”Este inadmisibil ca un procuror sa tina cateva luni de zile un dosar pentru motivarea cailor de atac, incalcand astfel egalitatea intre parti, dar mai ales celeritatea actului de justitie”, a declarat ieri Adrian Mogos, decanul Baroului Iasi •La parchet se afla 150 de dosare „pierdute” de la Judecatorie, dintre care 15 sunt din anul 2005 •Oamenii care nu-si gasesc dosarele cred ca justitia este corupta iar dosarele le-au fost furate •Parchetul spune ca nu are personal

Astazi este termenul limita la care procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi trebuie sa trimita la instanta dosarele pe care le-au luat de la judecatori pentru motivarea apelurilor sau recursurilor. In caz contrar, toti procurorii din cadrul Parchetului local care au dosare luate de luni de zile si nu au mai facut nimic in acestea risca sa fie amendati administrativ de catre conducerea Judecatoriei Iasi. „Este inadmisibil ca un procuror sa tina cateva luni de zile un dosar pentru motivarea cailor de atac, incalcand astfel egalitatea intre parti, dar mai ales celeritatea actului de justitie”, a declarat ieri avocatul Adrian Mogos, decanul Baroului Iasi. Conform legilor aflate in vigoare, procurorii trebuie sa formuleze motivele de apel intr-un termen rezonabil, insa pentru ca nu este mentionata o data fixa, procurorii trimit dosarele pentru continuarea actului de justitie atunci cand isi amintesc. Pe de alta parte, procurorii sustin ca nu mai pot face fata pentru ca volumul de munca este foarte mare, iar numarul procurorilor este foarte mic. „Nu poti trage trenul cu bicicleta”, a declarat Iulian Carabulea, prim-procurorul adjunct in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi.

Cum a inceput scandalul

In urma cu putin timp, sefia Judecatoriei Iasi a fost luata de catre judecatorul Diana Micu Cheptine, care a inlocuit-o pe Georgeta Gafta. Imediat dupa schimbarea conducerii instantei, s-a constatat ca un numar destul de mare de dosare lipsesc. Astfel, in urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca aceste dosare se afla pe masa procurorilor in declararea cailor de atac impotriva sentintelor judecatoresti. In lista intocmita de catre Judecatoria Iasi apar 150 de dosare „problema”, care ar trebui sa se afle la instanta si nu se afla. Aproape de necrezut, dintre acestea, un numar de 15 dosare penale sunt trimise la Parchet din vara sau din toamna anului 2005 si nu au mai fost restituite instantei de judecata pentru analizarea lor in fata de apel sau recurs. In tot acest timp, oamenii care au apelat si au avut incredere in justitie vin tot mai des la instanta plangandu-se ca justitia este corupta si ca au fost furate dosarele. „Eu nu am ce sa fac, legea prevede un termen rezonabil, insa acest termen nu poate depasi anumite limite. Judecatoria Iasi are cel mai mare numar de dosare din tara si trebuie tinuta o evidenta clara a dosarelor. Legea trebuie respectata de toata lumea, si nu este corect ca oamenii sa vina in fiecare zi si sa se planga pe motiv ca nu isi gasesc dosarele si eu sa nu le pot raspunde”, a declarat judecatorul Diana Micu Cheptine, presedintele Judecatoriei Iasi. In aceste conditii, conducerea instantei a trimis o adresa la Parchet prin care solicita restituirea acestor dosare, altfel va lua masura amendarii procurorilor care nu au finalizat redactarea motivelor de apel sau recurs. Mai mult, judecatorii au cerut chiar si datele de stare civila ale procurorilor care au tinut dosarele in sertare si nu le-au inaintat instantei de judecata. Cu toate ca astazi este ultima zi, ieri conducerea Parchetului inca nu stia daca au fost trimise toate dosarele. „Au fost trimise chiar si astazi (ieri – n.r.) dosare la Judecatorie, insa nu stiu cand vor ajunge si cand vor fi taiate de pe liste”, a precizat prim procurorul adjunct Iulian Carabulea.

Procurorii nu pot fi amendati

Avand in vedere situatia creata, procurorii au facut imediat o sedinta si au decis sa se planga instantei ierarhic superioare, adica cea de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, pentru a rezolva situatia tensionata. Astfel, exista informatii conform carora procurorii intentioneaza chiar sa faca plangeri impotriva deciziei conducerii Judecatoriei. „Pe lege, Judecatoria s-a dezinvestit atunci cand a dat sentinta intr-un dosar si pe baza Codului de Procedura Penala nu ne poate amenda pentru ca dosarele apartin instantelor ierarhic superioare”, a declarat prim procurorul Iulian Carabulea. Articolul 198 din Codul de Procedura Penala prevede sactionarea cu amenda judiciara pentru : ‘neindeplinirea sau indeplinirea gresita ori cu intarziere a lucrarilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum si a oricaror alte lucrari, daca prin acestea s-au provocat intarzieri in desfasurarea procesului penal’. Cu toate ca initial a sustinut ca aceste adrese trimise de catre Judecatorie fac parte dintr-o corespondenta normala, conducerea Parchetului a recunoscut ca sunt intarzieri. „Este real ca in ultimul timp am avut intarzieri in restituirea dosarelor catre instanta, dar aceste probleme se vor rezolva”, a mai precizat Iulian Carabulea.

Apararea Parchetului

In anul 2005, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi au plecat mai multi procurori la structurile ierarhic superioare sau la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, ramanand un numar de doar 11 procurori. Acestia trebuie sa rezolve un numar de aproximativ 500 dosare pe an iar trei dintre ei trebuie sa fie prezenti in sala de judecata pentru a sustine pozitia Parchetului. „Nu poti tine oamenii. Este normal sa avanseze. Nu vreau sa arunc pisica in curtea vecinului, insa Judecatoria si-a rezolvat problema legata de personal avand judecatori suficienti, dar noi suntem doar 11 oameni la un volum foarte mare de activitate si de multe ori suntem nevoiti sa muncim in timpul liber”, a mentionat Iulian Carabulea.
Catalin BOACNA
Adauga un comentariu