National

Procurorii DNA cer ARESTAREA a sase persoane vizate in dosarul retrocedarilor – UPDATE

Publicat: 16 oct. 2014
1
UPDATE 13:04 – „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus retinerea, pentru 24 de ore, incepand cu data de 16 octombrie 2014, a sase persoane. Iacob Sorin Ion, inculpat, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si trafic de influenta, Bengescu Dan Costin, inculpat, pentru infractiunile de trafic de influenta, dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat, Kadas Iosif, inculpat pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta, Poenaru Janica, inculpat pentru infractiunile de aderarea la un grup infractional organizat si trafic de influenta.
In aceeasi cauza se efectueaza acte de urmarire penala fata de Sturdza Paltin Gheorghe, suspect, persoana care isi atribuie calitatea de mostenitor al „Domeniilor Ghica”, pentru infractiunile de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta, Ordog Lorand Andras, inculpat, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, Uta Gabriel, inculpat, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, Olari Aurel, suspect, pentru infractiunile de aderarea la un grup infractional organizat si trafic de influenta, Varga Ioan Gheorghe, suspect, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, Poteca Andrei, suspect, pentru infractiunile de aderarea la un grup infractional organizat si trafic de influenta si Ciocoiu Alina Carmen, suspect, pentru infractiunea de complicitate la cumparare de influenta. In ordonantele de retinere si in cele de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 17 aprilie 2012, in urma unei intelegeri prealabile, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, cu sprijinul suspectului Sturdza Paltin-Gheorghe, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna din care au facut parte inculpatii Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel, a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA. Decizia judecatoreasca ar fi fost pronuntata in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, respectiv fara prezenta vreunui inscris nou care sa schimbe starea de fapt retinuta de instantele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza in cauza, fara a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat in anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, in sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier). 
Imediat dupa pronuntarea deciziei civile, presupus frauduloase, a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan impreuna cu suspectii Paltin Gheorghe Sturdza, Varga Ioan-Gheorghe si inculpatii Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, a constituit si coordonat un grup, ce urmarea sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata. Pentru a reusi punerea in aplicare a deciziei presupus frauduloase a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan impreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza a promis lui Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar acestia din urma au promis, la randul lor, ca vor determina functionarii publici cu atributii in acest sens (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava etc.) sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri.
Incepand cu anul 2013 si pana in prezent, inculpatul Iacob Sorin Ion a actionat in mod coordonat impreuna cu inculpatul Kadas Iosif si o alta persoana pentru savarsirea mai multor infractiuni de coruptie (ex.cumparare/trafic de influenta) sau asimilate infractiunilor de coruptie (abuz in serviciu) cu scopul de:
– a obtine venituri prin ajutarea lui Bengescu Dan Costin si a membrilor grupului sau sa-si atinga scopurile urmarite (urgentarea punerii in posesie si eliberarii titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier in suprafata de 43.227 ha dobandit prin hotararea judecatoreasca presupus frauduloasa a Tribunalului Covasna)
– a obtine venituri prin facilitarea dobandirii in mod injust de proprietati imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedari de imobile) de catre diferite alte persoane, iar pentru atingerea scopului ilicit au cooptat persoane cu influenta la nivel politic intre care Olari Aurel si Poenaru Janica.
Incepand cu anul 2014, inculpatii Iacob Sorin Ion si Kadas Iosif, pentru atingerea obiectivelor grupului infractional organizat din care fac parte, au promis si au dat bani unor persoane care au influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta (Olari Aurel, Janica Poenaru,) asupra mai multor functionari publici din cadrul Comisiilor judetene de fond funciar Bacau si Suceava, din cadrul comisiilor locale de fond funciar, Directia Silvica Bacau, directorul general al ROMSILVA etc. si asupra unor judecatori instanta care urmeaza sa solutioneze dosarul ce are ca obiect revizuirea deciziei presupus frauduloase a Tribunalului Covasna.
Incepand cu data de 16 iulie 2013, suspecta Ciocoiu Alina – Carmen a sprijinit anumite persoane interesate sa- i promita sume importante de bani si ulterior sa-i dea bani inculpatului Iacob Sorin Ion, in schimbul interventiei pe langa functionari publici cu atributii in reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucuresti si judetele Suceava, Calarasi si Mures, astfel incat respectivele persoane sa fie, in mod injust, puse in posesie si sa obtina titluri de proprietate pentru mai multe imobile. Suspectilor si inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307, respectiv 309 Cod de procedura penala. La data de 16 octombrie 2014, inculpatii Iacob Sorin Ion, Bengescu Dan Costin, Kadas Iosif, Poenaru Janica, Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel sunt prezentati la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Precizam ca, avand in vedere calitatea de magistrati a inculpatilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat, la data de 15 octombrie 2014, arestarea preventiva si arestarea la domiciliu a celor doi. In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare”, se arata intr-un comunicat oficial DNA.
 

STIRE INITIALA – Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) solicita instantei supreme arestarea preventiva a sase persoane vizate in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole. Printre persoanele vizate se numara cei doi judecatori de la Tribunalul Covasna si beneficiarul a peste 43.000 de hectare de teren forestier.
Adauga un comentariu