National

Procurorii DNA au descins in DELTA!

Publicat: 28 iun. 2016
1

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au efectuat, marti, o perchezitie la sediul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) din Tulcea, potrivit guvernatorului Deltei, Grigore Baboianu.

Perchezitia procurorilor DNA ar viza modul de realizare a unui proiect european derulat anul trecut de institutia publica din subordinea Ministerului Mediului pentru accesibilizarea unor canale din Rezervatie blocate din cauza aluviunilor.

„Este o actiune a DNA in legatura cu un proiect finantat din fonduri POP (Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013, n. red.) prin FLAG (Grupul local de pescarie durabila, Fisheries Local Action Group, n.red)”, a declarat presei guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu.

Actiunea DNA de la sediul ARBDD este prima de acest gen din ultimii 12 ani, proiectul care ar constitui obiectul cercetarilor DNA avand o valoare de 9 milioane de lei, potrivit sursei citate. In contextul unui bilant al FLAG Delta Dunarii, o entitate juridica formata din actori publici si privati care in exercitiul financiar 2007-2013 a avut la dispozitie aproximativ 21 de milioane de euro, conducerea asociatiei a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca ARBDD a accesat fonduri europene, dar nu a facut progrese pentru proiecte care vizau marcarea unor trasee turistice si decolmatarea unor canale. Valoarea totala a acestor doua proiecte era de aproximativ 11 milioane de lei.

Banii, asigurati de la bugetul de stat

In aceeasi luna, guvernatorul de la acea vreme a Deltei, Lucian Simion, a declarat ca lucrarile de decolmatare a unor canale din Rezervatie au fost efectuate in proportie de 50%, banii necesari derularii acestora fiind asigurati din fonduri guvernamentale in baza solicitarii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta din Tulcea adresata Guvernul Romaniei.

Executivul a aprobat in luna august a anului trecut o hotarare privind alocarea a 2,405 milioane de lei pentru executia in regim de urgenta a unor lucrari de decolmatare pe canale din Delta cu o lungime totala de 33,37 de kilometri. Zonele in care aceste lucrari urmau sa fie realizate sunt Crisan, Maliuc, Sulina-CA Rosetti, Tulcea-Pardina, Sfantu Gheorghe-Uzlina si Razim-Sinoe. Lucrarile de decolmatare a canalelor din Delta vizeaza asigurarea accesului in localitatile izolate din Rezervatie, precum si asigurarea unei alimentari minime a complexelor acvatice din Delta.

FLAG Delta Dunarii a pus la dispozitia comunitatilor izolate din Delta Dunarii aproximativ 21 de milioane de euro in exercitiul financiar european trecut, suma fiind cea mai mare alocare europeana pentru o zona piscicola din Uniune.
Adauga un comentariu