National

Procurorii cauta falsurile din listele electorale

Publicat: 08 aug. 2012
1

@ Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva chestorului Constantin Manoloiu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru abuz in serviciu in forma calificata

Parchetul instantei supreme verifica daca listele electorale permanente pentru referendum si inscrisurile transmise Curtii Constitutionale (CC) contin date nereale „de natura sa atraga raspunderea penala a autorilor”, informeaza, miercuri, Ministerul Public.
In continuarea cercetarilor efectuate de procurori in legatura cu listele electorale permanente si listele electorale suplimentare utilizate la referendumul din 29 iulie, in temeiul comunicatului Curtii Constitutionale din 2 august privind datele contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit din oficiu o cauza penala, se arata intr-un comunicat de presa de miercuri al Ministerului Public.

„Obiectul cauzei il constituie verificarea modului in care au fost respectate prevederile legale referitoare la intocmirea listelor electorale permanente, precum si a modului in care au fost intocmite inscrisurile transmise Curtii Constitutionale, pentru a stabili daca acestea contin date nereale, de natura sa atraga raspunderea penala a autorilor”, a precizat sursa citata.
In aceasta cauza, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva chestorului Constantin Manoloiu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

„In fapt, s-a retinut ca, dupa ce in data de 27.07.2012, in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, invinuitul a comunicat Biroului Electoral Central prin adresa 3456054 ca in copiile listelor electorale permanente sunt inscrisi 18.292.514 alegatori, comunicare pe baza careia s-a realizat referendumul din 29 iulie 2012, la solicitarea Curtii Constitutionale, prin comunicarea 3479198 transmisa la data de 01.08.2012, invinuitul a confirmat din nou numarul de 18.292.514 alegatori”, a precizat Ministerul Public.

Ulterior, in 2 august, Manoloiu a transmis Curtii Constitutionale adresa 3479199, fara a exista o solicitare a instantei de contencios constitutional, conform careia „institutia pe care o conduce nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente”, desi, potrivit HG 683/2012 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare desfasurarii referendumului, reactualizarea listelor electorale permanente era in competenta serviciilor de evidenta informatizata a persoanei din subordinea acestuia.
„In cauza, s-a retinut ca prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu a fost produsa o tulburare insemnata activitatii institutiilor publice implicate in validarea referendumului”, a adaugat sursa citata.
Pe parcursul cercetarilor au fost audiate mai multe persoane si au fost solicitate date de la institutiile care au avut atributii in organizarea referendumului.
In paralel, se efectueaza verificari cu privire la sesizarile adresate organelor de urmarire penala privind infractiuni de frauda electorala comise cu prilejul referendumului din 29 iulie.

Cercetari si la CCR

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a fost sesizat cu privire la falsificarea unor inscrisuri oficiale transmise de Curtea Constitutionala catre Guvern, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse juridiciare. O persoana fizica a inaintat PICCJ o plangere penala sub aspectul comiterii infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale, ca urmare a transmiterii de adrese contradictorii de la Curtea Constitutionala catre Guvern, au precizat sursele citate.
In 2 august, Curtea Constitutionala (CC) a decis sa solicite relatii de la Guvern pentru lamurirea numarului de alegatori in baza caruia s-a organizat referendumul.
In comunicarea catre mass-media si in minuta Curtii s-au consemnat cele anuntate public, in timp ce Guvernului i s-a transmis un alt mesaj.




Adauga un comentariu