Eveniment-Social

Proces rasunator la un spital din Iasi. Cine trebuie sa dea banii inapoi

Publicat: 13 ian. 2016
1

@ Scandalul a izbucnit in momentul in care, Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a efectuat un control la unitatea medicala ieseana

Totul a pornit de la un control efectuat de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii la unitatea medicala din Iasi. Reprezentantii ministerului au stabilit atunci ca banii au fost incasati ilegal si salariile a 36 de angajati de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi au fost diminuate cu sume cuprinse intre 200 si 500 lei. Asistente medicale, medici care isi desfasoara activitatea in stationar si cabinetele de specialitate au incasat timp de trei ani sporul de pericol de 75%, in loc de 50% asa cum prevede legea. Conducerea unitatii medicale a decis ca cei 36 de angajati sa primeasca un spor de periculozitate de 50%. Aceasta hotarare i-a nemultumit pe asistentii medicali si medici, care au apelat la instanta pentru a li se face dreptate, considerand ca cei din Corpul de Control al Ministerului Sanatatii au reinterpretat legea.

„Pe 21 ianuarie 2016 avem ultimul termen. Nu am emotii. Sunt convins ca avem sorti de izbanda. Daca angajatii nu ar fi avut dreptate, nu ii sustineam in demersul pe care l-au initiat. De atatia ani de zile se fac internari de zi, se deconteaza internari de zi, dar angajatii nu au aceleasi drepturi. Personalul medical care isi desfasoara activitatea in cabinetele de specialitate de la spital acorda servicii medicale tot pentru pacientii internati la psihiatrie. Conducerea institutului va trebui sa dea banii retinuti din luna iulie 2015 celor 36 de angajati. Nu stiu cat este suma totala, dar salariatii au pierdut la salariu intre 200 si 500 lei”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi. Managerul unitatii medicale a precizat ca exista fondurile necesare si atunci cand instanta se va pronunta in favoarea salariatilor, acestia vor primi banii inapoi. „Asa a fost conventia de la inceput: daca angajatii castiga procesul, vor primi banii inapoi si le vom reface sporul de la 50 la 75%. Cred ca este vorba de vreo 30.000 lei”, a declarat dr. Gabriel Oprisanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi.
Comentarii
  • situatia, desi dpdv legislativ este reala, sfideaza logica! pentru ca atit personalul de spital cit si cel din ambulatoriul spitalului lucreaza cu aceiasi pacienti – sporul respectiv, asadar, dpdv moral, real si logic se cuvine intregului personal medical – ca de obicei, este vorba despre o legislatie discriminatorie (nu stim daca a fost facuta astfel cu intentie sau din prostie!) – curtea de conturi asa trebuia sa puna problema, nu sa ia banii oamenilor si asa prost platiti!

Adauga un comentariu