Eveniment-Social

Proces fara precedent pentru angajatii din invatamant, castigat de USLIP Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 18 dec. 2015

@ Victorie, in premiera pe tara, obtinuta la Tribunalul Iasi de Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar @ Concret, personalului nedidactic de la doua unitati de invatamant prescolar din municipiu vor primi, fiecare in parte, cate 10.000 mii lei

Potrivit unui anunt facut de reprezentantii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, printr-o decizie pronuntata de Tribunalul municipiului Iasi, angajatii personalului nedidactic de la doua unitati de invatamant prescolar din municipiu vor primi, fiecare in parte, cate 10.000 mii lei.

Citeste si: Scandal pe ora de Religie la Iasi. Laviniu Lacusta: „Este anormal sa schimbi regulile in timpul jocului”

„In data de 17 decembrie 2015, Tribunalul Iasi a dat câstig de cauza personalului nedidactic de la Gradinita cu Program Prelungit nr. 13 si de la Gradinita cu Program Prelungit nr. 21, în dosarele 9939/99/2014 si 8695/99/2014. Precizam ca obiectul proceselor l-a constituit supranormarea acestei categorii de personal, cauzata de deficitul de posturi. Actiunile admise de Tribunalul Iasi au caracter de premiera nationala si se constituie într-un act de dreptate pentru personalul nedidactic. Totusi, asta printr-o Hotarare de Guvern, luata recent, cele o suta de milioane vor fi primite in transe, pe durata a cinci ani. Noi ne dorim sa extindem aceste procese, atat in tot judetul, dar si pe plan national. Este complet anormal modul in care au fost tratati ani de-a randul acesti oameni. Sunt bucatarese sau ingrijitoare din gradinte care, practic, ne spun ca nu mai pot, avand in vedere faptul ca sunt obligate sa faca o munca pentru mai multi”, a sintetizat prof. Laviniu Lacusta, presedinte USLIP.

Citeste si: Laviniu Lacusta: „Toate Consiliile de Administratie din scoli si licee functioneaza ilegal” – VIDEO

Mai departe, acesta a tinut sa arate ca, pe linia actiunilor derulate de sindicat in instanta, anul acesta a fost unul foarte bun din perspectiva drepturilor pe care le-au obtinut angajatii din sistemul educational. Spre exemplu, la inceputul acestei luni, prin procesul derulat de USLIP, Curtea de Apel Iasi, in dosarul 10.250 per 99 din 2014, a acordat castig de cauza reclamantilor bibliotecari. „Drept urmare, decizia instantei obliga unitatile scolare parate la plata sporului pentru conditii vatamatoare sau periculoase, in cuantum de 15 la suta din salariul de baza, suma actualizata cu indicele de inflatie, precum si la plata dobanzii legale aferente. Aceste drepturi salariale au fost acordate pentru perioada 29 decembrie 2011 pana la data platii efective, anume iunie 2015”, a mai transmis profesorul Lacusta.

Citeste si: Laviniu Lacusta: „Ne-am saturat de promisiunile guvernantilor si de salarizarea de mizerie a profesorilor”
Adauga un comentariu