Magazin

Procedura aplicabila cererilor de valoare redusa si ordonanta de plata. Ce difera

Publicat: 20 mai 2014
1

Anterior intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, OG 5/2001 privind somatia de plata si OUG 119/2007 privind combaterea intarzierii la plata in materie comerciala erau normele legale care contineau proceduri de recuperare cu celeritate a unor tipuri de creante.

Noul Cod de procedura civila abroga ambele prevederi legale si aduce cateva noutati, printre acestea numarandu-se procedura cererilor de valoare redusa si ordonanta de plata.

Citeste si: FMI impune judecatorilor cum sa judece pe clauze abuzive banci

Ambele proceduri reprezinta modalitati simplificate si urgente de recuperare a creantelor restante, dar alegerea procedurii care se potriveste cel mai bine situatiei sau nevoilor sale revine creditorului.

De aceea, acesta trebuie sa cunoasca avantajele si dezavantajele fiecarei proceduri si sa actioneze in cunostiinta de cauza.

Domeniu de aplicare
Analizand procedura privind cererile de valoare redusa in paralel cu procedura ordonantei de plata, se observa ca partile nu se numesc creditor si debitor in procedura cererilor de valoare redusa, nu se vorbeste de creanta sau de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca orice creanta si anume sa fie certa, lichida si exigibila.

Citeste si: Ce impozite se retin in cazul platii clauzei de neconcurenta? Cum se declara aceste

Singura concluzie care se poate trage este ca legiuitorul nu a vrut sa limiteze aceasta procedura doar la creante sau doar la calitatea partilor de creditor si debitor, prin urmare este o
procedura teoretic aplicabila si altor litigii decat cele care au ca obiect o creanta.

Procedura ordonantei de plata are aplicabilitate limitata la creante, la sume de bani, dar raporturile juridice din care pot deriva aceste creante sunt variate, fiind extinsa sfera prevazuta initial de legiuitor prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 119/2007.

Valoarea sumei ce poate fi recuperata prin procedurile speciale difera la cele doua proceduri speciale. In timp ce procedura cererilor de valoare redusa instituie o valoare limita de 10.000 lei, ordonanta de plata nu limiteaza aceasta valoare. Din aceasta cauza poate diferi si instant competenta sa judece cererea. Procedura cererilor de valoare redusa va fi totdeauna de competenta judecatoriei, in virtutea valorii limita impuse de legiuitor. Ordonanta de plata poate fi insa si de competenta tribunalului.

Citeste si: Care sunt comisioanele ABUZIVE pe care le platesti FARA SA STII

Procedura prealabila
In procedura cererilor de valoare redusa, in considerentele valorii scazute a obiectului cererii, nu este prevazuta o etapa prealabila introducerii actiunii in instanta.

Pentru procedura ordonantei de plata, este obligatorie somarea debitorului anterior sesizarii instantei de catre creditor.

Intampinare
Referitor la intampinare, in cadrul procedurii cererilor de valoare redusa, intampinarea se depune in termen de 30 de zile de la primirea cererii formulate de catre reclamant si este optionala, neafectand pretentiile reclamantului.

Citeste si: Clauza penala si dobanda legala. Asemanari si deosebiri

Intampinarea se comunica reclamantului.

In cazul ordonantei de plata, intampinarea se depune cu cel putin 3 zile inainte de primul termen, iar nedepunerea intampinarii poate duce la imposibilitatea debitorului de a formula aparari sau a depune probe, iar sanctiunea pentru nedepunerea in termen este tot decaderea, ca si in cazul procedurii privind cererile de valoare redusa.

In procedura ordonantei de plata, intampinarea nu se comunica creditorului.
Totodata nedepunerea intampinarii poate indreptati instanta sa considere ca prin nedepunere debitorul recunoaste pretentiile creditorului.

www.coltuc.ro
Adauga un comentariu