National

PROBLEME la blocurile ANL: Cine castiga din reparatii

Publicat: 21 ian. 2013
1

In ultimele luni, Agentia Nationala pentru Locuinte a alocat aproximativ jumatate de milion de euro pentru a remedia problemele aparute la blocuri construite in ultimii trei ani. In unele cazuri este vorba despre probleme la rezistenta imobilului sau la instalatiile electrice la blocuri deja finalizate.

Mai multe blocuri construite de Agentia Nationala pentru Locuinte in ultimii ani au probleme ce tin de omisiuni la proiectul tehnic initial si nu numai. Exista chiar situatii in care imobile finalizate au nevoie de lucrari suplimentare pentru ca au probleme la rezistenta, cu instalatiile electrice sau cu terenul pe care au fost construite.

In consecinta, Agentia a atribuit  in ultimele luni ale anului trecut mai multe acte aditionale la contracte de proiectare si executie ale unor lucrari efectuate in perioada 2009-2011, pentru a remedia aceste disfuntionalitati. Dintr-o analiza realizata de economica.net pe baza informatiilor aparute in SEAP, portalul unde se fac publice toat licitatiile organizate de institutiile statului, anul trecut s-au incheiat 7 astfel de contracte. Valoarea lor cumulata se cifreaza la aproximativ 2,2 milioane de lei, adica in jur de 500.000 de euro.

„Lucrarile suplimentare pentru cele sapte obiective de investitii, atribuite de ANL in cursul anului 2012, constau in adaptari ale proiectului tehnic la situatia din teren si/sau omisiuni ale proiectului tehnic. Omisiunile reprezinta anumite necorelari care pot sa apara intre listele de cantitati si detaliile de executie”, au explicat pentru economica.net oficialii Agentiei pentru Locuinte.

Bun de plata
Cel mai valoros contract este de departe un act aditional la un contract din ianuarie 2009 pentru construirea unui imobil destinat tinerilor din Fagaras, judetul Brasov (str Campului etapa III), proiect care, din datele ANL, a fost partial receptionat. ANL a atribuit prin negociere fara anunt de participare societatii Aldona SRL un contract in valoare de peste 800.000 de lei pentru efectuarea unor lucrari suplimentare de executie ce se datoreaza, dupa cum se specifica in observatiile facute de specialistii ANL,  „adaptarii proiectului tehnic, omisiunilor proiectului tehnic (arhitectura)”. Contractul initial, prin care s-a construit blocul, a fost castigat de Aldona in urma unei licitatii, iar valoarea acestuia a fost de 13.229.710 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea actului aditional ajunge la 6,1% din valoarea contractului initial. Aceasta in conditiile in care, potrivit ANL,” conform prevederilor contractului de proiectare, omisiunile la proiectul tehnic nu pot depasi 5% din valoarea contractata, in caz contrar diferenta pana la valoarea maxima a omisiunilor urmand a fi suportata de proiectant”. Deci o parte din lucrari va fi facuta pe banii firmei.

Cine este in spatele afacerii
Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, societatea Aldona SRL este detinuta in totalitate de Vescan Alina Roxana, fiica omului de afaceri Mircea Vescan, principalul actionar al Armax Gaz (42,6% dintre actiuni), unul dintre cei mai mari producatori de aparatura si echipamente, confectii metalice, piese de schimb, reparatii si prestari servicii in domeniul gazelor si petrolului. Potrivit datelor Ministerului de Finante, Aldonia, care are un numar de 199 de salariati,  a raportat in 2011 o cifra de afaceri de 25,3 milioane de lei si un profit de 1,6 milioane de lei.

Afacerile familiei Mihalachi
Al doilea act aditional ca valoarea a fost semnat de ANL cu societatea SC Victor Construct SRL, detinuta de cunoscutul om de afaceri botosanean, Victor Mihalachi si de societatea Consproiect M, detinuta de sotia lui Victor Mihalachi (Mihalachi Luminita Mioara). Familia Mihalachi a primit in octombrie anul trecut un contract suplimentar  in valoare de peste 327.500 de lei pentru a reface lucrarile la un imobil ANL din localitatea Falticeni, judetul Suceava (str Victoriei), amplasament aflat acum in curs de executie. Potrivit expertilor ANL, actul aditional a fost necesar pentru a finanta lucrarile de adaptare a terenului pe care se construieste cladirea (teren de fundare impropriu) si din cauza unor omisiuni la proiectul tehnic (arhitectura). Contractul initial privind executia lucrarilor de constructie la imobilul din Falticeni a fost semnat in decembrie 2011.

Aceleiasi firme Victor Construct,  ANL i-a  atribuit  un alt contract de executie pentru lucrari suplimentare la un imobil destinat inchirierii din Alba Iulia (strada Detunata) si care este finalizat. Valoarea actului aditional se cifreaza la 293.631 de lei si vizeaza lucrari pentru adaptarea terenului (base pentru evacuarea apei accidentale) si solutionarea unor omisiuni la proiectul tehnic (arhitectura, rezistenta, instalatii electrice). Contractul initial obtinut de Victor Construct in urma unei licitatii a fost atribuit in martie 2010 la o valoare de 6.821.563 de lei. Valoarea actului aditional este astfel sub 5% din valoarea contractului initial ceea ce inseamna ca aceste cheltuieli vor fi suportate integral de catre stat, prin ANL.

Contracte politice
Urmeaza un act aditional in valoare de 269.525 de lei pentru remedierea problemelor aparute la un imobil din localitatea Valea lui Mihai, judetul Bihor (strada Iancu de Hunedoara etapa II). Lucrarile suplimentare vizeaza adaptarea terenului considerat acum impropriu fundarii si solutionarea unor omisiuni la proiectul tehnic (arhitectura,rezistenta, instalatii termice), in conditiile in care amplasamentul este finalizat. Societatea care a castigat licitatia, Sc Marconst SRL, a primit initial un contract in valoare de aproximativ 6 milioane de lei, in urma unei licitatii la care a venit cu cea mai buna oferta din punct de vedere tehnic si economic. Societatea apartine mai multor asociati, majoritar fiind Antal Coloman (30,56% dintre actiuni), despre care presa locala sustine ca este un finantator al UDMR.

Firma unui senator
Povestea blocurilor finalizate, dar care au necesitat  reparatii la scurt timp dupa ce au fost date in folosinta se repeta si in Slatina, la un imobil destinat inchirierii de pe strada Cireasov numarul 23. Anul trecut, ANL a semnat cu firma SC SCADT SA un act aditional in valoare de 261.351 de lei la un contract in valoare totala de 9,86 milioane de lei semnat initial in ianuarie 2010. Lucrarile suplimentare vizeaza  adaptarea proiectului tehnic (protectie linft) si solutionarea unor omisiuni la proiectul tehnic (arhitectura, rezistenta, instalatii). SC SCADT este detinuta de senatorul USL Ion Toma (51% dintre actiuni) si alti actionari minoritari.

De adaptarea proiectului tehnic (arhitectura) si solutionarea  unor omisiuni la proiectul tehnic (arhitectura, instalatii) are nevoie si un bloc destinat inchirierii din localitatea Farcasa, judetul Maramures (strada Independentei 1A).  Amplasamentul este in curs de executie, iar pentru ridicarea imobilului, ANL a atribuit initial in urma unei licitatii un contract in valoare de 4,2 milioane de lei societatilor Fulga SRL, SC TCM Nord, SC Pro Atrium Studio SRL si SC Cubicom Invest SRL. Contractul aditional are o valoare de 228.486 lei si a fost atribuit fara licitatie societatilor Ardealul Oas SRL si SC Cubicom Invest SRL.

Nu in ultimul rand, un bloc din localitatea Gugesti judetul Vrancea (str Alexandru Vlahuta) aflat in curs de finalizare are nevoie de modificarea solutiei de incalzire din centrala termica de bloc in centrale de apartament pe combustibil solid. Valoarea initiala a contractului, semnat in vara lui 2011, a fost de 1,94 milioane de lei, in timp ce valoarea contractului aditional se ridica la peste 39.000 de lei. Firma castigatoare este Cocifor SA.

Cine este raspunzator: nimeni
Intrebati de economica.net cine este raspunzator de aceasta situatie, oficialii ANL ne-au declarat ca „proiectul tehnic aferent unei investitii se intocmeste pe baza studiului de fezabilitate si a studiului geotehnic, insa la punerea acestuia in opera pot sa apara anumite situatii care sa necesite completarea si/sau modificarea anumitor parti din documentatia tehnica. Orice proiect tehnic trebuie sa respecte normativele de proiectare in vigoare la data punerii lui in opera”.




Adauga un comentariu