Actualitate

Probleme de trafic in tot municipiul Iasi

Publicat: 18 ian. 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:66518;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Atat autoturismele, microbuzele, cat si tramvaiele produc in ultimul timp evenimente rutiere cu victime •Solutia gasita de reprezentantii Politiei Rutiere este semaforizarea in masa a municipiului Iasi

In cursul zilei de ieri, un maxi-taxi apartinand societatii comerciale Prodan Impex SRL a intrat in plin intr-un autoturism Matiz care efectua manevra de intoarcere in apropiere de biserica catolica din zona Nicolina. Autoturismul Matiz cu numarul de inmatriculare IS 14 THE, condus de Andrei Algareb, in varsta de 22 de ani, a executat manevra de intoarcere, iar din partea dreapta a fost lovit de microbuzul condus de Adrian Stungaru. Tanarul din autoturism a fost accidentat grav si a fost dus de ambulanta mai intai la Spitalul de Neurochirurgie, iar mai apoi a fost internat la Spitalul Sf. Spiridon. „Este o imprudenta a soferului care conducea autoturismul Matiz. Oricum, in acea zona si in multe alte zone ar trebui montate semafoare pentru a fluidiza traficul si pentru a nu mai aparea astfel de evenimente rutiere. Pentru zona Nicolina trebuie sa vorbim cu primaria, pentru ca soferii sa fie obligati sa faca dreapta si sa intoarca la rondul CUG”, a declarat inspectorul Costel Mandru, purtator de cuvant la Politia Rutiera Iasi.
O problema deosebit de importanta pentru traficul din municipiul Iasi si in special pentru zona Nicolina este cea a locurilor de parcare, care sunt absolut insuficiente pentru numarul mare de autoturisme din municipiu. La ultima statistica oferita de Politia Rutiera, doar in municipiul Iasi se aflau peste 120 de mii autoturisme. „Strazile si locurile de parcare din Iasi sunt mult subdimensionate fata de numarul de autoturisme din municipiu. Exista anumite proiecte care au in vedere crearea de locuri suplimentare de parcare, insa vom vedea daca respectivii investitori vor baga bani in parcari suspendate. Un astfel de proiect este planificat pentru terenul din fata Universitatii Petre Andrei, iar terenul din spatele BRD de pe strada Anastasie Panu este o zona foarte buna pentru o parcare”, a mai spus Costel Mandru.

Tamponari cu tramvaie

Ziua de ieri a fost una cu evenimente si pentru vatmanii de la Regia Autonoma de Transport Public (RATP) Iasi. Doua dintre tramvaiele regiei iesene au fost implicate in accidente de circulatie. „Dimineata, la ora 7.35, tramvaiul 371 care circula pe traseul 5, s-a tamponat cu autoturismul IS 05 GSI in zona Minerva, din bulevardul Alexandru cel Bun”, a declarat Adrian Mihai, purtatorul de cuvant al RATP. Acesta a mai spus ca, din cercetarile Politiei, vinovat de producerea accidentului a fost soferul autoturismului, care a intors fara sa se asigure. „A intrat pe calea de rulare, in fata tramvaiului. Bineinteles ca, in urma impactului, partea stanga a autoturismului a fost avariata. Din informatiile pe care le am, nici unul dintre cei doi pasageri din masina nu a fost accidentat. Ramane ca noi sa ne recuperam daunele din asigurare”, a precizat Adrian Mihai.
Cel de-al doilea incident de ieri, in care a fost implicat un tramvai, a avut loc in zona pietei Chirila, la ora 11.20. Din fericire, nici acest accident nu s-a soldat cu victime. „Un autoturism cu numar de Bacau nu s-a inscris corect pentru viraj la stanga si s-a frecat cu partea laterala de un tramvai care se retragea la depou. Proprietarul autoturismului a platit pe loc daunele”, a spus Adrian Mihai.

Studii de circulatie

Modul defectuos in care se circula in municipiul Iasi a intrat in atentia municipalitatii de anul trecut. In urma unei licitatiei organizate in luna decembrie, firma Consilier Construct din Bucuresti a fost desemnata sa realizeze un studiu de circulatie pentru municipiul Iasi, care apoi va fi extins asupra intregii Zone Metropolitane. „Reprezentantii firmei bucurestene au fost ieri (alaltaieri – n.r.) la primarie, iar astazi au fost la unitatile municipale de transport public. L-am trimis, de asemenea, si la CFR pentru a vedea cum influenteaza circulatia din Iasi liniile de cale ferata din oras”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al primariei. Maricel Gherca, directorul RATP, a spus la randul sau ca echipa manageriala a regiei a participat la o intalnire cu reprezentantii firmei care se ocupa cu realizarea studiului de circulatie. „Le-am pus la dispozitie programul de transport aprobat de municipalitate, situatia parcului electric si a celui auto existent si activ si perspectivele de dezvoltare ale transportului in comun”, a precizat Maricel Gherca.

Cezar ELISEI
Cristian MATASA
Adauga un comentariu