Actualitate

Problema poluarii aerului din Iasi ar putea fi rezolvata. Iata ce masuri vor lua autoritatile

Publicat: 09 sept. 2016
1

@ Autoritatile locale au lansat un plan de calitate a aerului, care prevede schimbari pe mai multe planuri, precum si crearea unei aplicatii mobile la care cetatenii pot face sesizari

Faptul ca municipiul Iasi este cel mai poluat oras din tara, dupa Bucuresti, i-a pus serios la treaba pe alesii locali, care au lucrat lunile acestea la un plan de imbunatatire a calitatii aerului. Practic, autoritatile locale propun elaborarea unei retele integrate de monitorizare a conditiilor meteorologice la nivelul zonei metropolitane, dar si alocarea unui numar verde sau crearea unei aplicatii mobile la care se pot face sesizari privind nerespectarea regulilor ce tin de protectia mediului.

Totodata, se are in vedere modernizarea transportului urban, atât a celui în comun, cât si al institutiilor, precum si înlocuirea parcului de autovehicule personale cu emisii ridicate de noxe. De asemenea, se va avea în vedere reorganizarea circulatiei la nivelul retelei, pentru descongestionarea traficului. Totodata, se doreste dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfa, prin amenajarea variantelor de ocolire ale orasului prin Nord, Nord–Vest si Sud–Est.

„Printre masurile pe care le presupune acest proiect se detaseaza cele privind constientizarea populatiei asupra nivelului real al calitatii aerului, la implicatiile asupra sanatatii umane, prin organizarea de campanii care sa puna în valoare rolul esential al cetatenilor în gestionarea fenomenului de poluare la nivel urban”, au explicat reprezentantii Primariei Iasi.

In ceea ce priveste gestionarea traficului, în Planul de Mobilitate Urbana Durabila este prevazuta extinderea liniei de tramvai în zona de vest a municipiului Iasi si extinderea infrastructurii de tramvai în nordul cartierului Nicolina. Practic, se propune realizarea unei legaturi între zona ERA – Centura usoara Sud – DC 27, reabilitarea liniei de tramvai Iasi – Dancu, modernizarea liniei de tramvai pe Bv. Tutora – portiunea cuprinsa între Podu Ros si Bv. Primaverii.

„Importante sunt si masurile ce vizeaza extinderea arealului cu prioritate pentru pietoni si biciclisti în zona centrala a Iasului, precum si a accesului pietonal si cu bicicleta catre zona de agrement Ciric”, au mai precizat reprezentantii municipalitatii.

În privinta spatiilor verzi, se pun în discutie amenajarea si reabilitarea mai multor parcuri din oras. Planul de calitate a aerului în Municipiul Iasi se afla in dezbatere publica si este deschis propunerilor cetatenilor timp de 30 de zile.
Comentarii
  • La Fondal International din Letcani e acelasi lucru. Banii circula , fumul il suporta cetatenii comunei. Pacat de animalele care pasc prin preajma…

    • Eu zic sa mai faca primăria niste raliuri in buricul târgului so niste concerte. Raliul va completa corespunzător cantitatea de noxe, deja foarte mare, spre fericirea alergocipr si copiilor, so, împreună ci concertele vor face destula poluare fonica, cit sa înnebunească pe bieții oameni, baricadati im casele lor, unde zbârnâie geamurile de decibeli

  • in tarile civilizate se incaseaza taxe. cine vrea sa vina la servici cu masina sa cotizeze 100ron, cine vine in vizita +5ron/parcare, cine lasa masina bleambura – nu o mai ia decat contra 1000ron. mai instalam si 100 parcari de biciclete in aria de supraveghere si avem cel mai bogat si curat oras

Adauga un comentariu