Eveniment-Social

Problema apei la Pascani vazuta ca o haiducie. Legi nu exista, le face Ratoi

Publicat: 03 feb. 2015
1

@ Conducerea ApaVital a inceput anul cu o serie de declaratii dure in presa la adresa municipalitatii @  Ion Toma, directorul ApaVital, a spus la un post de televiziune ca la ora actuala se introduc in oras cam 12.000 mc de apa pe zi si se vand circa 5.000 mc @ Politistii locali pascaneni au fost reclamati la Parchet pentru ca au impiedicat angajatii ApaVital sa debranseze scarile de bloc

Imagine negativa pentru municipiul Pascani formata chiar de catre directorul general de la ApaVital Iasi, Ion Toma. In urma scandalului cu apa la Pascani, conducerea operatorului judetean a inceput anul cu o serie de declaratii dure in presa la adresa municipalitatii. Ion Toma declara zilele trecute ca in Pascani nu exista nicio lege si ca multi cetateni se comporta ca in haiducie, fiind obisnuiti de acest lucru de Neculai Ratoi, fost primar al municipiului si actual deputat PSD.

„Pentru pascaneni legea nu este obligatorie. Trebuie sa vina primaria sa le rezolve problemele oamenilor din locuinte. Asa au fost educati pascanenii de fostul primar, actualul deputat Neculai Ratoi care a stat cu zecile de ani acolo in functie. Este o haiducie. Ca pe vremea cand oprea cisterna (Neculai Ratoi – n.r.) sa ia benzina… lua benzina din cisterna statului si o dadea la oameni. Si acum Ratoi a spus ca legi nu exista, ca legea o face el. Declaratia asta a facut-o intr-o sedinta la Pascani”, a spus Ion Toma la un post de televiziune. Previziunile directorului de la ApaVital pentru viitorul Pascaniului sunt destul de sumbre. Acesta a precizat faptul ca cetatenii vor avea de suferit la capitolul investitii si dezvoltare fapt pentru care economia municipalitatii va avea de pierdut.

Liberalul Craciunescu a facut primul demers pentru ca ApaVital sa intre pe piata pascaneana

Cetatenii municipiului Pascani se tot intreaba cine a adus operatorul judetean de apa si canalizare pe piata locala. Ei bine, raspunsul a venit din partea conducerii ApaVital. Ion Toma, directorul general al societatii, a declarat recent faptul ca demersul a fost facut de fostul primar Grigore Craciunescu, actual deputat PNL de Iasi. Potrivit lui Toma, inca din anul 2009 Grigore Craciunescu a incercat sa dea serviciul local de apa si canalizare in exploatarea operatorului judetean. Fostul edil sef a purtat discutii cu fostul presedinte al Consiliului Judetean Iasi Constantin Simirad pentru ca Pascaniul sa fie preluat de operatorul judetean, mai ales ca se discuta la acea vreme de o serie de investitii de circa 9 milioane de euro. Asa-zisul parteneriat discutat la acea vreme nu s-a concretizat din motive necunoscute. Astfel ca prima transa de investitii a fost pierduta.

Partea proasta este aceea ca intr-adevar municipiul Pascani are nevoie de investitii in reteaua de distributie a apei si in canalizare in mod urgent. Ion Toma a spus la un post de televiziune ca la ora actuala se introduc in oras cam 12.000 mc de apa pe zi si se vand circa 5.000 mc. Restul sunt pierderi pe retea. Pentru a se reabilita intreaga retea de distributie sunt necesare fonduri de ordinul milioanelor de euro, bani pe care municipalitatea nu-i are.

Mai mult decat atat, este necesar sa se investeasca si in suburbii pentru ca cetatenii sa beneficieze si ei de utilitati, iar acest lucru la fel implica costuri foarte mari. Spre exemplu, suburbia Gastesti nu detine un sistem de aductiune de apa, iar in celelalte suburbii nu exista nici macar canalizare, lucru ce-i pune pe ganduri pe tineri atunci cand vine vorba de a-si construi o locuinta.

Prest Serv Apa se constituie in puntea de intelegere intre cetateni si ApaVital

O noua solutie la Pascani pentru a scoate municipalitatea din criza apei. In cursul zilei de ieri a avut loc o intalnire intre reprezentantii Primariei, Prest Serv Apa (PSA) si ApaVital. Intalnirea a avut loc intr-un spatiu privat, din cauza faptului ca la usa administratiei locale s-a prezentat un grup de cetateni nemultumiti de operatorul judetean. In cadrul acestei intalniri s-au purtat discutii cu privire la problema apei la Pascani si cautarea unei solutii pentru ca pascanenii sa-si poata achita apa catre ApaVital. In urma discutiilor, s-a stabilit ca PSA sa incheie un contract de prestari servicii cu ApaVital pentru a-i reprezenta pe pascaneni. Serviciul respectiv va fi prestat contracost. Astfel, PSA va citi apometrele cetatenilor din locuinta, iar mai apoi va stabili suma de plata pentru fiecare familie. In baza intelegerii contractuale formulate intre cele doua entitati, cetatenii vor putea merge la ghiseul operatorului de apa pentru a-si achita consumul. Aceasta intelegere va fi valabila pana ce serviciul de apa si canalizare se va intoarce la Pascani.

Politistii locali din Pascani, reclamati la Parchet

Agentii de Politie Locala Pascani au fost reclamati la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani pentru abuz in serviciu. Plangerea a fost facuta de catre conducerea operatorului judetean de apa si canalizare pentru faptul ca nu au fost lasati sa debranseze de la reteaua de distributie a apei mai multe scari de bloc. Procurorii au trimis plangerea in cercetare la Politia Pascani si se fac cercetari pentru a se stabili daca s-a comis sau nu o infractiune. „ApaVital Iasi a depus o plangere impotriva politistilor locali pascaneni cu privire la modul de actiune al agentilor de a impiedica angajatii ApaVital de a debransa scarile de bloc de la sistemul de apa. Se fac verificari daca sunt aspecte sau nu ce tin de competenta noastra. Daca se constata in urma verificarilor ca s-a comis o incalcare a legii, atunci vom da o propunere in dosar si va fi inaintat Parchetului Pascani”, a precizat purtatorul de cuvant IPJ Iasi.

Situatia este destul de tensionata la nivelul municipiului Pascani. Politistii locali au actionat in urma unei decizii date de catre primarul Dumitru Pantazi. Cei de la Primarie spun ca ApaVital actioneaza abuziv la Pascani si ilegal. Ca urmare, Primaria se va indrepta in instanta cu plangeri impotriva operatorului judetean.
Adauga un comentariu