National

Printul Paul si Remus Truica, implicati intr-un DOSAR de retrocedari ILEGALE

Publicat: 30 nov. 2015
1

Procurorii au decis sa investigheze retrocedarea celor aproape 47 de hectare de padure si teren pe care printul Paul de Romania le-a obtinut in 2006 in Snagov, dupa ce s-a descoperit ca sunt documente care arata ca acel teren n-ar fi fost niciodata al Casei Regale, si totusi o instanta de judecata a stabilit contrariul. Intre timp, mare parte din teren a fost vanduta de nepotul lui Carol al II-lea mai multor persoane, printre care si lui Remus Truica, fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase.

Ancheta deschisa inca din 2010 se sprijina pe un raport de audit al Curtii de Conturi, care a prezentat situatia tuturor retrocedarilor din 1990 pana in 2012. Inspectorii sustin ca Paul de Romania ar fi primit ilegal 46,78 hectare din padurea „Fundul Sacului„, de pe malul lacului Snagov.

Citeste si Avocatul Printului Paul: Clientul meu vrea sa-si plateasca datoria de 4.7 MILIOANE DE LIRE

Padurea Snagov a fost tot timpul proprietatea publica a statului roman si nu putea fi vanduta, sustineau inspectorii in raport. Chiar Casa Regala, intr-o scrisoare semnata de regele Mihai, solicita instantei sa respinga retrocedarea.

In februarie 2002, Paul de Romania, in calitate de succesor al lui Carol al II-lea, a solicitat Regiei Nationale a Padurilor restituirea a 47 de hectare din padurea Snagov. In acel moment, legea prevedea ca poate primi maximum zece hectare, dar in 2006 legea s-a modificat, fiind eliminata limitarea. In acelasi an, Comisia Judeteana Ilfov a validat, cu noua voturi pentru si unul impotriva, cererea printului Paul de restituire a padurii. Votul impotriva a fost al reprezentantului Directiei Silvice Bucuresti, care a contestat punerea in posesie. Nu a contat. Printul Paul a fost pus in posesie printr-o sentinta definitiva.

Citeste si Judecatorii ieseni arunca in aer Casa Regala! O firma renumita i-a invins pe mostenitorii regelui

Domeniul de la Snagov, cea mai ravnita zona imobiliara din jurul Capitalei, a fost vandut. Cele 47 de hectare valoreaza 14 milioane de euro. Terenul e valoros din doua motive: e situat pe malul lacului Snagov, iar printul nu are niciun vecin.

O parte din teren a ajuns la Remus Truica, fostul sef al cancelariei premierului Adrian Nastase, care si-a ridicat un palat impresionant. Nu este singurul caz in care o retrocedare la capatul careia apare numele printului Paul ajunge in atentia procurorilor.

Citeste si Stenograme – Andrei Hrebenciuc, negociator in Dosar retrocedarilor ilegale

In octombrie anul trecut, DNA a inceput urmarirea penala pentru cea mai mare restituire ilegala de padure din Romania ultimilor 25 de ani. Paguba – 300 de milioane de euro. 43 de mii de hectare de padure, de doua ori suprafata Capitalei, ar fi ajuns ilegal la urmasii familiei Ghika, cu ajutorul actelor falsificate si cu complicitatea justitiei. Increngatura ajunge pana in Parlament: sunt vizati vicepresedintele Senatului, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam si senatorul Ilie Sarbu.
Comentarii
Adauga un comentariu