National

„Printul padurilor”, Paltin-Sturdza, i-a inregistrat pe deputatii Hrebenciuc si Adam – Vezi discutiile

Publicat: 07 ian. 2015
1

Procurorii DNA au descoperit acasa la printul Paltin-Sturdza o inregistrare ambientala facuta de acesta in timp ce negocia, intr-un hotel din Capitala, detaliile unei spagi uriase cu deputatii Ioan Adam si Viorel Hrebenciuc, informeaza Evenimentul Zilei.

Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebeciuc si Ioan Adam au recunoscut partial la DNA implicarea lor in retrocedarea frauduloasa a 43.227 hectare de padure. Una din probele cheie ale procurorilor se bazeaza pe mai multe inregistrari ambientale facute chiar de Paltin –Sturdza, din timpul discutiilor din 19 aprilie 2013 cu cei doi deputati PSD.

Potrivit interceptarilor, Hrebenciuc se lauda ca putea promova legi cu dedicatie, ca numea secretari de stat si inalti functionari.

In acest dosar, judecatorii au decis, in decembrie 2014, ca Andrei Hrebenciuc sa fie cercetat in arest la domiciliu, in timp ce Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Paltin- Sturdza sa ramana in arest.

Evenimentul zilei a selectat o parte din discutiile celor trei.

Adam: Domn’le, eu vreau sa fie totul curat si legal.

Hrebenciuc: Nu, deci fara problema. Deci domnu’…e.

Adam: Pentru ca tre’ sa stim…

Hrebenciuc: Domnu’ Sturd za, daca simteam ca este ceva care nu e-n regula, nu veneam sa stam de vorba cu dumneavoastra, ca sa fie foarte clar.

Sturdza: Ati vazut hotararea ?

Hrebenciuc: Eu sunt de 20 de ani in politica, de dupa ’90, asa, s-au spus toate prostiile despre mine, dar pana la urma, daca stam sa ne uitam, nu s-a dovedit absolut nimic. Si n-am fost chemat niciodata, niciunde, dar n-am niciun fel de probleme, stau de vorba cu oricine si nu mi-e frica pentru ca n-am…. hai sa va spun si de ce n-am probleme, ca sa ma intelegi exact. E o discutie cu Nastase, ca e la moda astazi, da. Eu lucrez cu Nastase din ’94 si va si spun ca-n ’92 eu l-am pus seful Camerei Deputatilor, ca eu eram consilierul lui Iliescu… lui Iliescu ’92, si eu stiu exact in 15 august ’92, cand l-am lamurit pe Nastase la Iliescu, la Predeal, sa vina pe liste la noi, ca nu vroia sa vina aici, mergea in partea cealalta.

Adam: Asa e, asa e.

„Vine valul arestarilor si la noi”

Hrebenciuc a explicat care era planul sau: sa fenteze valul arestarilor ministrilor implicati in privatizari dubioase si apoi sa se apuce de treburi „serioase”.

Hrebenciuc: Numa’ putin! Si zic, hai sa-ti spun de ce fac… iti spun treaba asta, eu m-am uitat ce s-a intamplat in toate tarile din Europa de Est, care au intrat in NATO si in Uniunea Europeana ina intea noastra, ca eram in situatia asta, erau oamenii mult mai avansati decat noi. Si am observat urmatorul lucru: toti ministrii care s-au ocupat de privatizare in toate tarile au fost arestati, si-n Polonia, si-n Cehia, si-n Ungaria. Bun, deci astia au fost arestati, toate guvernele, care au facut privatizari, si tot ce au facut pe acolo. Zic: ma, oare de ce se intampla treaba asta? Pai, sa-ti spun… i-am spus si de ce, domne, cand trebe sa fim in NATO si-n Uniunea Europeana, marile… transnationale… o sa trebuiasca sa gaseasca terenul gol. Oameni de afaceri care au castigat bani, au intrat toti prin puscarii sau au probleme cu legea, in toate tarile, nu eram noi… E clar ca se va intampla si la noi treaba asta, vine valul si la noi. Pai vreau ca valul ala sa ma gaseasca… sa fac, sa n-am probleme, ma, si cand o trece valul, o sa ridic capu’ si-o sa incerc sa ma apuc sa fac niste treburi serioase. Valul a trecut, domnu’ Sturdza, deci acuma imi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeana, suntem membri in Clubul celor 27-28 de la 1 iunie. E altceva, nu mai merge cu porcarii, nu mai tine, gata, s-a inchis. Cine a facut evaziune si nu l-a prins nimeni, sa fie sanatos, si s-a si dovedit ca asa cum au venit banii, asa i-au si cheltuit, ca n-au avut creier.

Adam: I-au pus in Cipru, ha, ha, ha!

Hrebenciuc: Sunt idioti, sunt idioti!

Sturdza: In loc sa-i puna in Romania, i-au pus in Cipru, ce bine i-au pedepsit!

Hrebenciuc: Exact, exact asa, si cate si mai cate…

„In prima zi, atunci am dat 22 de Hotarari de Guvern”

Hrebenciuc era nemultumit de guvernarea actuala a PSD, deoarece au preluat puterea nepregatiti, fara ca partidul sa aiba un plan bine pus la punct. El a povestit cum l-ar fi sfatuit pe Adrian Nastase sa faca „deal-uri” (intelegeri – n.r.).

Hrebenciuc : Nu conteaza asta. Castigam alegerile, ne-am pregatit din ’98 in 2000 perfect, niciodata nu s-a pregatit o guvernare, cum am pregatit- o noi atuncea, doi ani de zile.

Adam: Aia din ’90-2000.

Hrebenciuc: A mers perfect, adica noi in prima zi, atuncea am dat 22 de Hotarari de Guvern de reorganizare a ministerelor. Acuma, dupa cinci luni, nu le avem inca.

Adam: Da, da. Era totul pe masa, era in sertar.

Hrebenciuc: Acuma-i talmes-balmes, nu se compara, nu, asa… Si, prieten foarte bun cu el, nu va spun ca aveam si anumite deal-uri, foarte… eu tot timpul le faceam, cand eram in opozitie, si aveam o singura pretentie> cand vin la putere, deal-ul care- l duc din opozitie sa continue, in rest nu ma intereseaza nimic si nimeni, asa. Normal, cu Adrian (Adrian Nastase – n.r.) fiind prieten i-am spus. In 2002 imi taie deal-ul si da credit altui coleg de-al meu, din Guvern. El a crezut ca sunt foarte suparat si am avut o discutie cu el in octombrie 2002, si am zis: „Ma Adrian, nu sunt suparat deloc. Dimpotriva, eu sunt bucuros ca mi-ai luat o chestiune de pe creier, pentru ca tu ai inceput sa faci presiuni foarte mari, nu stiu cati bani vrei sa faci tu, tu stii, eu nu stiu. Dar eu, daca as fi in locul tau, uite cum as face: mi-as lua un partener doi, oameni de afaceri mari si foarte seriosi, cu care as face niste deal-uri, iar cu restu’ sunt cel mai curat om din lume, pentru ca sunt prim-ministrul acestei tari”.

Adam: Si deal inseamna lucru curat, si, auzi, deal inseamna lucru curat.

„Eu si cu omu’ asta garantam legalitate”

Hrebenciuc a explicat ca nu are probleme la DNA si ca planul sau de viitor include achizitionarea unor livezi si accesarea unor fonduri europene.

Hrebenciuc: Nu, nu sunt chestiuni de substanta, n-am o problema. Mie daca-mi era prea, cum sa va spun, cata treaba am acuma aicea, Chisinau, Bruxelles si alte capitale, nu mai am timp sa ma duc in fiecare saptamana la Bacau, nu mai am timpu’ fizic, asa. Si, normal, ca a trebuit sami fac ordine de prioritati in… si atunci am renuntat la o chestiune care ma obseda, ca daca nu ma duceam o saptamana, aveam impresia ca s-a daramat lumea acolo, stii, si eu ma ocupam de Brusturoasa, ca primaru’ ala are stiu ce, adica pana la urma trebe sa… am incheiat un capitol alegerile din 2012, din decembrie. Eu am adus partidul la nivelul la care l-am adus, l-am lasat bune conditii cu totu’, si acuma urmeaza alta perioada, nu mai stau sa mai fac un ciclu de patru ani la Bacau. Pentru ce ? Deputat o sa fiu… cat o sa vreau, pana mor, nu asta-i problema mea, deci asta mi-o obtin, eu n-aveam alte mize acolo. Si le-am si spus, urmeaza patru ani, in care ne ocupam de afaceri, curate, nu de furat, curate.

Adam: Ei… !

Hrebenciuc: Si acuma ma apuc, cumpar pamant sa fac livezi super intensive, ca vor fi programe europene foarte mari pe chestia asta, fac chestiuni d-astea, ca eu tot timpu’ am construit, n-o sa vedeti… ca eu vin tot timpu’ de la Greenfield si iese ceva, ramane ceva in urma mea, asta sunt, asa. Si asta-i si contextu’ in care stam de vorba, ca daca se intampla ceva aiurea…

Adam: Deci asta-i escrocul ala de care tot auzeati voi in presa. Uite, asta-i escrocul ala care.. Nu e, mai, e alt om, e un om destept.

Hrebenciuc: Cum sa va spun dumneavoastra, o simt ca-i o chestie curata, nu am o problema sa ma implic, nu am nicio problema, nu am nicio frica. De ce? Nu fac nimic. Fur ceva? Nu. Care- i problema atunci?

Adam: Nu, maitre, asculta-ma!

Hrebenciuc: Da.

Adam: Eu am vrut sa-l aduc, pentru ca vreau sa fie o echipa si vreau sa stii, Paltin, ca eu si cu omu’ asta garantam legalitate.

Hrebenciuc: …Doamne fereste! Nu ma implic, nu ma implic in vreo prostie…

Adam: Doar ca opreste abuzul, ai auzit?

Sturdza: Da, … da’ eu nu vreau nimic ilegal… Sa puna legea in aplicare, asta vreau.

Adam: Stii de ce-i el aicea? Vrea sa-i promitem ca se opresc abuzurile.

Hrebenciuc: Daca v-am spus asta, adica nu-s nebun.

Baesu care e… na, e omul meu, asa, la ANRP”

Hrebenciuc era nemultu mit deoarece senatorul Tudor Chiuariu (foto) se implicase in acest caz in calitate de avocat. El arata ca seful ANRP, George Baesu, ar fi fost „omul lui”.

Hrebenciuc:… zice, vedeti ca Chiuariu a bagat un amendament ca sa se dea din padurile statului inapoi asa…

Adam: Da, este, este.

Hrebenciuc: A spus el. Si zic: Bine, ma! Uite, ma ocup de amendamentul ala la lege. L-am sunat azi dimineata, zic: „Bai, nu s-a putut face nimic cu amendamentul ala pentru ca ala era a lui Ponta”, ceea ce era corect.

Sturdza: Nu era a lui Chiuariu?

Hrebenciuc: Nu, nu. Victor i-a zis. M-am… am mers sa vad. Si Victor a fost, deci nu domn’le, mergi… am zis e corect, acuma ce mai…

Sturdza: Deci ramane amendamentul?

Hrebenciuc: Nu, a ramas. Nu amendam… aaa… se da din paduri statului, uitati cum a aparut legea.

Adam: A ramas mai, sigur…

Hrebenciuc: Deci legea ajuta perfect si, inca odata va spun, Victor a fost autorul, nu Chiuariu.

Adam: A fost de acord, ca s-a propus…

Hrebenciuc: Deci am mers, nici n-a discutat Victor chestia asta. Si va spun ca am discutat-o doar si cu Victor, si cu Baesu, ca e…

Adam: S-a propus… s-a propus si de la Ministerul Justitiei treaba asta.

Hrebenciuc: Nu stiu de ce a propus.

Adam: Si el a fost de acord. Eu stiu eu, stiu eu.

Hrebenciuc: Nu stiu, ma. Eu spun ca am vorbit cu Baesu care e… na, e omul meu, asa, la ANRP, si mi-a… si cu Victor. Prima data mi-a zis George, ca zice: „Domn’le, nu”, Victor a insistat, dar am vorbit si cu Victor, si asta a fost. Deci… si i-am zis lui Ghelase ca… ii promisesem ca ma ocup de amendament. Eu va spun toata discutia mea cu el si profilul psihologic cum este, stiti. Deci va garantez fara nici un fel de problema…

Adam: Da, da. Ala e….

Hrebenciuc: Nu stiu ce a facut, ca avea pana la 31 martie, ca eu am patit urmatoarea chestiune. Venea Chiuariu la mine acasa, la Slanic-Moldova, dar eu nu l-am intrebat ce cauta acolo. Pai da’ e, era cu primarul, n-aveam nicio problema cu el. Ca acuma, eu sa-mi dau seama ca ei, de fapt, umblau pentru… Varga avea de dvs. … aaa… hartie, si eu nu mai intelegeam nimica.

Sturdza: Dar au incheiat raporturile.
Adauga un comentariu