Prima versiune scurta a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana (SIDU) a Municipiului Iasi pentru perioada 2015 – 2030, a fost lansata în dezbatere publica, iar Municipiul Iasi va putea prioritiza un portofoliu de proiecte în valoare de 293,57 milioane de euro. Acestea structureaza prima varianta a documentului, care schiteaza cadrul de dezvoltare a Iasului si Zonei Metropolitane pentru urmatorii minim 15 ani si care cuprinde o lista de proiecte asezate în context local, regional, national si european.
Câteva exemple de proiecte cuprinse în SIDU sunt: Înfiintarea Parcului Industrial Fortus – 40.000.000 de lei; Extinderea sistemului de închiriere biciclete – 4.726.810 lei; Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iasi – Dancu – 48.372.942 de lei; Sistem de management al transportului public si e-ticketing – 8.027.603 lei; Reabilitare zona Frumoasa – 10.000.000 de lei; Reabilitare si amenajare cladiri având destinatia de locuinte sociale – 135.619.092 lei; Conservare Baia Turceasca – 9.500.000 de lei; Reabilitare termica a blocurilor de locuinte – 9.140.000 de lei; Înfiintarea centrului de productie si formare cinematografica pentru amatori România – Moldova – 2.215.000 lei.
„Pentru împlinirea acestei strategii, vor fi sprijinite cu precadere Managementul urban inteligent, cresterea calitatii factorilor de mediu si cresterea calitatii mediului si a vietii urbane, astfel încât sa atraga comunitatea inteligenta. Prin urmarirea acestor directii de actiune, Iasul va reprezenta un pol de competitivitate prin inovare, o economie competitiva la nivel national”, au precizat reprezentantii Primariei Iasi.
Dupa o perioada de dezbatere publica, care se va finaliza pe 1 octombrie 2016, varianta finala a SIDU va fi supusa aprobarii Consiliilor Locale ale tuturor membrilor Asociatiei Zona Metropolitana Iasi. Observatiile, sugestiile si propunerile tuturor celor interesati pot fi transmise pâna pe 1 octombrie la Centrul de Informatii pentru Cetateni sau la centrele de cartier.
Ar fi foarte important şi util un transport public de călatori metropolitan în condiţii europene,cu referire în mod special prelungirea traseului nr.36 Breazu-Rediu.
Dealul Breazu care face parte din cele şapte coline ale Iaşului(deci foarte important) este lăsat de izbelişte atât municipiul Iaşi cât şi de primăria Rediu! Cred că dacă ar colabora cele două administraţii publice pentru implementarea unor proiecte metropolitane s-ar soluţiona multe proiecte,de exemplu:amenajarea unui parc de recreere,iluminatul public al străzii pe distanţa restaurant La Castel până la intrarea în localitatea Breazu unde este o beznă totală,etc.Trebuie luat în considerare faptul că multe persoane frecventează seara târziu şi chiar în timpul nopţii colina Dealul Breazu pentru recreere şi nu este de neglijat acest aspect,se poate creea o zonă turistică!