Eveniment-Social

Primarul vrea sa transforme Muzeul „Eminescu” intr-o casa a casatoriilor

Publicat: 26 mart. 1999
1

•Demnitarii nu incap de institutiile culturale •O sugestie pentru Primarie: infiintarea taxei pentru privit

Ieri, la prinz, la sediul Muzeului Literaturii Romane din Iasi, a avut loc o conferinta de presa mai putin obisnuita: directorul institutiei, scriitorul Lucian Vasiliu si colaboratori ai sai au tras un foarte serios semnal de alarma in legatura cu soarta muzeelor din sistem. Invitarea gazetarilor ieseni la o asemenea conferinta a fost necesara pentru ca locuitorii urbei noastre, capitala culturii romanesti, sa afle in ce situatie dezastruoasa au fost aduse muzeele – pastratoare de tezaur cultural si artistic inestimabil.

In alte tari, fiecare obiect de muzeu este pastrat cu sfintenie ca sa vorbeasca urmasilor despre trecutul si civilizatia acestuia. Or, la Iasi, din cite am aflat la conferinta de presa, unul dintre muzeele care pastreaza ca pe sfintele moaste documente referitoare la poetul nostru national – este vorba despre Muzeul „Mihai Eminescu” – ar urma, conform „ideii stralucite” a primarului Constantin Simirad, sa fie transformat in casa a casatoriilor. Mai mare blasfemie ca aceasta nici nu ar putea exista! Speram ca domnul prof. dr.Constantin Simirad a declarat aceasta in urma unei indispozitii stomacale si ca, intre timp, si-a revenit la digestia normala…

Conferinta de presa de ieri a fost de fapt un fel de miting de doliu, in cadrul careia omul de cultura Lucian Vasiliu a rostit un adevarat rechizitoriu la adresa oficialitatilor municipale, care vor sa ingroape tot ceea ce s-a infaptuit de-a lungul sutelor de ani si s-a strins in ultima perioada in aceste lacase de cultura numite muzee, ele insele putin dotate si care vietuiesc datorita pasiunii si eforturilor unor muzeografi de inalta tinuta profesionala.

„Daca la Bucuresti Muzeul Literaturii Romane isi desfasoara activitatea in conditii rezonabile, daca la Chisinau functioneaza un Muzeu al Literaturii Romane, daca anul acesta la Cluj va lua fiinta un Muzeu al Literaturii Romane, la Iasi institutia noastra de la finele anului trecut a ajuns intr-o situatie de discreditare. Am ramas in finantarea Consiliului Judetean, dar nu avem nici un act in acest sens. Nu avem un tutore in aceasta clipa. Institutia noastra are 12 muzee si case memoriale cu 75 de lucratori care fac de toate si rezista in conditii grele, inclusiv de salarizare. De ce nu se respecta Constitutia Romaniei?” La intrebarea legata de participarea parlamentarilor ieseni privind rezolvarea problemelor cu care se confrunta patrimoniul muzeal din judetul Iasi, raspunsul a fost surprinzator: „Sint demnitari care sustin ca la Iasi sint prea multe institutii culturale si biserici (?!?)”.

Se pare ca actualii guvernanti au probleme mult mai importante de rezolvat, precum punerea in discutie a proiectului de lege referitoare la prostitutie, decit un proiect pentru legea muzeelor publice… Pastrind proportii si referindu-se la ideile ingenioase ale primarului, spunem si noi ca cei de la Muzeul Literaturii Romane ca n-ar strica sa se perceapa o taxa pentru privit monumentele istorice ale Iasului. S-ar obtine astfel niste bani cu care s-ar mai putea face o deplasare intr-o tara din Extremul Orient.

Cert este ca, asa cum spunea si scriitorul Ion Chiriac, de la Muzeul „MIhai Eminescu”, situatia tuturor muzeelor este sub orice critica. „Ni se refuza dialogul. De ce nu sintem chemati ca sa fim intrebati ce facem, ce probleme avem?” Mai mult, referitor la zvonul cum ca primarul intentioneaza sa faca din cadirea muzeului o casa a casatoriilor, Ion Chiriac a precizat: „Prefer sa mor de foame, dar nu plec din muzeu. Primaria Iasi nu are nici un drept sa deturneze destinatia acestei cladiri.

La rindul sau, prof. Liviu Rusu, directorul adjunct, s-a aratat consternat de lipsa de interes a autoritatilor locale fata de cele peste 60.000 de piese de mare valoare istorica si culturala care nu sint valorificate pentru public, datorita lipsei de spatiu expozitional.

In situatia dezastruoasa in care se afla patrimoniul muzeal din judetul Iasi (la care putem adauga situatia Complexului Muzeal National „Moldova”), nu este de mirare ca in incheierea conferintei de presa scriitorul Lucian Vasiliu a spus ca isi da demisia din functia de director, in conditiile in care nu se aproba bugetul minim propus de Muzeul Literaturii Romane pentru anul 1999 (5-6 miliarde de lei). „Daca autoritatile abilitate nu vor gasi solutii de dialog si respect de la 1 mai 1999 imi voi da demisia”. 
Adauga un comentariu