Actualitate

Primarul a jignit sute de profesori ieseni. Totul se poate lasa cu dosar penal

Publicat: 27 ian. 2015
1

@ Reactia primarului a fost de cea mai joasa speta! @ El a umilit sute de profesori din judetul Iasi @ Chiar daca dispune, dupa bunul plac de bani publici, acesta sfideaza legea intr-un mod nesimtit @ Foarte probabil, reprezentantul administratiei publice locale se va alege cu dosar penal pentru fapta sa

Inca o data se dovedeste ca unii primari sfideaza legile Statului roman si dispun de banul public dupa cum au chef! Putini ar fi crezut ca un reprezentant al administratiei publice locale poate umili intr-un asemenea hal sute de profesori ieseni. Chiar daca a fost ales vremelnic sa administreze cea mai bogata localitate din judetul Iasi, penelistul Dan Nita de la Miroslava dovedeste ca educatia copiilor este egala cu ZERO pentru el si ca nu are chef sa sustina resursa umana din unitatile de invatamant preuniversitar de pe raza comunei. Cu toate ca, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei cu nr. 83 din decembrie 2014, primarii sunt obligati sa aloce bani pentru decontarea navetei cadrelor didactice, Nita continua sa sfideze orice norma legala. „Cand Guvernul Romaniei va da bani pentru decontarea navetei profesorilor, atunci am sa o fac… Ce va intereseaza pe dumneavoastra ca eu conduc o comuna bogata? Asta e treaba oamenilor din comuna mea si nu a ta… Hai, aveti alta intrebare sau terminam?”, a fost raspunsul elucubrant al acestuia.

Citeste si: Noutati legate de decontul navetei profesorilor ieseni din mediul rural

In schimb in alte localitati primarii fac eforturi sa gaseasca resurse pentru plata navetei profesorilor. Astfel, Gheorghe Pricopie, primarul de la Lungani, a afirmat ca el abia plateste salariilor angajatilor institutiei pe care o coordoneaza, insa va incerca sa gaseasca solutii si pentru decontul de naveta. „La noi e foarte greu, abia reusim sa platim salariile angajatilor din primarie. Eu nu pot sa inchid primaria, credeti-ma! Oricum, voi incerca sa gasesc o solutie si pe aceasta problema”, a spus Pricopie.

Citeste si: Ministrul Educatiei le atrage atentia primarilor ca sunt obligati sa deconteze naveta profesorilor

Peste toate acestea, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP), profesorul Laviniu Lacusta, anunta ca situatia este extrem de grava si ca va face inclusiv plangeri penale impotriva primarilor care nu respecta legea in privinta decontului de naveta a cadrelor didactice.

Citeste si: Sute de profesori ieseni nu-si primesc banii pe naveta

„Cu siguranta, in acest an, nu poate fi invocata lipsa banilor! Exista suplimentari de la bugetul de stat consistente de care ne vine greu sa credem ca primarii din: Schitu Duca, Lungani, Motca, Mogosesti – Iasi sau Miroslava nu au aflat… Solicitam Consiliilor Locale sa respecte legislatia in vigoare pentru a evita consecintele care pot aparea prin nerespectarea si neaplicarea legii, respectiv procese pe decont de naveta sau plangeri penale”, a replicat Lacusta. De precizat ca, spre exemplu, un cadru didactic achita lunar pentru transport, dus – intors, intre 120 de lei si 450 de lei, in functie de distanta pana la unitatea de invatamant unde preda. Spre exemplu, cel care face naveta zilnic la o scoala aflata la cinci kilometri de Iasi, respectiv Miroslava, achita lunar aproximativ 120 de lei. De asemenea, unul care face naveta la 70 de kilometri, achita si pana la 450 de lei. Venitul lunar al unui angajat debutant in sistemul de invatamant este de aproximativ 700 de lei lunar.
Comentarii
  • Mergeti si mai intrebati si pe primarii (sau mai bine cadrele didactice navetiste) din comunele foarte apropiate de Harlau, nici ei nu primesc decontarea navetei. Legea este facuta pentru a fi respectata de toti !!!!, nu pentru a face primarii ce doresc cu fondurile alocate pentru naveta. In cel mai fericit caz sunt comune tot de langa Harlau unde primesc o parte din banii de naveta pe care ii cheltuie lunar profesorii.

  • Lacusta habar nu are ca primariile se zbat in saracie si din putinul pe care il au trebuie sa intretina si drumurile si asa jalnice, cu toate ca sunt drumuri judetene,pe care trebuie sa vina copiii la scoala, sa plateasca bursele elevilor,sa asigure combustibilul necesar transportului elevilor, sa construiasca scoli etc., etc.Sa stea Lacusta o luna primar in comunele pe care le citeaza si sa vedem daca mai vorbeste la fel. Felicitari domnule primar din Miroslava! Ar fi culmea ca la 2m. de Iasi sa mai primesti si bani de naveta! Cat despre ,,suplimentari consistente”numai Lacusta si Ponta vorbesc ca doar fac parte din acelasi partid.Si unii ziaristi…

    • Unde scrie ca din salariul meu trebuie sa platesc naveta?Nu mai aveti bun simt….ajungeti in diverse profesii datorita muncii la catedra a celor carora le luati din salariu ca sa ajunga la scoala pentru a va scoate din analfabetism.Cand o natie isi trateaza dascalii in acest fel sa nu astepte sa traiasca bine.In Japonia,dascalul e singurul cetatean care nu pleaca capul in fata regelui.In Romania,dascalul e presul tuturor analfabetilor.Rusine natie romana!

Adauga un comentariu