Eveniment-Social

Primaria vrea sa atraga bani europeni pentru refacerea a doua monumente celebre din Iasi

Publicat: 07 aug. 2016
1

In perioada urmatoare, municipalitatea ieseana va depune doua proiecte pentru a obtine finantari europene. Este vorba de doua imobile istorice din oras care au nevoie urgenta de reabilitare, lucrari care pot ajunge la cateva milioane de euro. Este vorba despre refacerea Palatului Braunstein si a Manastirii Frumoasa. Depunerea acestor doua proiecte trebuie facuta pana pe 24 august, iar Primaria va trece ambele obiective prin girul Consiliului Local in sedinta din aceasta luna, pentru a putea inainta cererea de finantare. Dupa ce va fi refacut, palatul din Piata Unirii va gazdui un centru cultural european. In cadrul acestuia ar urma sa functioneze centrele culturale ale Frantei, Germaniei si altele. In palat vor functiona spatii didactice, biblioteci, spatii expozitionale si sali de spectacole. Suma avansata ar fi undeva la cinci milioane euro.

Totodata, municipalitatea ieseana a incheiat un acord cu reprezentantii Manastirii Frumoasa, pentru reabilitarea asezamantului monahal. Una dintre cele mai vechi biserici din municipiu, manastirea are nevoie urgenta de reabilitare, iar Primaria a decis sa incheie un acord cu fetele bisericesti, pentru obtinerea unei finantari nerambursabile din fonduri europene. Acordul intre cele doua parti a fost incheiat pe o perioada de sapte ani, perioada in care va fi demarat proiectul de punere in valoare si reabilitare a intregului ansamblu al manastirii din cartierul Frumoasa.

„Ansamblul Manastirii Frumoasa este în proprietatea Manastirii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Frumoasa. Ansamblul este intabulat în anul 2015, detine documentatie cadastrala si este liber de orice sarcini. Prin acest acord, municipiul Iasi va asigura resursa umana si logistica necesara în vederea accesarii finantarii, iar Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Frumoasa va pune la dispozitie documentatia suport necesara pentru depunerea cererii de finantare: documentatia de avizare a lucrarilor de interventie, proiectul tehnic, cererea de finantare, planul de marketing, alte anexe la cererea de finantare, etc”, se arata in documentul municipalitatii iesene.
Adauga un comentariu