Eveniment-Social

Primaria va cheltui o avere pentru replantarea teilor! Un singur arbore costa cat un sejur in strainatate

Publicat: 28 oct. 2015
1

@ Teii argintii vor fi adusi de la o pepiniera din Italia pentru o suma uriasa  @ Noii copaci ii vor inlocui pe cei taiati de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant @ Actiunea de replantare va incepe in luna noiembrie

Primarul interimar al municipiului Iasi este pe cale de a pune punct unui scandal imens, care a starnit reactii dure chiar la nivel national. Teii argintii se vor intoarce, in sfarsit, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, insa costurile pentru replantarea acestora sunt imense. Dupa indelungi cautari a celor mai bune exemplare de arbori, din specia tei argintiu, administratia locala a declarat ca singurul loc unde s-au gasit copaci pe masura asteptarilor a fost Italia. Culmea, avand in vedere ca in Romania se pot achizitiona tei din aceeasi specie cu mai putin de 200 de lei. Sefii de la Palatul Roznovanu au gasit insa arborii potriviti cu un pret de 170 de euro bucata.

Mihai Chirica a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa care s-a desfasurat ieri, ca Iasul va achizitiona un numar de 120 de tei, dintre care 100 vor fi plantati pe Stefan cel Mare si Sfant. Facand un calcul, pretul final pentru achizitionarea celor 120 de tei ar ajunge la 20.400 de euro. La aceasta suma se mai adauga si costurile aferente transportului cu autocamioane din Italia pana la Iasi, iar astfel municipalitatea va mai cheltui inca 2000 de euro pentru a se asigura ca mult ravnitii tei vor ajunge in siguranta. Aceasta ar fi, conform spuselor oficialilor din primarie, cea mai ieftina oferta. Acestia au mai cautat tei argintii si prin Olanda, unde pretul unui singur arbore ajungea la 174,19 euro, dar si in Ungaria, unde pentru un puiet de tei, doritorul trebuia sa scoata din buzunar 479 de euro. Cautari s-au desfasurat si in Romania, la pepinierele din Stefanesti, Vaslui si Voluntari, insa copacii pusi la dispozitie de aceste pepiniere nu s-au incadrat in standarde.

„Atat eu, cat si colegii mei, ne-am sfatuit pentru a gasi solutia cea mai buna. S-au efectuat ample cautari pentru a gasi cea mai buna specie de tei argintiu. Copacii trebuiau sa fie neaparat de talie mare, intre 5 si 7 metri si sa aiba o circumferinta a trunchiului de circa 25-30 de centimetri. Vom merge pana la urma cu acest pret de 170 de euro pe bucata care este, din ce am inteles, cel mai avantajos. Vom replanta si salcamii japonezi, in mai multe locuri din oras, precum espladana Oancea, in cartierul Alexandru cel Bun si unde va mai fi nevoie. Actiunea propriu zisa de plantare, respectiv replantare, se va desfasura in prima parte a lunii noiembrie”, a declarat Mihai Chirica, primarul interimar al municipiului Iasi. Actiunea de plantare a teilor va fi dusa la bun sfarsit de catre lucratorii primariei, respectiv cei de la Servicii Publice, precum si de numerosi voluntari. 




Comentarii
  • Oare banii astia nu ar trebui platiti de „desteptul” care a dat ordin sa fie taiati teii? Este foarte democratica si transparenta atitudinea Primariei- atunci cand au taiat teii n-au intrebat pe nimeni dar pentru replantare au organiza un minireferendum.

  • Daca Iasi-ul ar iubi atat de mult teii ar putea ca sa-i aiba in zonele marilor bulevarde, de-o parte si de alta a acestora si in alte zone ale orasului. Numarul teilor s-ar mari de cinci-zece ori fata de cel actual, ne-am pastra identitatea de oras al teilor dar aceasta nu ar trebui ca sa insemne obturarea privelistii existente acum pe Stefan cel Mare. Sa fim seriosi, eliminarea teilor de pe acest bulevard a pus in valoare Mitropolia, Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi, Catedrala Romano-Catolica, Teatrul National si Palatul Roznovanu. Iesenii ar trebui ca sa caute solutii si nu sa transforme o miza intr-un razboi in care sa se adopte masuri radicale.

  • Alti bani?Este bine si arata frumos pietonalul Stefan asa cum este, modern si pune in valoare celelalte monumente.Cine a votat pentru replantatrea teilor?Cei nostalgici.Nu ar trebui sa se mai replanteze tei in centru,si apoi sunt tot din banii nostri.Au votat toti pensionarii care au facilitati de la primarie(liber pe mijloacele de transport,ajutoare..)

    • Suntem ecologisti dar la nevoie ne transformam si in contabili. Cei ce au produs prejudiciul sa plateasca. Pe surse se stie ca au de unde !

  • NU primaria trebuie sa plateasca, adica nu eu si tu, ci persoanele din primarie care au decis sa se taie teii seculari, acele persoane care au participat la sedinta in care s-a votat aceasta decizie, fara consultarea locuitorilor frumosului nostru oras. Aceia care au aruncat banii primariei pe salcami si ghivece, butoaie cu flori care incurca circulatia pe bulevard, ei, vinovatii, trebuie sa plateasca si sa repare!!

Adauga un comentariu