Marti, 11 octombrie, Consiliul Local (CL) Iasi a aprobat propunerile primarului Mihai Chirica privind acordarea titlului de Cetatean de Onoare in cadrul Serii Valorilor pentru patru personalitati: istoricul Neagu Djuvara, chirurgul Grigore Tinica, arhitectul canadian de origine ieseana Dan S. Hanganu si Excelenta Sa Tamar Samash, ambasadorul Israelului in Romania.
Neagu Djuvara, istoric, diplomat, filozof, jurnalist si romancier roman a trecut recent pragul a o suta de ani de viata incarcati de intelepciune, daruire, har, dar si pasiune contestatara si verb de temut. S-a nascut intr-o familie aristocrata de origine aromana, asezata in tarile romane la sfarsitul secolului al XVIII-lea, care a dat multi oameni politici, diplomati si universitari de prestigiu. Neagu Djuvara si-a facut studiile la Paris, licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940).
Citeste si:
Doctorul Grigore Tinica este fondatorul Clinicii de Chirurgie Vasculara din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „George I.M. Georgescu” din Iasi, doctor in stiinte medicale, profesor universitar de chirurgie cardiovasculara la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, profesor asociat al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu”, Chisinau, Republica Moldova, distinguished professor al Carolinas Heart Institute and Heineman Medical Research, NC, USA si membru titular al Academiei de Stiinte Medicale a Republicii Moldova.
Nascut la Iasi in 1939, arhitectul Dan Hanganu detine peste 50 de premii de excelenta si numeroase distinctii, incluzand Ordinul Canadei si Medalia de Aur acordata in 2008 de catre Institutul Regal de Arhitectura din Canada (RAIC) pentru intreaga cariera.
Comunitatea evreiasca din Iasi continua sa fie una din cele mai prezente in viata comunitatii, motiv pentru care Municipalitatea ieseana sprijina constant initiativele si proiectele sale. In data de 25 noiembrie 2015 a fost votata propunerea de a denumi squarul din fata Sinagogii Mari din Iasi ”Piata Prieteniei Romano-Israeliene”, inaugurata in prezenta Excelentei Sale Tamar Samash, in luna martie 2016, moment in care a fost dezvelita si o placa ce marcheaza locul primului cimitir evreiesc, datand din sec XV, situat in zona Ciurchi. Prezenta Excelentei Sale, Tamar Samash, la toate aceste evenimente cu semnificatii profunde pentru comunitatea ieseana, deschiderea totala aratata Municipiului Iasi, implicarea directa in evenimente cu impact international major la Iasi au un ecou deosebit de pozitiv asupra imaginii orasului si a relatiilor de prietenie si colaborare cu comunitati din Israel.