International

Prima tara din Europa care ofera 2.500 de dolari celor care nu fac nimic

Publicat: 24 mai 2016
1

Elvetienii vor fi chemati in data de 5 iunie sa se pronunte asupra unei initiative privind „introducerea unui venit de baza neconditionat”, care va inlocui diferite forme de asistenta sociala, informeaza Bloomberg.

Desi initiatorii nu au precizat in mod exact care va fi suma acordata gratuit fiecarui cetatean, au lasat totusi sa se inteleaga ca va fi vorba de o suma de 2.500 de franci (2.500 de dolari) pe luna pentru un adult si un sfert din aceasta suma pentru un minor.

Referendumurile sunt o obisnuinta in sistemul de democratie directa din Elvetia, mai multe astfel de plebiscite avand loc in fiecare an. Initiativa privind „introducerea unui venit de baza neconditionat” a strans 100.000 de semnaturi insa sondajele de opinie sugereaza ca nu va fi adoptata. Cu toate acestea, ideea unui venit de baza a starnit interesul altor tari, precum Canada, Olanda si Finlanda, unde anul trecut a fost demarat un studiu initial pe aceasta tema.

Initiatorii sustin ca suma pe care o au in vedere va permite un „trai decent”. Cu toate acestea un venit de 30.000 de franci pe an este doar putin peste pragul saraciei, care in Elvetia a fost de 29.501 franci in anul 2014. Potrivit datelor Institutului national de statistica din Elvetia, aproximativ una din opt persoane din Elvetia se situa anul trecut sub pragul saraciei, un procent mai mare decat in Franta, Danemarca si Norvegia.

„Nu este ca si cum in Elvetia exista saracie abjecta. Dar exista cateva persoane care nu au suficienti bani si exista unele persoane care lucreaza si nu castiga suficient”, a declarat Andreas Ladner, profesor de stiinte politice de la Universitatea din Lausanne.

Propunerea este sustinuta de partidele de stanga, dar criticata de guvern, potrivit caruia acest venit gratuit va insemna taxe mai mari si va reduce stimulentele pentru cautarea unui loc de munca. Economia elvetiana este si asa afectata de aprecierea francului, iar multe companii ameninta ca isi vor muta productia in tari mai ieftine pentru a reduce costurile. „Am ajuns la concluzia ca o astfel de initiativa ar slabi economia noastra”, a declarat ministrul elvetian de Interne, Alain Berset, informeaza agerpres.ro.

Punctul de vedere al guvernului pare sa fie pe placul electoratului, sondajele de opinie aratand ca aproximativ 60% din alegatori se opun introducerii unui venit de baza neconditionat.
Comentarii
Adauga un comentariu