National

Prima reactie a Ministerului Mediului, in cazul ursului impuscat la Sibiu

Publicat: 13 oct. 2016
1
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) va sesiza Inspectoratul General de Politie Sibiu, in vederea demararii unei anchete care sa stabileasca in mod clar conditiile in care a fost ucis exemplarul de urs, aparut pe strazile din Sibiu
Potrivit unui comunicat de presa al ministerului de resort, in completarea sesizarii transmise catre IPJ Sibiu, se va solicita Directiei Sanitar Veterinare o analiza referitoare la starea de sanatate a ursului inainte de impuscare, inclusiv sa stabileasca daca exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii in oras. 
”Ca urmare a evenimentului inregistrat ieri, 12 octombrie 2016, in municipiul Sibiu, privind aparitia in zona locuita a orasului a unui exemplar de urs, dar si a felului in care au intervenit autoritatile locale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a inaintat urmatoarele demersuri oficiale: Ministerul Mediului va transmite, in cursul zilei de astazi, o sesizare catre Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu, prin care solicita o ancheta care sa stabileasca cat mai precis conditiile in care ursul a aparut in oras. Precizam ca zona judetului Sibiu nu este considerata un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fiselor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia in calcul si posibilitatea ca aparitia ursului in zona locuita a orasului sa fie rezultatul unei activitati ilegale: eliberarea voluntara a unui urs tinut ilegal in captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc”, noteaza sursa citata. 
Ministerul Mediului precizeaza faptul ca nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de impuscare. 
”Cat priveste interventia autoritatilor locale in acest caz, precizam ca Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de impuscare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de interventie, in situatia data, va fi stabilita de organele de ancheta abilitate. Consideram ca acest incident arata, odata in plus, necesitatea infiintarii cat mai rapide a Serviciului de Urgenta pentru Animale Salbatice – SUAS, demers deja initiat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne. Aceasta structura va dispune de proceduri foarte clare pentru interventia in astfel de situatii, in functie de nivelul de pericol”, se arata in comunicatul ministerului de resort. 
Vezi si: BREAKING NEWS! Un urs se PLIMBA pe strazile Sibiului – VIDEO Adauga un comentariu