Actualitate

Prima iesire publica a noului rector de la Cuza. Iata ce masuri importante intentioneaza sa ia acesta – FOTO,VIDEO

Publicat: 13 mai 2016
Rectorul ales al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi, prof. univ. dr. Tudorel Toader, suspendat de catre Minister pana la data de 12 iulie, cand ii expira mandatul de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), a prezentat astazi public, 13 mai, pentru prima data, zece dintre aspectele si problemele pe care le-a semnalat la institutia de invatamant superior dar si cele pe care intentioneaza sa le solutioneze in perioada urmatoare.
A clarificat atributiile rectorului, in baza prevederilor Legii Educatiei Nationale, aratand ca acesta reprezinta legal universitatea in relatiile cu tertii si realizeaza conducerea executiva a institutiei, respectiv propune spre aprobare Senatului universitar structura si reglementarile de functionare. De asemenea, profesorul Toader a aratat ca activitatea sa se va desfasura prin consultarea comunitatii academice si respectarea competentelor decizionale, cu respectarea principiului transparentei decizionale si accesului la informatii de interes public. In continuare, rectorul a afirmat ca este nevoie de o justa asezare a sarcinilor administrative, intre departamente, pe functii, dar si prin respectarea raportului dintre personalul didactic si de cercetare stiintifica, respectiv personalul nedidactic. Mai departe, seful UAIC a spus ca este nevoie de eficientizarea cheltuielilor, oferind doua exemple: o evaluare a gradului de folosire, pentru spatiul de la Romtelecom, iar, pe cale de consecinta, a oportunitatii acestei forme de colaborare. De precizat ca, in perioada urmatoare, contractul expira. Al doilea exemplu este legat de modalitatea de valorificare a spatiului in care si-a desfasurat activitatea societatea care imbutelia apa minerala, Amfiteatru, UAIC fiind proprietara spatiului. In acelasi timp, se doreste atragerea de fonduri extrabugetare, in principal prin finantare europeana, pentru consolidarea si renovarea: Casei Universitarilor, Muzeului de Istorie Naturala, Corpului E si a salii de sport.
Pornind de la faptul ca UAIC are deja gradinita si scoala generala, rectorul evalueaza posibilitatea infiintarii unui gimnaziu care sa functioneze in corpul E, dupa consolidarea acestuia. Un alt element interesant reliefat de rector a fost si faptul ca, temporar, unele dintre exponatele din Muzeul de Istorie Nationala vor fi gazduite de catre Muzeul Municipal. In final, dupa momentul 12 iulie, rectorul va proceda la efectuarea unui audit extern, prin care sa fie analizata situatia financiara a universitatii, daca va fi necesar. Rectorul ma vizeaza si asigurarea echilibrelor si prioritatilor necesare dintre activitatea didactica, de cercetare stiintifica si administrativa, iar, in limitele legii, UAIC va participa la elaborarea politicilor educationale, va lua pozitie publica in problemele de interes local si national.Adauga un comentariu